Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου ΤΤΜ_CH της καθ. Α. Μωροπούλου με τίτλο «Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the preservation of Cultural Heritage – Rebranding the World in Crisis through Culture»,  δημοσιοποιήθηκε η προ πολλού γνωστή πολιτική του  Υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία της υλικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ανακοίνωση του γεν. γραμματέα Ευθυμίου Μπακογιάννη και των συνεργατών του στο Συνέδριο αυτό.

Η ανακοίνωση αυτή, είχε τίτλο: «Το πρόγραμμα “Διατηρώ” και η σχετική πολιτική του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα «Διατηρώ» θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027 (κονδύλια της ΕΕ) και θα αφορά κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες κλάδων όπως σχεδιαστές, κατασκευαστές, κ.ά. και θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε κτήρια, που χαρακτηρίζονται: α. ως διατηρητέα ή μνημεία, β. ιστορικά κτήρια που βρίσκονται εντός ιστορικών τόπων, ιστορικών κέντρων και παραδοσιακών οικισμών.

Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δράσεις: α) Καθαρισμό προσόψεων, β) Εργασίες στερέωσης για τη διατήρηση του κελύφους των κτηρίων γ) Αποκατάσταση κελύφους κτηρίων (προσόψεων και στέγης). Αποκατάσταση θεμελίων, τοιχοποιίας, στέγης επιστρώσεις, μπαλκόνια, πλαστική διακόσμηση, αντικατάσταση κουφωμάτων, επισκευή μεταλλικών στοιχείων κ.λπ. δ)  Αποκατάσταση του εσωτερικού των κτηρίων – αποκατάσταση ή ενίσχυση ξύλινων ορόφων, αποκατάσταση σκαλοπατιών, αλλαγές στο διαχωριστικό για λειτουργικούς λόγους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Προηγούμενο άρθροΑλεξανδρούπολη: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε τζαμαρία καταστήματος
Επόμενο άρθροΤο νέο Δ.Σ. στον Αγροτικό Σύλλογο Νέας Βύσσας – Πρόεδρος o Ιωάννης Μαργαριτίδης