Το εγχείρημα επανεκκίνησης της Ανανεωτικής Αριστεράς , σε διαφορετική πολιτική διαδρομή με το Κίνημα Αλλαγής σηματοδοτεί η χθεσινοβραδινή απόφαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ με 37 ψήφους υπέρ (65%) 19 κατά και 1 “παρών”, περί μη συμμετοχής πλέον της Δημοκρατικής Αριστεράς στο ΚΙΝΑΛ.

“Στα δημοκρατικά κόμματα δεν υπάρχουν κυρώσεις”, σχολιάζουν πηγές της ΔΗΜΑΡ για την μειοψηφική τάση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά τα ζητήματα λύνονται πολιτικά. Οι αποφάσεις στα δημοκρατικά κόμματα λαμβάνονται με πλειοψηφίες αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: Όσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής θα ανήκουν σε ένα άλλο κόμμα και όχι στη Δημοκρατική Αριστερά.

Οι ρωγμές που προκάλεσε η συμφωνία των Πρεσπών στα μικρότερα κόμματα ,συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατικής Αριστεράς, αποτυπώνονται τόσο στη μειοψηφική τάση όσο και στην ανακοίνωση 23 περιφερειακών μελών της ΔΗΜΑΡ, με την οποία γνωστοποίησαν την απόφαση τους να συνεχίσουν με το ΚΙΝΑΛ.

Πηγές της Δημοκρατικής Αριστεράς αντικρούουν πάντως τους χαρακτηρισμούς περί διχασμένης ΔΗΜΑΡ.

Παραπέμπουν αφενός στο χθεσινό 65% ,ποσοστό που χαρακτηρίζουν ως καθαρή πλειοψηφία , υπενθυμίζουν αφετέρου ότι από τα 3000 μέλη της ΔΗΜΑΡ, τα 23 είναι ένα πολύ μικρό αριθμητικό δεδομένο, κάνοντας λόγο για μεμονωμένες αποφάσεις.

Επόμενες κινήσεις

Με σταθερό πολιτικό προσανατολισμό και στόχο την εκπροσώπηση των προοδευτικών πολιτών που δεν τους εκφράζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, η ΔΗΜΑΡ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της με ορίζοντα αρχικά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο οδικός χάρτης του κόμματός περιλαμβάνει για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο ένα ευρύ πρόγραμμα περιοδειών, με συνεντεύξεις τύπου οργάνωση τοπικών ομάδων πολιτών, προσέλκυση νέων μελών και με την πραγματοποίηση αντίστοιχων ανοιχτών συζητήσεων σε μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Καβάλα, η Ξάνθη, τα Ιωάννινα και η Αλεξανδρούπολη.

Στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι εντός Μαρτίου να είναι έτοιμη και η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές, και τον Απρίλιο να συζητηθούν όλα τα δεδομένα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός.

Αυστηρή κριτική

Στη ΔΗΜΑΡ εξακολουθούν να ασκούν αυστηρή κριτική προς το Κίνημα Αλλαγής, επιχειρώντας να δώσουν περαιτέρω έμφαση στο διακριτό ρόλο που διεκδικεί η Δημοκρατική Αριστερά, στο υπό διαμόρφωση τοπίο στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής επισημαίνεται ότι το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να εκπέμπει σήματα μιας συντηρητικής στροφής και ότι το επικείμενο συνέδριο δεν μπορεί παρά να είναι ένα συνέδριο «αναβάπτισης» του ΠΑΣΟΚ ως ενιαίου φορέα υπό τον τίτλο ΚΙΝΑΛ.

Κατερίνα Παπαβασιλείου – athina984.gr

Προηγούμενο άρθροΟ Αρήφ Χασάνογλου υποψήφιος με την παράταξη “Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση”
Επόμενο άρθροΧρήστος Ζιώγας: “12 μονίμους εργαζομένους και 2 νέα απορριμματοφόρα θα προστεθούν μέσα στο 2019”