ΕΒΡΟΣ….Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΠΟΥ ΟΙ  ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΒΡΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΟΥΝ..

Του ΜΆΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ       

e-mail.panosmandalos@yahoo.gr  facebook @ Panagiotis Mandalos

 

Το άρθρο αυτό γράφτηκε ακριβώς για τα τεκταινόμενα εδώ και 30-40 χρόνια στον Νομό ..ή Περιφέρεια μας..πείτε το όπως θέλετε που μαραζώνει και εγκαταλείπεται..ενώ όλοι οι τοπικοί άρχοντες.. προσπαθούν ..ξαναπροσπαθούν άλλα στο τέλος..μένουν στον βούρκο και στα λόγια.

Το τέμενος  Βαγαιζήτ είναι ένα ακόμα έναυσμα για να γράψω επίσης αυτό το άθρο. Δεν είμαι θρησκόληπτος..ούτε πολύθρησκευόμενος ….αλλά όταν ξεγράφεις και δεν εκτιμάς την ιστορία…… τότε και η ιστορία θα σε ξεγράψει.

Και φυσικά εννοώ για τον πλούτο που υπάρχει σε αυτό εδώ το κομάτι γης..που αν το είχαν άλλοι θα είχε γίνει η γη της Επαγγελίας και εννοώ όχι αυτή των Ισραηλινών …αλλά των Ελλήνων.

Η μάννα γη δώρισε αυτόν τον τόπο με πολλές χάρες. Γεωθερμικά πεδία, ιαματικές πηγές, μοναδικούς τόπους παραδεισένιας βλάστησης και φυσικά μοναδικούς βιοτόπους και υδροβιοτόπους όπως το Δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου, το μοναδικό απολιθωμένο δάσος Τυχερού-Λευκιμης που ούτε ίσως οι Εβρίτες δεν γνωρίζουν. Την Σαμοθράκη μια όαση φύσης ……παραδεισένιος τόπος που προικίστηκε με πολλές χάρες. Και εκεί ιαματικά λουτρά ….βουνά και πλαγιές για ορειβασία ….λίμνες και ποτάμια..βάθρες και καταρράκτες σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης στο μέσον του Θρακικού πελάγους …στο μέσον του Αιγαίου πελάγους..τόσο μικρό κομμάτι μα τόσο προικισμένο ….και φυσικά λίγο ποιο έξω στα νερά της ..στην λαδόξερα που αναβλύζει πετρέλαιο και φυσικά μια υπεέφορη πεδάδα που μπορεί να παράγει τα πάντα.

Και ήρθε και ο άνθρωπος..χιλιάδες χρόνια πριν..και έφτιαξε ένα σωρό μνημεία ….την Νίκη της Σαμοθράκης ……τα αρχαία στην Σαμοθράκη με τα Καβείρια μυστήρια …..την Μεσημβρία ..την Τραϊανούπολη …τον αρχαίο Δωρίσκο..όπου ο Ξέρξης μαστίγωνε την Θάλασσα όταν του βούλιαξε τα καράβια …την σπηλιά του Κύκλωπα..δίπλα στην Μαρώνεια όπου ο Οδυσσέας πήρε τον οίνο Μαρωνίτη που πότισε τον Πολύφημο …….τις Φέρες..με τα Μεσαιωνικά υδραγωγεία και την Παναγία την Κοσμοσώτηρα κτίσμα του 1100 ΜΧ του Ισσακίου Κομνηνού ……ανεβαίνοντας στο Σουφλί που έγινε ο δρόμος και η παραγωγική δομή του μεταξιού στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια ….και φυσικά το Διδυμότειχο..με τον επικοισμό από τα νεολιθικά χρόνια ….την Πλωτινούπολη ….το Βυζαντινό Διδυμότειχο ….με τις εκκλησιές των αυτοκρατόρων και τα μοναστήρια..τα μοναδικά διπλά τείχη τις άλλοτε δεύτερης πόλης του Βυζαντίου ….Την φυλακή του τότε εξόριστου βασιλιά της Σουηδίας Λουδοβίκου ….μάλλον για παλάτι πρόκειται γιατί α είναι έτσι οι φυλακές …..τότε να φτιάξουν μια και για μένα …τέτοια όμως ……και φυσικά ακόμα και οι τούρκοι δημιούργησαν το πολύπαθο ….τέμενος του Βαγιαζήτ, μοναδικό μνημείο, προστατευμένο από την UNESCO, με μοναδικές απεικονίσεις του Παραδείσου των Μουσουλμάνων …και μια γυναίκα να προσεύχεται ….επίσης το σκέπαστρο όλο βαλανιδιάς ….από το 1420 μχ …..Ευτυχώς σε μια επίσκεψη μου, πρόλαβα και το είχα δει. Σήμερα αποτελεί ιστορία …σε φωτογραφία μόνο. Μετά από τόσα χρόνια αδιαφορίας αποφάσισαν να το ανακαινίσουν …..και στο τέλος το ξεπάστρεψαν. Αν όμως ήταν σε λειτουργία..και ήταν πόλος έλξης τουριστών σαν μουσείο..σήμερα ίσως το Διδυμότειχο …να μην ήταν το δύστυχο Διδυμότειχο μπλουζ…. απομονωμένο και ερημωμένο …..απαξιωμένο και εγκαταλειμμένο …αλλά το Διδυμότειχο ….Φάρος τουρισμού..

Εβρος, ανάμεσα σε τρεις Ηπείρους..σταυροδρόμι, λιμάνι και σιδηρόδρομος, αυτοκινητόδρομος. Για αυτό είχε και επι Τουρκοκρατίας ιδρυθεί και η Αλεξανδρούπολη, Δεδεαγατς..τότε, λίγοι κάτοικοι, πολλά προξενεία και σχολεία. Φάρος για να δείχνει το λιμάνι και την θέση της πόλης, ακμή.

Σήμερα Νεοελληνική παρακμή. Ένα ταλαίπωρο καράβι για Σαμοθράκη ….και αυτό είναι όλο. Κάποτε στο μικρό λιμάνι ουρά τα πλοία..2 Δελφίνια και ένα πλοίο για Σαμοθράκη και ένα που έφτανε μέχρι Ρόδο και Κρήτη..επιβατηγά …Εμπορικά για να φορτώσουν..Ζάχαρη..μελάσα, αραβόσιτο… σιτάρι …αλεύρι, βαμβάκι και ότι άλλο προϊόν θέλεις από εύφορη πεδιάδα του Έβρου..ενώ φασόλι και πεπόνι και καρπούζι Τυχερού και περιχώρων …ήταν τα πολυτιμότερα σε πολλά μέρη του κόσμου. Σήμερα σιωπή.

Τοπικοί άρχοντες ….βουλευτές, υπουργοί..πολλοί μέχρι σήμερα …και όμως η κάθετος της Εγνατίας …δεν τελειώνει εδώ και 40 χρόνια… τρεις υπουργούς είχαμε πριν τρία χρόνια και από έργα..απλα …..στοίχειωσαν όλα… Αυτοί που σήμερα μας ξαναυπόσχονται ότι θα τα φτιάξουν όλα …αυτοί δηλαδή που τα στοίχιωσαν.

Η πόλη κάποτε στραμμένη στην παραλία..σήμερα, δεν είναι στραμμένη πουθενά. Λόγια λόγια ..λόγια….θα…θα …θα ….θα ‘ρθουνε..καράβια από μακριά …κρουαζιερόπλοια..χωρίς πανιά…. αεροπλάνα από την Αγιά Σοφια…συγνώμη από την Αγ. Πετρούπολη…κλπ. Αλλά διώχνουμε τα ρέιβ πάρτι από Σαμοθράκη …..τους μοτοσικλετιστές από την Αλεξανδρούπολη …την πανεπιστημιάδα κολύμβησης..γιατί κοστίζουν τα όργανα ….αλλά μετά παραγγέλνουμε σε διπλάσια τιμή..γιατί είναι αναγκαία ….και θα έρθουν όλοι να μας ζητήσουν σε αγώνες……αλλά στο τέλος ντρεπόμαστε για τα ιαματικά μας λουτρά//άλλοι θησαυρίζουν …..χορταριάζουν οι αρχαιολογικοί χώροι …η παραλιακή ζώνη και οι ακτές …σε κακά χάλια ….η πλατεία του Φάρου ….πολυφωτισμένη μια φορά …..σήμερα σκότος και καταχνιά ……Ακόμα και αυτό το μνημείο των Βιζβήζηδων..που μας το χάρισαν …ο Δήμος με ένα σβουράκι …το ανακαίνισε..όπως ανακαίνιζε ο Μήτρος το μαντρί του και όταν κάποιος πάει να κάνει κάτι..του το γκρεμίζουν. Το καλοκαίρι το καβαλικεύουν οι πιτσιρικάδες και καμία προστασία στο μνημείο …κανείς δεν βλέπω τίποτα.

Λέω για αυτό το ταλαίπωρο άγαλμα που έγινε από ιδιώτη ….σε γνωστή καφετέρια.

Και φυσικά και εγώ είμαι υπέρ της νομιμότητας. Και φυσικά πρέπει να έχουν άδεια όλοι….. Και φυσικά δεν πρέπει ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του… Αλλά όταν σε αυτήν την πόλη, το μόνο που γίνεται ….είναι το μηδέν..έστω και αυτό ίσως αποτελέσει ένα έναυσμα για κάτι. Και θα έλεγα ….γιατί Δήμος δεν παίρνει τον καλλιτέχνη …να του δώσει δυο τρεις θεματικές ενότητες..να φτιάξει 2 -3 ωραία πράγματα..φωτισμένα που θα δώσουν χρώμα στην παραλία ……απλά γιατί και τα παγκάκια μας στην παραλία βλέπουν τον τοίχο του γηπέδου..και εκτός από την σκουριασμένη βαλανίδια ….που προσωπικά εκτιμώ αρκετά, δεν έχει γίνει τίποτα …..Α… ξέχασα ……αύξηση τελών του δήμου στο 18%…χωρίς κανένα έργο..αυτό το ξέρω……

Φυσικά δεν μιλάμε .ότι ένας αναπτυγμένος σιδηρόδρομος και η σύνδεση του λιμανιού με το Μπουργκάς και Βάρνα …θα έφερνε τον Έβρο και την Ελλάδα σε στρατηγική θέση διακομιστικού εμπορίου με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας,  παρακάμπτοντας τα χρονοβόρα και Δαρδανέλια.

Ξέχασα έχουμε και αεροδρόμιο …Διεθνές το λένε. Είχαμε δυο εταιρείες..έμεινε μια ….η Aegean….κόστος εισιτηρίου..180 ευρώ πάνε-έλα ….με 8 κιλά βαλίτσα …Με 60 ευρώ..πας και έρχεσαι Ρώμη ….με 10 κιλά βαλίτσα… κάποτε όταν το κατήγγειλα..μερικοί λέγανε ότι αν θα πάρει την γραμμή ιδιώτης …θα είναι καλύτερα..είχαμε και την Ολυμπιακή…. Σήμερα ….έχουμε και τις δυο..σε μια τιμή… αφού ξεπούλησαν και την Ολυμπιακή..

Όλα αυτά τα γράφω λοιπόν..για να δούμε ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας…να ψηφίζουμε για να τρώμε στο πολυκοινωνικο ….ένα πιάτο φασολάδα..ενώ θα μπορούσαμε, να τρώμε κρέας με χρυσά κουτάλια …. Να βλέπουμε μόνο την πάρτη μας ….και να μην βλέπουμε..ότι στο τέλος όλοι θα πατώσουμε.  Κοιτάμε να ριμάξουμε …ότι μπορεί να μείνει σε μια μανία ηλίθιας αυτοκαταστροφικότητας …να είμαστε όμηροι της πανηλήθιας νοοτροπίας ….νότος και βοράς του Έβρου ….αν ο    βόρειος Έβρος και οι τοπικοί παράγοντες του είχαν αναπτύξει …τον θησαυρό τους δεν θα είχαν καμία αντιπαράθεση..γιατί απλά ο πλούτος δεν θα ειχε θέση σε άλλα χέρια….

Απλά πράγματα …είμαστε άξιοι..αυτού που είμαστε …και βρισκόμαστε εδώ που είμαστε ….γιατί απλά μισούμε ακόμα και την ύπαρξη μας και αδιαφορούμε για την ανάπτυξη μας..αρκεί ο διπλανός μας να μην αναπτυχθεί ….και όταν Καβαλά, Ξάνθη..ακόμα και η Δράμα ……απογειώνονται …εμείς κλαψουρίζουμε γιατί αδιαφορούν …..οι άλλοι ….που δούλεψαν για την περιοχή τους..ενώ εμείς δουλέψαμε για την αυτοκαταστροφή μας…

Προηγούμενο άρθροΩράριο λειτουργίας αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης (από 26 Μαρτίου έως 28 Οκτωβρίου 2017)
Επόμενο άρθροΠασχάλης Χριστοδούλου: “Μόνο ντροπή μπορεί να νιώθει κάνεις για τον κάθετο άξονα Ορμενίου – Αρδανίου”