ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΎΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙ ΣΤΕΛΕΧΙΑΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αν. Δημοσχάκης, διαβιβάζει την επαναλαμβανόμενη επιστολή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Αλεξ/πολης αναφορικά με την αναγκαιότητα έγκρισης πρόσληψης τακτικού προσωπικού.

Το ζήτημα είχε αναδείξει ο βουλευτής κατά το παρελθόν από 22/7/2020 με επιστολή του προς τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ακολουθεί αναλυτικά η Επιστολή :

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, Μ. ΒΟΡΙΔΗ

ΘΕΜΑ : ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΎΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

Αξιότιμε Υπουργέ,

Σας διαβιβάζω για ενημέρωση και τυχόν ενέργειες λόγω αρμοδιότητάς σας, την επιστολή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Αλεξ/πολης (ΔΕΥΑΑ), αναφορικά με τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει στο στελεχιακό της προσωπικό.

Μέσω της επαναλαμβανόμενης επιστολής, ζητείται η έγκριση πρόσληψης σαράντα τεσσάρων (44) ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και την ένταξη αυτών στην επικείμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ την επονομαζόμενη και ως συμπληρωματική της 3Κ.

Είχα διαβιβάσει την εν λόγω επιστολή στο προκάτοχό σας, στις 22/7/2020. Εξακολουθεί να επαναπροωθείται εκ νέου, με το ίδιο περιεχόμενο, σε διαφορετικά τακτικά χρονικά σημεία, (αριθμώντας στο σύνολό τους τις έντεκα 11) αρχής γενομένης από τις 10/08/2020 έως και την πιο πρόσφατη, 05/04/2021.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΠΡΟΣ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΕΒΡΟΥ

«Στήριξη αιτήματος της Δ.Ε.Υ.Α.Α. προς το ΥΠΕΣ για πρόσληψη τακτικού προσωπικού ΙΔΑΧ»

Αξιότιμη/ε κα/κε Βουλευτή/ά,

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης (Δ.Ε.Υ.Α.Α.), ιδρύθηκε με τον ν.1069/1980 και είναι ανεξάρτητη επιχείρηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με αυτοτελή οικονομική λειτουργία και καλύπτει το σύνολο των εξόδων της (μισθοδοσία, συντήρηση και λειτουργία δικτύων, εξυπηρέτηση πελατών) από τα έσοδα των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης- αποχέτευσης, λειτουργεί δηλαδή με ανταποδοτικότητα. Η Δ.Ε.Υ.Α.Α. δεν επιχορηγείται για την λειτουργία της από το Δημόσιο και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, και συνεπώς δεν επιβαρύνει στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό και το δημοσιονομικό έλλειμα της Χώρας.

Με τον ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») και μετά την συγχώνευση των πρώην Δήμων Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης και Φερών, η Δ.Ε.Υ.Α.Α. επέκτεινε χωρικά τις δραστηριότητές της χωρίς να προστεθεί ούτε ένας υπάλληλος στο τακτικό της προσωπικό, αλλά αντίθετα είχε μείωση του προσωπικού της εξαιτίας αποχωρήσεων υπαλλήλων της λόγω συνταξιοδότησης. Σήμερα και εννέα περίπου χρόνια από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», η Δ.Ε.Υ.Α.Α. αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα που συνδέονται κυρίως με την στελέχωσή της. Συγκεκριμένα, η υπαγωγή της Δ.Ε.Υ.Α.Α. σε μνημονιακές ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στο δημόσιο τομέα και κυρίως της απαγόρευσης των προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου κατά την διάρκεια της κρίσης, δημιούργησε σοβαρά εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και περιόρισε το δυναμικό της και κυρίως το επιστημονικό, σε μια περίοδο που αυτό ακριβώς λόγω και της διεύρυνσης του χωρικού πεδίου αρμοδιότητας της επιχείρησης, θα έπρεπε να ενισχυθεί. Η υποστελέχωση αυτή, δυστυχώς, απαξιώνει και τις υψηλού κόστους επενδύσεις που έκανε η Δ.Ε.Υ.Α.Α. σε υποδομές και υψηλή τεχνολογία, αφού λείπει το εξειδικευμένο προσωπικό που είναι απαραίτητο για την λειτουργία της.

Έτσι η Δ.Ε.Υ.Α.Α. σήμερα διαθέτει 72 άτομα προσωπικό, στην πλειοψηφία τους μεγάλης ηλικίας, ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις του Ο.Ε.Υ. της είναι 281. Μάλιστα τα δύο επόμενα έτη, αναμένεται να αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης αρκετοί ακόμη έμπειροι εργαζόμενοι, χωρίς αυτοί να αντικατασταθούν και να προλάβουν να μεταδώσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε νεότερους. Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν εργάζεται στην Δ.Ε.Υ.Α.Α., κατ’ εξοχήν τεχνική επιχείρηση, κανένας Πολιτικός ή Ηλεκτρολόγος ή Μηχανολόγος ή Τοπογράφος Μηχανικός ΠΕ, την στιγμή που καλείται να εκτελέσει έργα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που υπήχθησαν για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ αλλά και στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Η Δ.Ε.Υ.Α.Α. έχοντας υπόψη την υπ. αριθμ. 25/40703/16-12-2016 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ με την 285/11-10-2019 απόφαση του ΔΣ της συμβουλίου, αιτήθηκε προς το Υπουργείο Εσωτερικών Γεν Δ/νση Αποκέντρωσης & Τ.Α., Δ/νση Προσωπικού Τ.Α. Τμήμα Παρακολούθησης & Επεξεργασίας Στοιχείων Τ.Α. την πρόσληψη τακτικού προσωπικού σαράντα τεσσάρων ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων. Το αίτημα αυτό έχει τύχει της έγκρισης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και προσδοκούμε την έγκρισή του και από το ΥΠΕΣ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε κα/κε Βουλευτή/ά, και την δική σας βοήθεια με όποιον τρόπο εσείς νομίζετε πρόσφορο για την ευόδωση του αιτήματος της Δ.Ε.Υ.Α.Α. προς το ΥΠΕΣ και την έγκριση πρόσληψης σαράντα τεσσάρων ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και την ένταξη αυτών στην επικείμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ την επονομαζόμενη και ως συμπληρωματική της 3Κ

Με εκτίμηση
Για το ΔΣ της Δ.Ε.Υ.Α.Α.
Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Ζαμπούκης
Δήμαρχος Δήμου Αλεξανδρούπολης

Προηγούμενο άρθροΤετάρτη παρακολουθούμε ΑΚΑΔΗΜΙΑ – Οι διαλέξεις στις 7 Απριλίου 2021 
Επόμενο άρθροΈβρος – Κορονοϊός: «Έσπασε» τον κατ’ οίκον περιορισμό και άρχισε τις βόλτες… – Σύλληψη και πρόστιμο 5.000 €