Ανοιχτή επιστολή του Συνδυασμού «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ»

Το θέμα των πλημμυρών στην περιοχή ευθύνης του δήμου μας, δεν είναι κάτι νέο.

Είναι, όμως, ένα ζήτημα που τα επόμενα χρόνια θα καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε όλο και συχνότερα.

Η κλιματική αλλαγή, που φέρνει μικρότερης διάρκειας φαινόμενα αλλά πολύ πιο έντονα, είναι πλέον εδώ!

Με τη μανία της φύσης – το ξέρουμε – δε μπορούμε να τα βάλουμε. Μπορεί ως άνθρωποι να έχουμε τεράστιες ευθύνες γι αυτή τη στροφή της, όμως πρέπει να τη διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να αυξήσουμε το επίπεδο ετοιμότητας και να μειώσουμε τις επιπτώσεις στις λιγότερες δυνατές.

Χρόνια τώρα ζούμε ένα απίστευτο πινγκ – πονγκ ευθυνών (κυρίως αποφυγής τους) μεταξύ περιφέρειας, δήμων και κράτους!

Πέρα όμως από τους «απόντες υπεύθυνους» είναι ώρα να βάλουμε κάτω τα πράγματα και να δράσουμε. Τα ευχολόγια, οι επισημάνσεις και οι αφορισμοί, ας μείνουν για αυτούς που δεν τολμούν!

Γιατί σήμερα κανείς δε μπορεί να κοιτά στα μάτια χωρίς να ντρέπεται, τους κατοίκους της Λεπτής που έχασαν το βιος τους σε λίγα λεπτά, τους λιγοστούς απομένοντες στο Θεραπειό που έγιναν μάρτυρες της «επίσκεψης» του βουνού στον οικισμό ή τους αγρότες του κάμπου της Ορεστιάδας με τις κατεστραμμένες καλλιέργειες, επειδή δε λειτούργησε ένα αντλιοστάσιο!

Απλά βήματα που προτείνει η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ» και που θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε πράξη για το καλό όλων μας στο δήμο Ορεστιάδας:

⦁ Καταγραφή όλων των ρεμάτων που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν προβλήματα με την υπερχείλισή τους.
⦁ Ξεκαθάρισμα του καθεστώτος αρμοδιότητας (αν ανήκουν στο δήμο ή στην περιφέρεια).
⦁ Συνεργασία με την περιφέρεια για παρεμβάσεις.
⦁ Συχνός καθαρισμός των ρεμάτων και των καναλιών με διάνοιξη κοίτης, ασχέτως με το αν έχουν υπερχειλίσει ή όχι στο παρελθόν (πάντα υπάρχει η πρώτη φορά). Πρόθεσή μας είναι να καθαρίζονται τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια μιας δημοτικής θητείας.
⦁ Εγκατάσταση μόνιμων μηχανημάτων στις έδρες των πρώην δήμων, τα οποία θα βρίσκονται στην ευχέρεια των χωρικών αντιδημάρχων ανά πάσα στιγμή (μια που εμείς θα γνωρίζουμε πόσα μηχανήματα έχουμε στο δυναμικό μας και που είναι).
⦁ Συχνές ασκήσεις ετοιμότητας, με τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

Είναι αναμενόμενο κάποια στιγμή, το να ρίξει πολύ χιόνι, μεγάλη ποσότητα βροχής ή να έχουμε παρατεταμένες περιόδους καύσωνα ή παγετού. Από εμάς εξαρτάται το επίπεδο ετοιμότητας!

Διαφορετικά θα περιμένουμε να μας επισκεφτούν οι υπουργοί, να βγούμε φωτογραφίες και να μας υποσχεθούν γρήγορες αποζημιώσεις.

Προηγούμενο άρθροΌλγα Γκούβερ: “Τα παιδιά του Εθνικού Αλεξανδρούπολης στη Βραζιλία… με τις 18 καλύτερες ομάδες του κόσμου”
Επόμενο άρθροΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΜΘ: “Στο έλεος κυριολεκτικά οι κάτοικοι και οι περιουσίες στα χωριά που επλήγησαν από την κακοκαιρία”