Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή χθες η κυβέρνηση με τα νέα προαπαιτούμενα, τσακίζεται ο πρωτογενής τομέας, αφού καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για το πετρέλαιο των αγροτών, οι συντάξεις όσων δεν πρόλαβαν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 31 Αυγούστου μπαίνουν στη μέγγενη, αλλά ταυτόχρονα έχει και ένα δώρο προς τους μετόχους του Μεγάρου Μουσικής, καθώς συνεχίζει να απαλλάσσεται από την κατάθεση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που είναι αναγκαία και επιβεβλημένη για κάθε επιχείρηση που θέλει να έχει δραστηριότητα.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ, αφού οι δανειστές επιμένουν να θέλουν να βγει στο σφυρί η πρώτη κατοικία των Ελλήνων και να υπάρξουν εδώ και τώρα τα ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Όσο για το ασφαλιστικό αυτό αναμένεται να έρθει με τρίτο νομοσχέδιο το επόμενο διάστημα για να γίνει… ολοκληρωμένη δουλειά (η πλήρης ισοπέδωση του δηλαδή).

Στις 146 σελίδες του το πολυνομοσχέδιο, καλύπτει σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα που ήταν έτοιμη να προσφέρει η κυβέρνηση και πλέον αναζητείται πολιτική συμφωνία για τα υπόλοιπα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα. Το πρώτο άρθρο πάντως του σχέδιο νόμου, έρχεται να αλλάξει για άλλη μια φορά τους τελευταίους ασφαλιστικούς νόμους και να αναδιατυπώσει διάταξη που ψηφίστηκε προ δεκαημέρου με τον νόμο 4337, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Βάσει της νέας διάταξης, όπως αναφέρει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, ορίζεται ότι ο νόμος 3865 που αφορά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στο δημόσιο τομέα (νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη για το δημόσιο) εφαρμόζεται και για όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποχώρησαν από την υπηρεσία από 1η Ιανουαρίου 2015 έως και 31 Αυγούστου 2015, όπως ίσχυε και πριν την ψήφιση του 4336/2015.

Συνεπώς, ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη για το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης ισχύει για όλους όσους θεμελίωσαν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς και για αυτούς που είχαν θεμελιώσει έως το τέλος του 2014 και κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά. Διασώζονται έτσι μόνον όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα έως το 2014 και κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2015, των οποίων η σύνταξη θα υπολογιστεί με το παλαιό τρόπο.

Κατά τα άλλα:

– Μπαίνει μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές των αγροτών στο πετρέλαιο diesel, καθώς αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από 1-10-2015 έως 30-09-2016.

-Γίνεται μεταφορά 4.020 μεγάλων φορολογικών υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά και δημιουργούνται 500 οργανικές θέσεις στη ΓΓΔΕ, οι οποίες καταργούνται αντίστοιχα στο ΣΔΟΕ. Υπενθυμίζεται πως τα αρχικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπαν τη μεταφορά 3.500 μεγάλων φορολογικών υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

-Βελτιώνεται η τροποποίηση του καθεστώτος για ρύθμιση χρεών με άτοκες δόσεις, για οφειλέτες που χρωστούν στην εφορία ποσά μικρότερα των 5.000 ευρώ. Μέχρι πρότινος για να είναι άτοκες οι δόσεις, απαιτούνταν να μην ξεπερνά η περιουσία του οφειλέτη τις 150.000 ευρώ βάσει του Ε9. Τώρα με διάταξη του νομοσχεδίου, η αξία της ακίνητης περιουσίας θα υπολογίζεται με βάση τον ΕΝΦΙΑ και όχι το Ε9.

-Παρατείνεται η απαλλαγή του Μεγάρου Μουσικής από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

-Ενσωματώνεται η κοινοτική οδηγία 2012/27 για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η εν λόγω οδηγία θεσμοθετεί τους εθνικούς στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 και επιβάλλει την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.

-Καταργείται η διάταξη που προβλέπει μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 50% για όλα τα μικρά ανεξάρτητα ζυθοποιεία εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας το χρόνο. Με τη νέα διάταξη οι μειωμένοι συντελεστές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον όγκο της ετήσιας παραγωγής των ζυθοποιείων φτάνοντας έως και το 75% του ισχύοντος συντελεστή.

-Τροποποιείται η νομοθεσία που αφορά στα επιμελητήρια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα αρχίσει σήμερα το πρωί, με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να έχει ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα από την Ολομέλεια.

Σημειώνεται πώς η απόφαση του EuroWorking Group παραπέμπει για την επόμενη εβδομάδα την αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, πιθανότατα με το σκεπτικό πώς μέχρι τώρα θα έχουν ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο και οι διατάξεις για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Την ίδια στιγμή στη Βουλή έχει κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Η συζήτηση θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα στην επιτροπή Οικονομικών, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ψήφισή του από την Ολομέλεια.

www.defencenet.gr

Προηγούμενο άρθροΜέχρι τα 200 ευρώ το «χαράτσι» και για τα οχήματα με μηδενικά τέλη κυκλοφορίας
Επόμενο άρθροΕπεισόδια στον φράχτη στον Εβρο – Δακρυγόνα και ξύλο ανάμεσα σε ΜΑΤ και διαδηλωτές Πηγή: www.iefimerida.gr