Την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η οποία αποφάσισε να προσφύγει δικαστικά κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας επικύρωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

“Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες και συναδέλφους μας… Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα”. Επιπλέον, αποφάσισε την παράταση στοχευμένης αποχής των μελών του από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ , πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 29.4.2022.

Αναλυτικά:

“ΘΕΜΑ 1: Δικαστική Προσφυγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας 

ΘΕΜΑ 2: Παράταση στοχευμένης αποχής των μελών του από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ , πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 29.4.2022

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης που συνεδρίασε έκτακτα στις 14.4.2022, αποφάσισε μετά την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας τα κάτωθι : 

Α. Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες και συναδέλφους μας. Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα κοινωνικό αγαθό, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στην ελληνική κοινωνία και στους συναδέλφους. 

Στα πλαίσια αυτά, ο Δικηγορικός Συλλογος επικυρώνει την απόφαση της  Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας η οποία αποφάσισε:

Α 1. Να προσφύγει δικαστικά κατά της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Α.2. Να διοργανώσει εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας, με τη συμμετοχή ειδικών νομικών επιστημόνων, προκειμένου να αναδειχθούν τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητα ή μη της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής με τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών και 

Β. Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης,  σε συνέχεια της από 2.4.2022 απόφασης της Ολομέλειας και την από 5.4.2022 απόφασης του, αποφάσισε τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής των μελών του από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ , πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 29.4.2022 και στη συνέχεια θα εξετάσει την παράταση της στοχευμένης αυτής αποχής και τη διεύρυνση του πλαισίου της και στις δίκες β’ βαθμού, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ πλημμεληματικού χαρακτήρα , διότι  η  διάταξη του άρθρου 187 ΠΚ, όπως τροποποιήθηκε με την προσθήκη της παρ. 6, καταλύει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, αμφισβητεί και περιορίζει τη δικαιοδοτική κρίση του δικαστή, παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και πρέπει να καταργηθεί. Η διάταξη αυτή, η οποία, ως δικονομική, εφαρμόζεται αναδρομικά, παράγει ήδη αποτελέσματα και δημιουργεί ανεπιεικείς καταστάσεις”.

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Αραμπατζής: “Είμαστε ο μόνος Δήμος που δεν έχουμε αναβαθμίσει ενεργειακά ούτε ένα σχολείο…”
Επόμενο άρθροΜαριάννα Παυλίδου: “Η γνωριμία με το Αρχαίο ελληνικό όργανο της Λύρας το Σάββατο 16 Απριλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη”