Δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ενώ στη Βουλή κατατίθεται η σχετική τροπολογία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Όπως διευκρίνισε συγκεκριμένα ο υπουργός Επικράτειας, οι αποζημιώσεις που ήδη προβλέπονται στον νόμο για την επιδιόρθωση των κτιρίων είναι:

  • 1.000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας,
  • 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου,
  • 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης,
  • 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας,
  • 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και
  • 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Επίσης, ανέφερε ότι η αποζημίωση, μέχρι 150 τ.μ., αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως, όπως προβλέπει ο νόμος, θα υπάρξουν ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, για την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Όπως υπενθύμισε, πως ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ».

Η ίδια έκτακτη ρύθμιση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Τζανακόπουλος, θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η έκτακτη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.

www.naftemporiki.gr

Προηγούμενο άρθροΤα πρώτα χιόνια έπεσαν στον Έβρο
Επόμενο άρθροΗ Λαϊκή Συσπείρωση για τη μετατροπή μέρος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ