ΔΥΤΙΚΗ  ΧΕΡΣΑΙΑ  ΖΩΝΗ  ΛΙΜΕΝΑ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΗΡΙΑΛ  30  ΕΤΩΝ

   Με το θέμα της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα Αλεξανδρούπολης ασχολούμαι υπηρεσιακά και μη από το 1993. Για τελευταία φορά αρθρογράφησα προ πενταετίας και σταμάτησα απογοητευμένος από τις ενέργειες των αρμοδίων. 

   Η πρόσφατη (16-2-2022) ομως συνέντευξή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον ραδιοφωνικό σταθμό “Status radio 94,2” με υποχρεώνει ηθικά, πέρα από πολιτικές και αυτοδιοικητικές σκοπιμότητες, να επανέλθω. 

   Το συμπέρασμα που προκύπτει από τη συνέντευξη είναι ότι ο Υπουργός είναι μεν θετικός για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της Χερσαίας Ζώνης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης που δεν χρησιμοποιείται για λιμενικούς σκοπούς αλλά αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί αφού δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα από κανένα Φορέα. 

   Και είναι απορίας άξιον πως στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν (11-2- 2022) στα γραφεία του ΟΛΑ, από κανένα Φορέα δεν τέθηκε στον κ Υπουργό το θέμα, λες και έχει λυθεί ή δεν μας ενδιαφέρει.  

    Τον Απρίλιο του 2017, η Αριθ. 3113.6/28669/20-4-2017 Εγκύκλιος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προέτρεπε τους Φορείς Διοίκησης των Λιμένων να επανακαθορίσουν τις Χερσαίες Ζώνες Λιμένα αποχαρακτηρίζοντας αυτές που δεν εξυπηρετούν ή δεν σχεδιάζεται να εξυπηρετήσουν λιμενικούς σκοπούς. Επισήμαινε δε η Εγκύκλιος ότι ο αποχαρακτηρισμός θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το άρθρο 21 Ν. 2971/2001.

   Τότε, με αρθρογραφία μου προέτρεπα Δήμο και ΟΛΑ να ενεργήσουν σύμφωνα με την Εγκύκλιο, αναλύοντας και τους λόγους. Άλλωστε, από αυτούς τους δυο Φορείς ξεκινά νομότυπα η διαδικασία και τα σχετικά τοπογραφικά διαγράμματα υποχρεωτικά θεωρούνται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. 

   Διαβλέποντας δε, μια αδιαφορία εκ μέρους των δυο Φορέων, έστειλα στις 14 Ιουνίου 2017 προσωπική επιστολή τόσο στο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο ΛΑΜΠΑΚΗ όσο και στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΑ ΑΕ κ. Χρήστο ΔΟΥΚΑ.

   Δυστυχώς αντί να ξεκινήσουν διαδικασίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2971/2001, για τον αποχαρακτηρισμό του χώρου κάτω από το Φάρο από Ζώνη λιμένα, με την αριθ. 560/18-10-2017 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης έγινε αποδεκτή η αριθ. 80/08/2017 Απόφαση Δ.Σ του ΟΛΑ ΑΕ για «παραχώρηση» του χώρου για χρονικό διάστημα 13 ετών, με ετήσιο μίσθωμα 5.000 ευρώ, με έναρξη την 14-07-2016 και λήξη την 13-07-2029.

   Και εύλογα τίθεται το ερώτημα ‘’μετά το καλοκαίρι του 2029, με την έλευση ιδιώτη στο μετοχικό σχήμα του ΟΛΑ ΑΕ’’, τι θα γίνει ; 

   Ίσως ορθώς να έγινε αυτή η «παραχώρηση» ως προσωρινή λύση καθώς έπρεπε να μη χαθούν τα κονδύλια για την υλοποίηση της ‘’πράξης ανάπλασης’’ που εκκρεμούσε εκείνη την περίοδο. Όμως, θα έπρεπε συγχρόνως να ξεκινήσει και ο αποχαρακτηρισμός του συγκεκριμένου μέρους από Ζώνη λιμένα, ως οριστική λύση με τη διαδικασία τροποποίησής της.

    Το έχω αναφέρει πολλές φορές ότι η «παραχώρηση» (άρθρο 24 Ν. 2971/2001 και άρθρο 34 Ν.3153/2003) και η «προγραμματική σύμβαση»(άρθρο 25 Ν. 2971/2001 και άρθρο 100 Ν. 3852/2010) για μέρος της καθορισμένης ζώνης λιμένα είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από την «τροποποίησή της» (άρθρο 21 Ν. 2971/2001). 

   Η «παραχώρηση» και η «προγραμματική σύμβαση» είναι προσωρινές λύσεις και έχουν ημερομηνία λήξης ενώ η «τροποποίηση της ζώνης λιμένα» είναι οριστική λύση και επέρχεται με μια «απλή διοικητική πράξη» η οποία ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις το πολύ μήνες. 

   Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την Εγκύκλιο του, τον Απρίλιο του 2017 έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πλησίαζε η ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ θα πουλούσε  το πλειοψηφικό πακέτο των Οργανισμών Λιμένα.    .  

   Μετά την από 17-7-2020 «Πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής στον ΟΛΑ ΑΕ» του ΤΑΙΠΕΔ, τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. 

   Ενδεχομένως, νομικά, να μη μπορεί να γίνει τροποποίηση της Ζώνης Λιμένα καθώς αυτή ήδη περιλαμβάνετο στην Πρόσκληση και βάσει αυτής εκδήλωσαν ενδιαφέρον τα τέσσερα (4) επενδυτικά σχήματα (δυο αμιγή και δυο κοινοπρακτικά) που ανακοίνωσε στις 16-10-2020 το ΤΑΙΠΕΔ. 

   Αν θέλουμε το χώρο κάτω από το Φάρο (πλαζ λουομένων, λούνα παρκ, αθλοχώρους, παρκινγκ κλπ) να τον διαφεντεύει η τοπική μας κοινωνία μέσω του οικείου Δήμου και όχι τα ξένα funds, απαιτούνται άμεσες ενέργειες …

   Άμεσες ενέργειες όπως ήδη έχουν κάνει οι Δήμοι Πάτρας, Βόλου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας  για να περισώσουν  κομμάτια της παραλιακής τους Ζώνης τα οποία ανήκαν στους αντίστοιχους Οργανισμούς Λιμένα.

   Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας (igoumenitsa.gr) και θα καταλάβει κανείς το διαφορετικό τρόπο σκέψης. Ευκαιριακά σημειώνω ότι στα μέσα Ιανουαρίου 2022, το ΤΑΙΠΕΔ έστειλε στο Δήμο Ηγουμενίτσας τους χάρτες-σχεδιαγράμματα με τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που θα εξαιρεθούν όπως τα είχε ζητήσει-απαιτήσει ο Δήμος. 

   Για να έρθουμε στα δικά μας, η πρόσφατη θετική στάση του κ Υπουργού πρέπει να μας κινητοποιήσει

   Αύριο ίσως είναι αργά…     

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ   17- 02- 2022

 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α)

Προηγούμενο άρθροΣώμα «Δασοκομάντος»: Δεν θα έχει έδρα στην Θράκη…
Επόμενο άρθροΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Το Πάρκο Αλτιναλμάζη να μείνει στο λαό της πόλη (πρώην στρατόπεδο ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ)