Τον Έβρο επισκέφθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, την Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020 , προκειμένου εκ του σύνεγγυς να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να εκφράσει την συμπαράσταση της Εκκλησίας τόσο στις δυνάμεις που υπερασπίζονται με γενναιότητα τα σύνορα της Πατρίδας μας όσο και για να στηρίξει τους κατοίκους των ακριτικών αυτών περιοχών. Τον Μακαριώτατο συνόδευαν οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης,  Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης κ. Παντελεήμων,  Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και Μαρωνείας κ. Παντελεήμων.

Ειδικώτερα ο Μακαριώτατος τις πρωινές ώρες επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, όπου τον φιλοξένησε ο οικείος Μητροπολίτης, και στη συνέχεια το Φυλάκιο στη Γέφυρα του Πετάλου στις Φέρες, όπου τον ξενάγησε ο Διοικητής της XII Μεραρχίας Στρατηγός Άγγελος Χουδελούδης.

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στο ένστολο προσωπικό του Φυλακίου είπε, μεταξύ άλλων· «Αισθάνομαι συγκίνηση και υπερηφάνεια. Λυπάμαι αυτές τις ψυχές των ανθρώπων που σπρώχνονται προς τα εδώ, γιατί γίνονται εργαλεία στα χέρια άλλων… Επειδή τα σύνορά μας είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα, πρέπει να είμαστε απαιτητικοί. Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά σε τέτοια φαινόμενα… Ο λαός μας θαυμάζει και σέβεται όλους εσάς που με θυσιαστικό φρόνημα υπερασπίζεσθε τα σύνορα και είμεθα υπερήφανοι για σας. Είμεθα συγχρόνως προβληματισμένοι, βλέποντας τις τραγικές σκηνές, οι οποίες προβάλλονται για την εκμετάλλευση των ανθρωπίνων υπάρξεων. Βεβαιωθήκαμε για μια ακόμα φορά ότι επιτελείτε το καθήκον σας και για το ακμαίο φρόνημά σας. Ο στρατός μας είναι εκείνος ο οποίος εμπνέει το λαό μας και εμείς καμαρώνουμε και προσευχόμεθα  για αυτόν».

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Τις μεσημβρινές ώρες ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την παραμεθόρια κωμόπολη των Καστανεών. Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου  τον Μακαριώτατο υπεδέχθη ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο ιερός κλήρος της περιοχής, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Στρατηγός Άγγελος Ιλαρίδης, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Γρηγόριος Μπουτλιάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Ταξίαρχος Πασχάλης Συριτούδης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστανεών Σταύρος Τζαμαλίδης και πλήθος κόσμου.

Μετά από μια σύντομη δέηση ενώπιον της εικόνος της Υπερμάχου Στρατηγού και του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός καλωσώρισε τον Μακαριώτατο επισημαίνοντας ότι η παρουσία του στα σύνορα έχει πολλαπλούς συμβολισμούς και είναι λίαν ευεργετική, τόσο για τους ένστολους όσο και για τους ακρίτες, «στη δεδομένη χρονική στιγμή, που η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει στις Καστανιές».

Ο Μακαριώτατος απαντώντας εξέφρασε τη βαθειά συγκίνηση του και τον θαυμασμό του για τους υπερασπιστές των συνόρων. Σκιαγραφώντας το προφίλ των μεταναστών – προσφύγων, που από την Παρασκευή επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από τη γειτονική Τουρκία, μίλησε «για ανθρώπους αυτούς που είδαν πολέμους και είναι  πονεμένοι· ανθρώπους με ψυχές τους οποίους τους συμπονούμε και τους οποίους κατά καιρούς βοηθήσαμε… Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί κάτω από στρεβλή καθοδήγηση γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Σ’ αυτή την περίπτωση οι επιτήδειοι τους χρησιμοποιούν για εκβιασμό, τους κοροϊδεύουν και ευτελίζουν την αξιοπρέπειά τους». Διευκρίνισε πως με αυτούς τους ανθρώπους «δεν έχουμε τίποτα, δεν είμαστε αντίθετοι, τους πονάμε… δεν τους μισούμε, τους λυπούμεθα, αλλά δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει πάντοτε να δεχόμαστε αναντίρρητα, όλα όσα κάποιες δυνάμεις απεργάζονται εις βάρος αυτού του τόπου και του λαού».

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος και οι Αρχιερείς επισκέφθηκαν τον χώρο επιχειρήσεων και διεπίστωσαν, «ιδίοις όμμασι», την σφοδρότητα της πίεσης, την επικινδυνότητα της κατάστασης, αλλά και το ακμαίο φρόνημα των φρουρών της Πατρίδος. Επαναλαμβάνοντας τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια που αισθάνεται ο Αρχιεπίσκοπος, εξέφρασε τις ευχαριστίες και τις ευχές του για τους ένστολους που φρουρούν τα σύνορα, τονίζοντας: «εδώ είναι τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης και αυτή τη στιγμή δεν θα έπρεπε σ’ αυτά τα σύνορα να είστε μόνο εσείς, για τους οποίους άλλωστε αισθανόμεθα υπερήφανοι, όχι μόνο να είναι ο στρατός μας…  θα έπρεπε να είναι και οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, οι εταίροι μας και οι σύμμαχοί μας, διότι μαζί έπρεπε να υπερασπιζόμεθα αυτά εδώ τα σύνορα. Είναι ιερά, έχουν ποτιστεί με αίμα, γι’ αυτό πρέπει να τα υπερασπισθούμε», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Η Ελληνική Πολιτεία κάνει τις δικές της προσπάθειες για να αναδείξει το θέμα. Εκείνο που μας προβληματίζει όμως είναι η Ευρώπη τι κάνει; Καλή είναι και η οικονομική βοήθεια στις δύσκολες ώρες. Αυτό όμως που θέλουμε είναι οι Ευρωπαίοι να υπερασπισθούν τις αξίες για τις οποίες έγινε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα ιδεώδη για τα οποία υποτίθεται δημιουργήθηκε, αυτά θα πρέπει  και να υπερασπίζεται εμπράκτως».

Ακολούθως ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι εφιλοξενήθησαν στο Επισκοπείο  Διδυμοτείχου, όπου και κατέλυσαν.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Προηγούμενο άρθροΗ Γερμανία χρηματοδοτεί με 32 εκατ. ευρώ την τουρκική ακτοφυλακή
Επόμενο άρθροΜε αγροτικά μηχανήματα στον Εβρο οι αγρότες της Ροδόπης , για την φύλαξη των συνόρων