Δυναμώνει το αίτημα για τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου 

Σημαντική η συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων και υποψηφίων συνδυασμών στην Πρωτοβουλία – Ο κύκλος της συμμετοχής διευρύνεται συνεχώς

Οι φορείς και τα πρόσωπα που αποτελούμε την Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου εκτιμούμε ως πολύ θετική την ανακοίνωση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας της επικεφαλής του συνδυασμού «Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω» Μαρίας Γκουγκουσκίδου ότι συντάσσεται στον αγώνα και ενσωματώνει στο πρόγραμμά του την προώθηση του στόχου αυτού, αλλά και την, έστω σύντομη και ρηχή, συζήτηση που προκάλεσε.

Η βάση των αιτημάτων και των διαπιστώσεων είναι ολόσωστη, όπως ειπώθηκε. Πράγματι, είναι σε όλους μας ορατή κι αντιληπτή η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της περιοχής μας σε όλους τους τομείς. Πληθυσμιακά και οικονομικά η συρρίκνωση είναι πολύ μεγάλη με συνακόλουθα αποτελέσματα στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και σε κάθε δραστηριότητα δηλωτική της ποιότητας ζωής που απολαμβάνουν ή καλύτερα υπομένουν οι κάτοικοι. Δεν αφορά τη συζήτησή μας, αυτή την ώρα, η απόδοση ευθυνών. Ο τόπος μας έχει ιδιαίτερα προβλήματα που χρήζουν ιδιαίτερα στοχευμένες παρεμβάσεις από την Πολιτεία. Για να διεκδικήσουμε αυτές τις παρεμβάσεις και να δοθούν λύσεις, θα πρέπει να οριοθετήσουμε τον χώρο που τις χρειάζεται και ν’ αποκτήσουμε δική μας ξεχωριστή φωνή.

Το πρώτο βήμα για την αντιστροφή της φθίνουσας πορείας είναι η δημιουργία νέας Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου, κάτι που θα υπηρετήσει τους δύο παραπάνω στόχους. Είναι το πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα στο Κράτος να αποφασίσει, σε αρμονία με την ευρωπαϊκή θεώρηση των πραγμάτων που έχει καθιερώσει τις υποδιαιρέσεις NUTS στις χώρες (με μικρότερη την Περιφερειακή Ενότητα) προκειμένου να έχει τα στατιστικά στοιχεία για κάθε περιοχή και να διαμορφώνει ανάλογα τις δράσεις της, και να εφαρμόσει τα «ολόσωστα» μέτρα που προτείνουμε. Αυτό το πλαίσιο δεν αντιμάχεται τους ισχυρούς Δήμους. Αντιθέτως, διασφαλίζει τον μόνιμο πληθυσμό που θα συγκροτήσει τον ισχυρό Δήμο.

Την διεκδίκηση αγκαλιάζει ήδη πολύ σημαντικός αριθμός φορέων, προσώπων με δημόσιο ρόλο και λόγο, ατόμων που ενδιαφέρονται κι αγωνιούν για το μέλλον του τόπου και ο κύκλος της συμμετοχής διευρύνεται συνεχώς. Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν ή και να πρωταγωνιστήσουν οι νυν δημοτικές παρατάξεις, που έχουν προσκληθεί όλες, και οι όποιες νέες στο εγχείρημα της διεκδίκησης. Στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς.

Είναι εφικτό, ενωμένοι και συνεπώς πιο δυνατοί, να επιτύχουμε η είσοδος στο νέο αιώνα ζωής του Βορείου Έβρου εντός της Ελλάδας να συνδυαστεί με την ίδρυση της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου, ως χρέος της Πολιτείας έναντι της περιοχής αλλά και όλων μας έναντι των νέων γενεών.

– Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/voreios.evros/

Προηγούμενο άρθροΜνήμη ανθυπολοχαγού Θεοδώρου Κανδηλάπτη (γράφει ο Θεοφάνης  Μαλκίδης)
Επόμενο άρθροΕπιλύεται το πρόβλημα της Παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Δικαίων – Παρέμβαση του Βουλευτή Έβρου Σταύρου Κελέτση στο Υπουργείο Υγείας