Με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) κ. Μάριου Τσάκα και του Προέδρου της ΔΕΔΑ κ. Βασίλη Κοτρώνη, πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη η εκδήλωση εγκαινίων του έργου για την επέκταση των δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια ΑΜΘ, παρουσία των Μητροπολιτών Ξάνθης και Κομοτηνής, Υπουργών, Βουλευτών, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων της ΑΜΘ.

Στην ομιλία του, ο κ. Μέτιος χαρακτήρισε την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, το οποίο η Περιφέρεια χρηματοδοτεί κατά τα ήμισυ με πόρους του ΕΣΠΑ, ως «το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την περιφερειακή οικονομία στην εξοικονόμηση πόρων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Μέτιου:

Οι επενδύσεις στην ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς άξονες του σχεδίου της Διοίκησής μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η ενέργεια παίζει βασικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που συχνά καθορίζει την πολιτική των κρατών.

Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάμε για τη «γεωπολιτική της ενέργειας».

Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τροφοδοτείται από πολλούς διαδρόμους φυσικού αερίου, δίνει στη χώρα μας ένα σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα.

Το ίδιο ισχύει και για την Περιφέρειά μας, που έχει μια προνομιακή γεωγραφική θέση.

Ο ΤΑΡ, ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας και η πλωτή μονάδα υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την Περιφέρειά μας, καθιστώντας την ενεργειακό πέρασμα προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

—————–

Σε αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα ήταν άδικο να μην επωφεληθεί από τα οφέλη του φυσικού αερίου.

Καθώς μέχρι σήμερα, αναφορικά με το πόσο κοστίζει η ενέργεια που καταναλώνουμε, η Περιφέρειά μας είναι αδικημένη σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Κάθε χρόνο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά πληρώνουμε περισσότερους φόρους για πετρέλαιο από ό,τι άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς έχουμε υψηλότερες ανάγκες σε ενέργεια και για περισσότερους μήνες το χρόνο, λόγω κλίματος.

—————–

Για αυτόν το λόγο, από την πρώτη στιγμή, το στοίχημα για τη Διοίκησή μας ήταν να μετατρέψουμε το πλεονέκτημα της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου από την Περιφέρειά μας σε χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες και την περιφερειακή μας οικονομία.

—————–

Μετά από συστηματική προσπάθεια ετών, η οποία ξεκίνησε από τον αείμνηστο Περιφερειάρχη μας Γιώργο Παυλίδη, τον Δεκέμβριο του 2018 εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση εντάσσοντας στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας το έργο «Ανάπτυξη Δικτύων Φυσικού Αερίου Μέσης και Χαμηλής Πίεσης», με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 60 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα μισά τα διαθέτει η Περιφέρειά μας.

Κάναμε έτσι ένα μεγάλο βήμα ανάπτυξης για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Με το έργο αυτό θα κατασκευαστούν περίπου 500 χιλιόμετρα νέου δικτύου σε 6 πόλεις της Περιφέρειάς μας: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια, όπως νοσοκομεία και σχολεία, να συνδεθούν με το φυσικό αέριο.

Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά.

  • Πρώτα από όλα, το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μειωθεί σημαντικά.
  • Δεύτερον, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στον κατασκευαστικό και εμπορικό κλάδο και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
  • Και τρίτον, το φυσικό αέριο είναι μια καθαρή μορφή ενέργειας και η χρήση της θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν, το φυσικό αέριο είναι το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

—————–

Είναι αλήθεια ότι από τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, υπήρξε καθυστέρηση στην εξέλιξή του

  • λόγω της προηγούμενης διοίκηση της ΔΕΔΑ που, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ένταξη του έργου, δεν είχε οριστικοποιήσει και υποβάλει τα τεύχη δημοπράτησης
  • λόγω του μεγέθους και των τεχνικών ιδιαιτεροτήτων του έργου, που έκαναν αναγκαία τη διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς
  • και βέβαια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που έφερε οριζόντια καθυστέρηση σε όλα τα έργα.

Ουσιαστική πρόοδος στην εξέλιξη του έργου υπήρξε από το 2020 κι έπειτα.

Και αυτό οφείλεται στην ξεκάθαρη πολιτική βούληση και στη στήριξη του έργου από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφέρομαι ιδιαίτερα στο ζήτημα που υπήρξε στο Χαλκερό Καβάλας το οποίο αντιμετωπίστηκε, αλλά και στο γεγονός ότι οι διαδικασίες του έργου ομαδοποιήθηκαν και επιταχύνθηκαν, αποτρέποντας τον κατακερματισμό του έργου και τα προβλήματα στην εκτέλεσή του.

Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο είχε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, κ. Μάριος Τσάκας.

Με τον κ. Τσάκα είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία για όλα τα θέματα και έχουμε εξαιρετική συνεργασία.

Το ίδιο ισχύει και για τη συνεργασία που έχουμε και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, με τον οποίο άλλωστε γνωριζόμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από όταν ήμασταν φοιτητές.

Με τον κ. Υπουργό έχουμε κάνει ήδη βήματα για την επόμενη φάση του έργου, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη χρηματοδότησή του.

—————–

Κυρίες και κύριοι,

Σε μια εποχή που η εξωστρέφεια και η συνεργασία παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: τη γεωγραφική της θέση.

  • Η διασυνοριακότητά της
  • Η πρόσβασή της στη θάλασσα
  • Οι υποδομές της στις μεταφορές

αν όλα αυτά αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να δώσουν στην Περιφέρειά μας ρόλο – κλειδί στο διεθνές σύστημα μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στόχος για εμάς είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εκτός από πέρασμα – ενεργειακό, μεταφορικό, εμπορικό – να αποτελεί και προορισμό.

Αυτός είναι ο λόγος που επενδύουμε σημαντικούς πόρους

  • στην ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων μας
  • στην προβολή της Περιφέρειάς μας ως τουριστικού προορισμού
  • στις υποδομές
  • στην υγεία
  • και στην ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Στην προσπάθειά μας αυτή, έχουμε ουσιαστικούς συμπαραστάτες την κυβέρνηση της χώρας και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επανειλημμένα έχει αποδείξει το προσωπικό του ενδιαφέρον για τον τόπο μας.

—————–

Με το σχέδιο της Διοίκησής μας για την ανάπτυξη, με τις αυξημένες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε για τη χώρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και με την ουσιαστική και διαρκή στήριξη που παρέχετε στην Περιφέρειά μας κύριε Πρόεδρε, θα τα καταφέρουμε.

Προηγούμενο άρθροΟι πρωταθλητές του EURO 2004 στην Αλεξανδρούπολη!
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα Πανελλαδικών Εξετάσεων και μέσω γραπτού μηνύματος SMS