Πεζοπορική Διαδρομή στην Κίρκη (family) την Κυριακή 28/5/2023

Με την ΚΙΡΚΗ, (οικογενειακή διαδρομή) συνεχίζουμε την περιπέτεια των πεζοπορικών διαδρομών του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ. Με Εκκίνηση και Τερματισμό την κεντρική πλατεία της Κίρκης.

Τα σημεία συνάντησης μας:

-Στην πλατεία Σπαθί στην Κομοτηνή όπου θα υπάρχει και δυνατότητα μετακίνησης με Λεωφορείο εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός θέσεων στις 08:30.!

– Στο γήπεδο Φώτης Κοσμάς στην Αλεξανδρούπολη στις 9:00.!

-Στο πρατήριο υγρών καυσίμων “Avin” στην δεύτερη έξοδο (Στρατόπεδα) της πόλης στις 09:30.!

-Τελικό ραντεβού στις “10:00” στην πλατεία της Κίρκης (Μνημείο).!

Ξεκινάμε τη διαδρομή μας συνολικού μήκους περίπου “5” χιλιομέτρων κάνοντας την πρώτη μας στάση στο χώρο αναψυχής όπου υπάρχει και η παραδοσιακή βρύση που χρονολογείται από το 1896.!

Συνεχίζουμε όπου συναντάμε και το σημείο θέασης όπου θα έχουμε πανοραμική θέα προς το χωριό της Κίρκης και ακολουθώντας το μονοπάτι καταλήγουμε στο Εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης όπου και θα κάνουμε το μεγάλο μας διάλειμμα για να απολαύσουμε ένα σνακ και να ξεκουραστούμε.

Στη συνέχεια συνεχίζουμε μέσα από ένα όμορφο μονοπάτι μέσα στο Πευκοδάσος και διασχίζοντας παράλληλα το ρέμα Αράπη φτάνουμε στην περιοχή “Αμπέλια” κι από εκεί κατηφορίζουμε προς το χωριό της Κίρκης έως το σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας μας όπου και θα απολαύσουμε τοπικά εδέσματα σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής (ΚΙΡΚΑΣ).!

Εγγραφές στην φόρμα:

https://docs.google.com/…/1FAIpQLScQufLS5QN…/viewform…

Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας και δια ζώσης και στο γραφείο του ΔΡΟΜΕΑ, στο στάδιο Φώτης Κοσμάς, καθημερινές 5-8μμ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΡΚΗ (συνοπτικά) Θεωρείται ως ένα από τα παλιότερα χωριά του νομού Έβρου. Πιστεύεται πως ο 1ος οικισμός της περιοχής δημιουργήθηκε κατά τον 2ο π.Χ αιώνα. Υπάρχουν ευρήματα αγνώστου χρονολογίας (εγχάρακτα σχέδια σε βράχους, τάφοι των Κικόνων, οχυρωματικοί περίβολοι). Το σπουδαιότερο εύρημα βρίσκεται στο μουσείο της Κομοτηνής και αφορά σε μαρμάρινη πλάκα του 5ου π.Χ. αιώνα με ανάγλυφη τη μορφή του Ορφέα. Ο οικισμός παίρνει μεγαλύτερη αξία κατά τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, όταν ανακαλύπτεται ως η συντομότερη παράκαμψη στη διαδρομή της Εγνατίας, που συνδέει τη Ρώμη με την Κων/πολη. Κατά την οθωμανική περίοδο ο οικισμός καταχωρείται ως ο 40ος σταθμός ανεφοδιασμού, εξ’ ου και το σημερινό της όνομα κατά την επικρατέστερη άποψη (Κιρκ χαν). Η περιοχή αναπτύσσεται οικονομικά κυρίως με τη δημιουργία των περίφημων μεταλλείων της στις αρχές του 20ου αιώνα, πέρασε από χέρια Άγγλων, Γερμανών και Ελλήνων και δούλεψε κατά διαστήματα ως και το 1997. Δυστυχώς η άφρονη και ληστρική εκμετάλλευσή του οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Σήμερα, μετά την πληθυσμιακή συρρίκνωση, τη δραστική μείωση της κτηνοτροφίας και τις αναδασώσεις, σε συνδυασμό με τις ιδεώδεις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες οδήγησαν στην αναγέννηση του περιβάλλοντος, ώστε να χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Θράκης. Η περιοχή διαθέτει τοπική κοινότητα, πολιτιστικό σύλλογο, λειτουργούσα εκκλησία, καφενείο-ταβέρνα, και ένα πυκνό δίκτυο διαδρομών και μονοπατιών.

Σελίδες στο φ/β που μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες: Κίρκη Έβρου (Kirki Evrou) , Πολιτιστικός Σύλλογος Κίρκης , Κιρκάς Ταβέρνα – Kirkas Tavern

Απαραίτητος εξοπλισμός: Πεζοπορικά παπούτσια, πεζοπορικό ζευγάρι μπαστούνια, μια στεγνή αλλαξιά ρούχα για την επιστροφή, ελαφρύ αντιανεμικό, ζεστό καπέλο, γυαλιά, νερό 1,5 λίτρο, σνακ, γάντια για όσους έχουν ευαισθησία, προσωπικό φαρμακείο, ατομικό σακίδιο πλάτης …και μην ξεχάσετε την καλή σας διάθεση!

Επικοινωνία: web: www.dromeasthrace.eu

FB: Δρομέας Θράκης – INSTA: dromeasthrace

Τηλ. 6937318054 – 6907605015

email: dromeasthrace@gmail.com

Προηγούμενο άρθροΤο βιβλίο “Χαρούμενα γενέθλια” του Αρχ. Απόστολου Καβαλιώτη στις μεγαλύτερες προτιμήσεις των αναγνωστών!
Επόμενο άρθροΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΙ – Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Καστροπολίτη)