Live

15.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δόθηκαν άδειες καταλληλότητας κτιρίων για δομές φιλοξενίας Γερμανών ανηλίκων στον Έβρο

Δόθηκαν άδειες καταλληλότητας κτιρίων για δομές φιλοξενίας Γερμανών ανηλίκων στον Έβρο

Για τις συγκεκριμένες δομές, κυρίως για αυτή που υπάρχει εδώ και τρεις δεκαετίες, από το 1991 στο χωριό Κοίλα των Φερών, έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια αρκετά ρεπορτάζ γερμανικών αλλά και ελληνικών ΜΜΕ. Ωστόσο, παραμένουν ανάπαντητα τα ερωτήματα σχετικά με το νομικό διακρατικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία αυτών των δομών και ρυθμίζει την επιμέλεια ανηλίκων αλλοδαπών από άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, παρά τις πρόσφατες αδειοδοτήσεις για τη λειτουργία των κτιρίων που δόθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα (24/7/2021 «Εφημερίδα των Συντακτών»), καθώς και με σχετική δημοσιογραφική έρευνα η οποία προβλήθηκε στις 18.7.2021 στην εκπομπή Weltspiegel της Γερμανικής Δημόσιας Τηλεόρασης (ARD), έχει γίνει γνωστό ότι εδώ και χρόνια ανήλικοι Γερμανοί με παραβατική συμπεριφορά ή από «προβληματικές» οικογένειες στέλνονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο χωριό Κοίλα σε ειδικές δομές φιλοξενίας από τις γερμανικές υπηρεσίες πρόνοιας.

Πρόφατα και σύμφωνα με δημοσιεύματα του evros-news.gr, με την υπ´ αριθμ. 1652 / 01-11-2021 απόφαση, δόθηκε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «TIME OUT A.M.K.E.», που εδρεύει στις Φέρες Έβρου, για τη δομή φιλοξενίας γερμανόφωνων εφήβων σε δύο κτίρια: στην Μάκρη και τον Δορίσκο Έβρου. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο δημοτικό Σύμβουλο Παύλο Μιχαηλίδη οι δύο αυτές αποφάσεις επικαλούνται ορθώς το από 22-07-2021 Πρακτικό Καταλληλότητας κτιρίου, με το οποίο η Επιτροπή Καταλληλότητας Κτιρίων του Δήμου Αλεξ/πολης διαπιστώνει ότι οι εν λόγω δομές πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δυο έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στις 1 Νοεμβρίου 2021 στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και φέρουν την υπογραφή του δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη:

-Χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στη δομή φιλοξενίας γερμανόφωνων εφήβων, που βρίσκεται στο χωριό Κοίλα Έβρου, της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Κ.Κ.ΝΤ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ».
-Χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «TIME OUT A.M.K.E.», που εδρεύει στις Φέρες Έβρου, για τη δομή φιλοξενίας γερμανόφωνων εφήβων σε δύο κτίρια: στην Μάκρη και τον Δορίσκο Έβρου.

Ωστόσο, τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα ξεφεύγουν από το ζήτημα της αδειοδότησης των συγκεκριμένων δομών και επικεντρώνονται στο κατά πόσο είναι σύννομη η παραμονή των παιδιών αυτών στην Ελλάδα. Όπως επίσης υπό ποιο καθεστώς λειτουργούν, με ποια νομοθεσία γίνεται η τοποθέτηση των ανηλίκων, ποιος ελέγχει και ποιος είναι υπεύθυνος σε περίπτωση που συμβεί κάτι;

Συγκεκριμένα ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει σε επιστολή του “Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το κατά πόσο οι Κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ελέγχουν τις συνθήκες διαβίωσης των εφήβων, πέρα από τα κτιριακά ζητήματα, γεγονός που δεν γνωρίζει όπως ομολόγησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Ιατρός Νίκος Ραπτόπουλος δημοτικός σύμβουλος και μέλος της παράταξης του δημάρχου, παραπέμποντας το θέμα σε συζήτηση εντός του δημοτικού συμβουλίου.

Ανησυχητικό είναι επίσης και το γεγονός πως σε παλαιότερη απάντηση του το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέρει πως δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για αυτές τις δομές. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, γίνεται αναφορά στο άρθρο 56 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2021/2003 που ορίζει ότι για να γίνει τοποθέτηση ανηλίκου από ένα κράτος-μέλος σε ένα άλλο θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση του κράτους που υποδέχεται και να τηρούνται οι νόμοι που ισχύουν για τις εγχώριες δομές ή τους ανάδοχους.

Ο ελληνικός νόμος 4478/2017, προβλέπει ότι το κράτος-μέλος που επιθυμεί να τοποθετήσει ανήλικο στην Ελλάδα θα πρέπει να στείλει αίτημα στην ελληνική κεντρική αρχή (Τμήμα Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης) που είναι η αρμόδια για την εφαρμογή του κανονισμού και το αίτημα να εγκριθεί από τον εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών, κατόπιν έρευνας του αρμόδιου επιμελητή ανηλίκων.

Σε σχετικό ερώτημα που έχει αποσταλεί στο Τμήμα Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας στις 14.6.2021, δόθηκε η απάντηση ότι από τον Ιανουάριο του 2018 έχουν υποβληθεί 17 αιτήματα από τη Γερμανία. «Απαντα τα υποβληθέντα αιτήματα για την τοποθέτηση ανηλίκων (ως επί το πλείστον παραβατικών) είτε επεστράφησαν ανεκτέλεστα στην ξένη αρχή έκδοσης είτε διαβιβάστηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών για την ενημέρωσή του και τις δέουσες ενέργειες […]. Μέχρι τούδε, κανένα από τα υποβληθέντα αιτήματα δεν έλαβε την έγκριση του αρμόδιου εισαγγελέα, εξαιρουμένου ενός μόνο για τοποθέτηση ανηλίκου σε δομή φιλοξενίας στο Ηράκλειο Κρήτης στις 4.1.2021. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κανονισμός 2021/2003 και δη το άρθρο 56 […] δεν βρίσκει εφαρμογή στα μέτρα που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα ποινικών αδικημάτων που διαπράχθηκαν από παιδιά (άρ. 1 παρ. 2 περ. ζ του κανονισμού τούτου).”

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης καλεί τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης να ενημερώσει σχετικά το δημοτικό συμβούλιο αφού πρώτα διερευνήσει πλήρως τις παραμέτρους του σοβαρού αυτού θέματος και συγκεκριμένα αν υφίσταται από την Ελληνική νομοθεσία η δυνατότητα ίδρυσης μιας τέτοιας δομής, καθώς και αν μπορεί μια γερμανική υπηρεσία να εποπτεύει τον έλεγχο της. Επίσης αν σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία στη χώρα μας κάθε ανήλικος ημεδαπός ή αλλοδαπός που δεν διαβιεί με τους γονείς του βρίσκεται στην ευθύνη και υπό την προστασία των εισαγγελικών αρχών.

“Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο να υπάρχουν δομές που φιλοξενούν ανηλίκους στον Δήμο μας, που λειτουργούν κυριολεκτικά στη σκιά του νόμου και στις οποίες δεν ασκείται καμία εποπτεία από τις αρμόδιες αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που ζουν εκεί. Είναι αδιανόητο το ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία μιας κυρίαρχης χώρας συνεχίζουν για δεκαετίες να ζουν παιδιά που τοποθετήθηκαν εκεί με απόφαση υπηρεσιών άλλων χωρών, σε δομές που δεν εγγράφονται σε κανένα μητρώο δομών ανηλίκων, δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο απέναντι στον ελληνικό νόμο.” καταλήγει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γερμανικής Δημόσιας Τηλεόρασης (ARD) που προβλήθηκε στην εκπομπή Weltspiegel στις 18.7.2021 μέχρι πρότινος αυτές οι δομές δεν είχαν ούτε άδεια λειτουργίας, ούτε άδεια καταλληλότητας κτιριακών υποδομών ούτε είχε διαλευκανθεί το νομικό διακρατικό καθεστώς για την επιμέλεια αλλοδαπών ανηλικών άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

Η δικηγόρος Δήμητρα Μπαΐρα που ασχολείται με θέματα επιμέλειας στην Ελλάδα αναφέρει:

“Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 56 του κανονισμού Βρυξέλλες ΙΙα, ένα παιδί μπορεί να τοποθετηθεί στο κράτος μέλος υποδοχής μόνο εάν το κράτος μέλος υποδοχής έχει δώσει την προηγούμενη συγκατάθεσή του για την τοποθέτηση. Κατ’ αρχήν, ένα γερμανικό Γραφείο Ευημερίας Νέων δεν μπορεί να τοποθετήσει έναν ανήλικο αν δεν έχει διεξαχθεί η διαδικασία διαβούλευσης και δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές”.

“Μέχρι σήμερα, καμία από τις υποβληθείσες αιτήσεις δεν έλαβε την έγκριση του αρμόδιου εισαγγελέα ανηλίκων στην Αθήνα. Υποβάλλουμε αυτές τις πληροφορίες στη γερμανική κεντρική υπηρεσία πριν από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δικαιοσύνης και λαμβάνουμε την εξής πληροφορία: Χωρίς την προηγούμενη έγκριση, η τοποθέτηση παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία”. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις που υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς προστασίας δεδομένων. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι νέοι από τη Γερμανία φιλοξενούνται στην Ελλάδα χωρίς επαληθεύσιμες προϋποθέσεις, ιδίως νέοι που βρίσκονται σε κίνδυνο.

ΠΗΓΗ www.thepressproject.gr

Προηγούμενο άρθρο«12α ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»: Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. παρουσίασε την ύψιστη τιμητική της εκδήλωση-θεσμό στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΑνησυχεί η Ρωσία για την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη – Τι θα κάνει σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία