Δηµοτικό σφαγείο στις Φέρες, για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και των παραγωγών, προωθεί η Δηµοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης

Την πολύπαθη κτηνοτροφία του Έβρου, που μετρά τεράστιες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο από την οζώδη δερματίτιδα, την ευλογιά των προβάτων και τον καταρροϊκό πυρετό, έρχεται να στηρίξει η κατασκευή του δημοτικού σφαγείου Φερών από τη δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης. Η κτηνοτροφία αποτελεί «έναν εκ των δύο βασικών οικονομικών πυλώνων της περιοχής», όπως λέει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Νίκος Γκότσης. Αν όλα προχωρήσουν ομαλά και δεν προκύψουν ενστάσεις, το έργο αναμένεται να παραδοθεί το 2019. «Είναι βασικό να έχουμε μια καλή εργολαβία, για να προχωρήσει το έργο σύμφωνα με την μελέτη», σχολιάζει.

Το χρονικό

«Μετά από έναν χρόνο καθυστέρησης του υπουργείου Υποδομών, που περιμέναμε μια υπογραφή για να μας επιτρέψει να δημοπρατήσουμε μελέτη-κατασκευή του δημοτικού σφαγείου Φερών, προχωράμε. Τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα, με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 2.900.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που αφορά στον κτηνοτροφικό χώρο όλου του Νότιου Έβρου. Στην περιοχή μας δεν υπάρχει σφαγείο και οι κτηνοτρόφοι κατευθύνονται στην Ορεστιάδα ή την Κομοτηνή. Αυτό σημαίνει χρονοκαθυστέρηση, γιατί την πρώτη μέρα έρχονται να σφάξουν το ζώο και την επόμενη παίρνουν το σφάγιο. Είναι αποτρεπτικό ακόμη και για την προώθηση των τοπικών μας κρεάτων», περιγράφει. Ο κ. Γκότσης σημειώνει ότι περιμένουν τα τεύχη δημοπράτησης που προβλέπουν κάθε λεπτομέρεια, και στη συνέχεια θα το δημοπρατήσουν.

Ο δήμος προετοιμάζεται και στην κατεύθυνση της στελέχωσης του σφαγείου, για αυτό και μετέφερε με ίδια έξοδα υποψήφιους εκδοροσφαγείς στη Σχολή της Δράμας, όπου πέρασαν τη θεωρητική εκπαίδευση και αναμένεται να κάνουν την πρακτική τους σε σφαγεία στην Αλεξανδρούπολη.

«Ναι» από τους κτηνοτρόφους

Ο Έβρος φημίζεται τόσο για την κτηνοτροφία όσο και για τη μεταποίηση των κρεάτων. «Οι κτηνοτρόφοι μας είναι εξειδικευμένοι στην παραγωγή κρέατος, καθώς εστιάζουν στο κρέας και όχι στη γαλακτοπαραγωγή. Τα ζώα βόσκουν στα βοσκοτόπια του Δέλτα του Έβρου, φτάνουν κάτω στη θάλασσα κι αυτό προσδίδει ιδιαίτερη γεύση στο κρέας», μας λέει.

Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, σε ανακοίνωσή του, μεταφέρει ότι παρόλο που «η λειτουργία σφαγείου στις Φέρες άργησε πολλά χρόνια, κρίνουμε πως σήμερα είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Είμαστε σίγουροι ότι το σφαγείο θα δώσει νέα ώθηση στην κτηνοτροφία της περιοχής και την ευκαιρία σε πολλές άλλες παράλληλες δραστηριότητες να αναπτυχθούν, βοηθώντας καθοριστικά την τοπική οικονομία». Τονίζει ότι θα στηρίξουν όλες τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την ίδρυση του σφαγείου, αλλά και θα συμβάλλουν «ποικιλοτρόπως στη βιώσιμη λειτουργία του».

www.ypaithros.gr
Προηγούμενο άρθροΑπαγόρευση αλιείας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου
Επόμενο άρθροΕπαφές για το LNG Αλεξανδρούπολης είχε ο πρέσβης των ΗΠΑ