Το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Sciacca, διοργανώνει μια διημερίδα με θέμα Αρχαιοκαπηλία: Ιστορία, πολιτιστική πολιτική  και νομική διαχείριση.  Σκοπός της διημερίδας είναι να προσφερθεί στο ευρύτερο κοινό μια εικόνα των ιστορικών, αλλά και συγχρόνων διαστάσεων αυτού του προβλήματος το οποίο πλήττει την Ελλάδα ήδη πριν από την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενώ σήμερα συνδυάζεται με το διεθνές έγκλημα και, πιο συγκεκριμένα, με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Εκπρόσωποι της αρχαιολογικής, της ακαδημαϊκής, αλλά και της  νομικής κοινότητας  θα μας παρουσιάσουν μια εικόνα για όλες τις πλευρές του θέματος, για την ιστορία της αρχαιοκαπηλίας και των καταβολών της αρχαιολογίας, για την τρέχουσα κατάσταση στη Θράκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, για το νομικό πλαίσιο – τόσο εθνικό όσο και διεθνές – που αποσκοπεί στην προστασία των αρχαιοτήτων, και για τις σκοτεινές σχέσεις της σημερινής αρχαιοκαπηλίας με τρομοκρατία.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών θα είναι η κ. Ελένη Κόρκα, Γενική Διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κ. Χρίστος Βασιλόπουλος, γνωστός δημοσιογράφος της εκπομπής Η Μηχανή του χρόνου, αλλά και ο κ. MatthewBogdanos, Assistant District Attorney, Manhattan, New York, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση πολλών αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ κατά τον πόλεμο στο Ιράκ (2003 και εξής).

 

Προσφέρεται η δυνατότητα παρακολούθησης της διημερίδας μέσω live streaming από την αρχή της διημερίδας στις 25.11.17. πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://synergia.duth.gr/conference/.
Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Κομοτηνή

σε συνεργασία με το Ίδρυμα Sciacca

Αμφιθέατρο Παλαίας Νομικής,
Κομοτηνή,
25 Νοεμβρίου, 5.30 μ.μ. (εγγραφές 5.00 – 5.30 μ.μ.) – 8.45 μ.μ., & 26 Νοεμβρίου, 9.30 π.μ. – 4.00 μ.μ.

Επισυναπτόμενα αρχεία:
Ημερομηνία:
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, 2017
Τοποθεσία:
Αμφιθέατρο Παλιάς Νομικής
Προηγούμενο άρθροΣαμοθράκη: Ενίσχυση 3 εκατ. ευρώ για τις ζημιές από τις πλημμύρες
Επόμενο άρθροΗμερίδα με θέμα: “Τα ζώα συντροφιάς, η κακοποίηση και μη σύννομη θανάτωσή τους: Η διαχείριση των προβλημάτων & ο ρόλος της Κτηνιατροδικαστικής” στην Αλεξανδρούπολη