«Καθίζει» τους όρθιους σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και άλλους χώρους διασκέδασης η κυβέρνηση και απειλεί με βαριά πρόστιμα και ποινές όπως αναστολή λειτουργίας από την πρώτη μέρα στις υπόλογες επιχειρήσεις, μετά την αλματώδη αύξηση (1.797) των ημερήσιων κρουσμάτων, κυρίως σε Αττική, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Σε έκτακτη ενημέρωση νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε ότι από Πέμπτη 8/7 τα bar και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες και μόνο με καθήμενους, αλλιώς θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας από την πρώτη κιόλας παράβαση.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε:

«Από την Πέμπτη όλοι οι χώροι εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχουν οριστεί.

Όσοι ελέγχονται και παραβιάζουν τα μέτρα, θα έχουν άμεσα προσωρινή αναστολή δραστηριότητας, από την πρώτη παράβαση και από την επόμενη ημέρα.

  • Σε καταστήματα κάτω των 200 τ.μ., πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση, από την επόμενη ημέρα, για 7 ημέρες.
  • Σε καταστήματα άνω των 200 τ.μ., με την πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας.
  • Σε περίπτωση υποτροπής (δεύτερη παράβαση), το πρόστιμο θα είναι ενιαίο, στα 5.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες.
  • Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων εκ των υστέρων, με βάση υλικό που θα προκύπτει παράβαση (σ.σ. social media, βίντεο και καταγγελίες)». Σε ΦΕΚ που θα ακολουθήσει, θα καταγράφονται αναλυτικά τα μέτρα για τα μαγαζιά.

Αφορμή για τις έκτακτες ανακοινώσεις από τον υφυπουργό στάθηκε όπως είπε, η κατάσταση που παρατηρήθηκε σε μαγαζιά της παραλιακής (κυρίως) με κόσμο να διασκεδάζει ανεξέλεγκτα. Πολλά από αυτά τα περιστατικά μάλιστα, είδαν το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας ανησυχία και ερωτηματικά για τη συμπεριφορά του κόσμου.

Αναφερόμενος στη ραγδαία αύξηση των μολύνσεων, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως υπάρχει ανησυχία ειδικά για την μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας. «Όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πολύ να νοσήσουν ακόμη και σοβαρά», είπε και προέτρεψε για ακόμη μια φορά τον κόσμο και ιδιαίτερα τη νεολαία, να εμβολιαστεί γιατί η κατάσταση είναι κρίσιμη: «Εμβολιαστείτε άμεσα, ειδικά οι νεότεροι προστατέψτε τους γονείς και τους ηλικιωμένους συγγενείς σας που δεν έχουν εμβολιαστεί , αποφεύγοντας αυτή την περίοδο τη στενή επαφή μαζί τους και κάντε τακτικά τεστ πριν και μετά από κοινωνικές δραστηριότητες». Υπενθύμισε επίσης ότι για όλο το μήνα Ιούλιο υπάρχουν τέσσερα self test για ανεμβολίαστους και δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμα ραντεβού εμβολιασμού για όποιον αποφασίσει τώρα να κάνει εμβόλιο.

Όπως είπε από τις 28/6 βλέπουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και αυτή αφορά κυρίως νέους και χώρους διασκέδασης. Αναφερόμενος στη σημερινή δειγματοληψία στον νότιο τομέα της Αττικής είπε ότι σε Άλιμο και Γλυφάδα προέκυψε θετικότητα 6,1 και 8,4% αντίστοιχα.

www.efsyn.gr

Προηγούμενο άρθροΜετακίνηση από νομό σε νομό με green pass ή αρνητικό τεστ;
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Τι συμβαίνει στα λύματα της Αλεξανδρούπολης