Όταν οι συνθήκες διαβίωσης ενός ζώου θεωρούνται νομικά “συνθήκες μη τήρησης των όρων ευζωίας” και γενικότερα παραμέλησης, αλλά δεν είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την άμεση βλάβη στην υγεία του, όπου πρέπει ΑΜΕΣΑ να υποβάλλεται μήνυση και να ακολουθεί διάταξη για προσωρινή ή οριστική αφαίρεσή του, μπορείτε να κινήσετε την παρακάτω διαδικασία.
Διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω!
Θα συντάξετε μία επιστολή, ένα κείμενο δηλαδή και θα το αποστείλετε στα emails που θα σας υποδείξω στο τέλος. Όλες τις διευθύνσεις που θα σας δώσω θα τις βάλετε μαζί, στους αποδέκτες, στο ίδιο email. Στο κείμενο θα περιγράψετε χωρίς σχόλια και περιττά λόγια το γεγονός. Σαν θέμα email βάζετε … «Μη τήρηση όρων ευζωίας ή παθητική κακοποίηση (1 από τα 2) ζώου συντροφιάς στο …(τόπος συμβάντος)-ΕΠΕΙΓΟΝ» Θα επικεντρωθείτε σε:

  •  ακριβή περιοχή, που βρίσκεται το ζώο (νομός, πόλη/χωριό, θέση/οικισμός, οδός, αριθμός)
  • ακριβές σημείο στην οικία (μπαλκόνι, ταράτσα, κήπος, ακάλυπτος χώρος, πυλωτή, κλπ)
  • ακριβής κατάσταση [δηλαδή έλλειψη καταλύματος ή κατάλυμα που δεν είναι άνετο, υγιεινό και κατάλληλο, προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητά του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης, μόνιμη αλυσόδεση ή διαβίωση εντός ακατάλληλων κατασκευών (π.χ. μεταλλικών) ή στενά κλουβιά, χορήγηση μη κατάλληλης τροφής, έλλειψη νερού ή νερού μη κατάλληλου (βρώμικου), χώροι μη στεγνοί και μη καθαροί, μη προστασία από τις καιρικές συνθήκες, πολύ υψηλή/χαμηλή θερμοκρασία, βροχή, αέρας, χιόνι, χαλάζι, ήλιος, έλλειψη φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών, μη τακτικός εμβολιασμός, έλλειψη αποπαρασίτωσης, καθημερινής άσκησης και καθημερινού περιπάτου]- Άρ. 5 Ν. 4039/2012
  • χρονιότητα (Μόνιμα; Για πόσο καιρό περίπου; Προσδιορίστε!)
  • Βγάλτε όσο το δυνατόν κοντινές φωτογραφίες και ευδιάκριτες. Μη φωτογραφίζετε άτομα ή το εσωτερικό του σπιτιού. Εστιαστείτε στα ζώα και πάνω από όλα μη δημοσιεύετε φωτογραφίες στις οποίες εμφαίνονται στοιχεία που αποκαλύπτουν την ταυτότητα του κατόχου (οδός και αριθμός, πινακίδες, πρόσωπα, κλπ).
  • Μη γράφετε ύβρεις κατά των κατόχων των ζώων, να είστε ευγενικοί και λακωνικοί. Εάν δε γνωρίζετε το ονοματεπώνυμό τους, θα τους αναφέρετε ως «ενοίκους» στην τάδε οδό, αριθμό, όροφο, κλπ.
  • Ζητήστε να γίνει νομότυπος έλεγχος, για ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, σήμανση (τσιπ), τήρηση όλων των όρων ευζωίας, κατά το Ν. 4039/2012 και να επιβληθούν οι δέουσες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. (Αυτό δε σημαίνει ότι εάν δεν το ζητήσετε, αυτοί δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν έτσι κι αλλιώς)
  • Ζητήστε να σας αποσταλεί απάντηση ότι η ηλεκτρονική επιστολή σας έχει παραληφθεί και ότι επιθυμείτε να σας ενημερώσουν το συντομότερο σχετικά με τις ενέργειές τους. Εάν δε λάβετε απάντηση μετά από λίγο χρονικό διάστημα (προτείνω 5 ημέρες), στείλτε εκ νέου την επιστολή σας ως υπόμνημα ΚΑΙ τηλεφωνήστε, επίσης, στο τοπικό Α.Τ. πρωινές ώρες (07:30΄-15:00΄) και καθημερινές ημέρες (Δευτέρα-Παρασκευή) και ζητήστε το Γραφείο Αστυνόμευσης, ώστε να πληροφορηθείτε για το που βρίσκονται με την καταγγελία σας. Αυτά θα τα κάνετε, διότι μπορεί οι προϊστάμενες υπηρεσίες να έχουν ήδη στείλει διαταγή στο Α.Τ., ώστε να κάνει τις δέουσες ενέργειες κατόπιν της καταγγελίας σας, αλλά το Α.Τ. εν τέλει να την έχει αγνοήσει. Στέλνοντας εκ νέου το email θα ενημερωθούν ότι το Α.Τ. δεν έχει κάνει τις ενέργειες.

Η διαδικασία που σας περιέγραψα έχει αποδειχθεί πλείστες φορές αποτελεσματική!

-Τα emails είναι:

  1. genast@astynomia.gr– Δ/νση Γενικής Αστυνόμευσης Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ./ Τμήμα Αστυνόμευσης και Τουρισμού
  2. Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (Ηπείρου, Κρήτης, κλπ.)
  3. Διεύθυνση Αστυνομίας (Νομού)

***Για την περιοχή του Νομού Αττικής ενδεικτικά:

  1. Είναι τοίδιο για όλη την Ελλάδα
  2. gada@hellenicpolice.gr– Γενική Αστυνομική Δ/νση Αττικής
  1. dadattikis@hellenicpolice.gr– Δ/νση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής

3α. daatel@hellenicpolice.gr – Δ/νση Αστυνομίας Αθηνών

3β. dabaa@hellenicpolice.gr – Δ/νση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής

3γ. danaattikis@hellenicpolice.gr – Δ/νση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής

3δ. adpeiraias@hellenicpolice.gr – Δ/νση Αστυνομίας Πειραιά

***Για λοιπές περιοχές ανά την Ελλάδα, δείτε το σχετικό άρθρο και πηγαίνετε στο 2o και 3ο βήμα :

https://reportanimalabusegreece.blogspot.gr/2016/11/emails.html

Το 1ο (Δ/νση Γενικής Αστυνόμευσης Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ.) και το 2ο email [Γενική (Περιφερειακή) Αστυνομική Διεύθυνση] τα βάζετε πάντα στην “ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ“, ενώ το 3ο (Δ/νση Αστυνομίας), ανάλογα με την περιοχή σας, στο “ΠΡΟΣ“.

Ο Διαχειριστής

Δρίβας Ευάγγελος

Για οποιαδήποτε άλλη απορία απευθυνθείτε στη σελίδα & blog «Report Αnimal Αbuse Greece – Καταγγελίες Κακοποίησης Ζώων Ελλάδας»

BLOG: http://reportanimalabusegreece.blogspot.gr/
PAGE: https://www.facebook.com/reportanimalabusegreece/

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 10 νέα κρούσματα στην Ελλάδα (3 στην Ξάνθη και 2 στην Ροδόπη)
Επόμενο άρθροΘράκη: Προσοχή στις φωτιές που καίνε ψυχές και συνειδήσεις !