Ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου αντιδρά στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο όπως αναφέρει υπάρχουν  φωτογραφικές διατάξεις” προκειμένου να ικανοποιηθούν  φίλοι και συμφέροντα”

Ο κ.Χαρίτου αναφέρει:

Η Κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε εν μέσω πανδημίας και με τη Βουλή να υπολειτουργεί να καταθέσει σχέδιο Νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας”. Παρά την καθολική αντίθεση των κομμάτων και παρά το ότι το νομοσχέδιο δεν σχετίζεται με την πανδημία η Κυβέρνηση επιμένει στην ψήφισή του και αγνοεί προκλητικά το αίτημα όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας που της έχουν ζητήσει να το αποσύρει. Αυτό αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση αξιοποιεί πλέον την κρίση ως ευκαιρία όχι για να εκσυγχρονίσει αλλά για να αποδομήσει την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Οι ρυθμίσεις που προωθεί το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο αποτελούν μια μεθοδευμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης όχι για να άρει όπως ισχυρίζεται τα γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις, αλλά για να ξηλώσει από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο όσες ρυθμίσεις προστάτευαν το φυσικό περιβάλλον είτε με τη κατάργησή τους είτε με την ελαστικοποίησή τους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν «τα οικονομικά συμφέροντα», σε μια αλόγιστη και άγρια εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στο όνομα μιας μη βιώσιμης ανάπτυξης με επιπτώσεις στην κοινωνία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών .

Με τις ρυθμίσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, καθώς εκχωρείται ο έλεγχος των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλονται ασφυκτικές προθεσμίες για τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. Είναι προφανής ο κίνδυνος που ελλοχεύει και για την περιοχή μας, λόγω της επιθετικότητας των συμφερόντων εξόρυξης του χρυσού αλλά και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της σημερινής Κυβέρνησης.

Επιπλέον με το νομοσχέδιο καταργείται η αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων περιοχών (ΦΠΠΠ), μεταξύ αυτών και του φορέα διαχείρισης της λίμνης Βιστωνίδας, και τίθενται με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές.

Καταργείται επίσης στην ουσία της η προστασία των περιοχών Νatsura 2000 μια και προβλέπονται ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.
Παράλληλα νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων, ενώ ανατρέπεται ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός υλοποίησης της διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Προωθείται η αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ και κυρίως των μεγάλων αιολικών πάρκων. Ενώ είναι προκλητική η διάταξη για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Τέλος το νομοσχέδιο είναι γεμάτο με φωτογραφικές διατάξεις προκειμένου να ικανοποιήσει φίλους και συμφέροντα, μεταξύ των οποίων και την “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” που την απαλλάσσει από την υποχρέωση αδειοδότησης και την εντάσσει σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης των δραστηριοτήτων της.

Η συζήτηση στη Βουλή και η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί οικολογικό πραξικόπημα. Η λογική της Κυβέρνησης να θυσιάζει το φυσικό περιβάλλον στο βωμό της ¨ανάπτυξης» και των «επενδύσεων» υπονομεύει το μέλλον της κοινωνίας, της περιοχής και της χώρας μας.

πηγη maronnews.gr

Προηγούμενο άρθροΗ απάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας , στον Δήμαρχο Ορεστιάδας
Επόμενο άρθροΟ Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Έβρο