Εξιλαστήριο θύμα της πρωτοφανούς έλλειψης οργάνωσης και προετοιμασίας των υγειονομικών υπηρεσιών ο Β. Κικίλιας, από τον οποίο αφαιρούνται όλες σχεδόν οι υπουργικές αρμοδιότητες. Με απόφαση Μητσοτάκη, ο  υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης αναλαμβάνει χρέη και καθήκοντα υπουργού, ενώ ο νυν υπουργός περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου.

Σύμφωνα με το φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως που δημοσιεύθηκε, ο κ. Κοντοζαμάνης αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες για τα νοσοκομεία, τις προσλήψεις όλου του προσωπικού, τους διορισμούς των Διοικητών των Νοσοκομείων αλλά και των Διοικητών των ΥΠΕ (Υγειονομικών Περιφερειών).  Είναι επικεφαλής και του νέου Οργανισμού του ΟΔΙΠΥ που θα ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών όλων των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και των ιδιωτικών κλινικών.

Με δεδομένο ότι η νέα υφυπουργός κυρία Ράπτη διατηρεί την εποπτεία της ψυχικής υγείας, στον Β.Κικίλια παραμένουν μόνο η νομοθετική  πρωτοβουλία, που βασικά αποφασίζεται από το Μαξίμου, και η .. αποδοχή γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους!

Η ψυχρότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές και ο εκνευρισμός του Μεγάρου Μαξίμου ξεκινάει από το φιάσκο των διορισμών των διοικητών των Νοσοκομείων και φτάνει μέχρι την πλήρη ανικανότητα του ΕΟΔΥ να προμηθευτεί και να διεξάγει τεστ και τις αλλεπάλληλες γκάφες και ολιγωρίες στο Σύστημα Υγείας. Από την πλευρά του, ο κ. Κικίλιας υποστηρίζει ότι οι σχετικές επιλογές, προσώπων και πολιτικών, επιβλήθηκαν βασικά από το Μαξίμου.

Ενδεικτικό πάντως των συγκρουόμενων ομάδων και κινήσεων, καθώς και της ανυπαρξίας του ΕΟΔΥ, είναι ότι σήμερα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ στους επιβάτες που φτάνουν στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, χωρίς τη συμμετοχή του κατεξοχήν αρμόδιου οργανισμού, δηλαδή του ΕΟΔΥ.

Ο υπουργός Υγείας δεν είχε κληθεί στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τα μέτρα κατά του ιού στις αρχές Ιουλίου. Κατάφερε να παραμείνει τυπικά στη θέση του υπουργού με τον ανασχηματισμό, αλλά η υποβάθμιση και ο παραμερισμός του από τον υφυπουργό του,  δεν έχει προηγούμενο στα κυβερνητικά χρονικά. “Προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα τείχος από αποδιοπομπαίους τράγους για να μην φανούν οι μεγάλες ευθύνες του Μαξίμου”, λέει ανεξάρτητος παρατηρητής στο χώρο της Υγείας, που μίλησε στο Tvxs και θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. “Το σημαντικό δεν είναι η αποψίλωση Κικίλια που είχε αποτύχει. Αλλά ότι τις αρμοδιότητες του αναλαμβάνει ένας υφυπουργός ανάλογων δυνατοτήτων, που θα αποτύχει και αυτός”.

Στο φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως, την παραχώρηση των υπουργικών αρμοδιοτήτων στον κ. Κοντοζαμάνη, υπογράφουν ο πρωθυπουργός και ..ο κ. Κικίλιας.

πηγη tvxs.gr

Προηγούμενο άρθρο11 νέα κρούσματα κορονοϊού στον Έβρο
Επόμενο άρθρο«Θα χύσουμε το αίμα μας για τους Τούρκους αδερφούς μας»: δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης του Πακιστάν