ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ;!

Με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών

Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο*

 

Αλήθεια είναι αυτό που ζούμε μετά την Τραγωδία στα Τέμπη εκδήλωση ενεργειών ενός κράτους Δικαίου ;! Πολλά- πολλά μικρά κομμάτια του Πάζλ του αποφώλιου ( αποκρουστικού) δυστυχήματος που στοίχησε πάμπολλες και όχι μόνο 57 ανθρώπινες ζωές… δένουν όλα μαζί και δημιουργούν ένα μυσαρό κατασκεύασμα κράτους

που δημιουργεί την μεγίστη απέχθεια και απόρριψη του από τους πολίτες !

Ένα κράτος που παραβιάζει με τις ενέργειες και παραλείψεις του βασικά ατομικά Δικαιώματα κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΣΔΑ)… το κυριότερο, το ατομικό Δικαίωμα της Ζωής ( Αρθρο 5) σε συνδυασμό με την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ( Αρθρο 2) του Συντάγματος μας δεν μπορεί ποτέ εξ ορισμού να είναι κράτος Δικαίου!

Όπως βλέπουμε-το είχα άλλωστε προβλέψει εξαρχής- το έγκλημα των Τεμπών στο πέρασμα του χρόνου όχι μόνο δεν φθίνει αλλά η φωτιά από αυτό, φουντώνει και μάλιστα ανεξέλεγκτα …

Ο Πρωθυπουργός ζητώντας υποκριτικά συγγνώμη , ευθύς εξ αρχής εμφανίστηκε αποφασισμένος να πέσει άπλετο φως στην περίεργη και εφιαλτική αυτή υπόθεση συστήνοντας ευθύς εξ αρχής επιτροπή με προεδρεύοντα τον Υπουργό επικρατείας Γεραπετρίτη… Ο τελευταίος , θλιβερός στις δηλώσεις και εκδηλώσεις του , δεν απέφυγε τα ψέματα ιδιαίτερα για τα δώρα εκατομμυρίων από το Ελληνικό Δημόσιο προς τη εταιρεία Hellenic Train… με « αντάλλαγμα» την μη θέση σε λειτουργία «συστημάτων ασφαλείας» στους ελληνικούς Σιδηροδρόμους ! Η πραγματικότητα και η εμπειρία αναφέρει πως οι κάθε φορά συστημένες επιτροπές αποτελούν ξέπλυμα ευθυνών στα πλυντήρια του κρατικού λυκόφωτος … Δεν είναι όμως αυτό κράτος Δικαίου !

Το χειρότερο όλων όμως δεν είναι παρά η διαρροή αποδεικτικών στοιχείων της σχηματιζόμενης Δικογραφίας για το έγκλημα των Τεμπών σε πληθώρα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης( ΜΜΕ) Αποδεικτικά στοιχεία( απολογίες κατηγορούμενων, καταθέσεις μαρτύρων, πειστήρια ) κρεμασμένα στα μανταλάκια έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης για εμετικά νούμερα τηλεθέασης στα λογής –λογής πρωϊνάδικα παρά την θεμελιώδη αρχή του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας πως η ανάκριση είναι μυστική! Κι αυτό για να μπορεί να συλλεχθεί κατ ασφαλή και αντικειμενικό τρόπο κρίσιμο υλικό χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας και αλλοίωσης του. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά , το παραλυμένο κράτος μας με τις Αρχές του δεν έχουν διατάξει έρευνα για να αποκαλυφθεί ποιοι διαρρέουν τόσο κρίσιμο αποδεικτικό υλικό και στον τελευταίο τυχόντα , δίδοντας την δυνατότητα στα εγκληματικά στοιχεία, εφόσον υπάρχουν και σίγουρα υπάρχουν ,ε να αναδιπλωθούν και να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες …!Δεν είναι αυτό κράτος Δικαίου !

Δεν μπορεί να υπάρχουν τόσοι νεκροί , να έχουν χαθεί τόσοι νέοι ,να έχει αποκαλυφθεί η εγκληματική αναλγησία για την καλή λειτουργία και εκσυγχρονισμό των Σιδηροδρόμων της χώρας και να μην έχουν κληθεί σε απολογία όλοι οι πολιτικοί προϊστάμενοι του Υπουργείου Μεταφορών όλοι οι υπεύθυνοι της Ρυθμιστικής αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), μια από τις τόσες ανεξάρτητες αρχές χωρίς νόημα χωρίς αποτέλεσμα –το είδατε άλλωστε – μόνο και μόνο για να μοιράζουν θέσεις στους «ημέτερους» , όλοι οι σε ανώτερο κλιμάκιο προϊστάμενοι της μυσαρής εταιρείας Hellenic Train, παρά να στοχοποιείται μόνο ένας εκτός τόπου και χρόνου απαίδευτος σταθμάρχης …! Δεν είναι αυτό κράτος Δικαίου!

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ακόμη τρένα από την εποχή του Τρικούπη με χειροκίνητα συστήματα και ενώ σε όλα τα προηγμένα κράτη της δύσης υπάρχουν εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας (τηλεδιοίκησης ) που ενώ αγοράστηκαν από την χώρα μας δεν τοποθετήθηκαν ποτέ ! Το « πάμε όπου πάει» θανατικός αντίλαλος που δημιούργησε η εγκληματική αδιαφορία των δήθεν υπευθύνων! Και ενώ είναι έντονη η δυσοσμία πως όλο αυτό έγινε για να μη θιχθούν τα μυσαρά και σκοτεινά συμφέροντα των Διοδίων , τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των οδικών εταιρειών μεταφοράς επιβατών , τα συμφέροντα ακόμη και των αεροπορικών εταιρειών … Έντονη η δυσοσμία ενός αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και ενός «τελματικού καρτέλ» για έλεγχο της αγοράς με τα δικά τους κριτήρια , με τα δικά τους κερδοσκοπικά παιχνίδια … Όλων αυτών που πέταξαν στο καναβάτσο τους Ελληνικούς Σιδηρόδρομους για να οδηγήσουν τελικά μετά από χρόνια στον θάνατο «τον ανθό της νιότης της χαίνουσας σε πληγές Ελλάδας»! Δυστυχώς δεν είναι αυτό κράτος Δικαίου !

Και δεν μπορεί να είναι κράτος Δικαίου το αποκρουστικό μόρφωμα κράτους που τον τελευταίο χρόνο έκλεισε ερμητικά τα αυτιά και τα μάτια του στα γεμάτα αγωνία και ενσυναίσθηση εξώδικα των εργαζομένων στους εγκαταλελειμμένους Σιδηροδρόμους της χώρας , μάντεις κακών που δυστυχώς επαληθεύθηκαν με την ασύλληπτη σε μέγεθος ανθρώπινη καταστροφή, ψυχιατρικό σοκ για όλη την μέχρι εκείνη την στιγμή καθεύδουσα ελληνική κοινωνία!

Η κοινωνία μας ξύπνησε άβολα από τον συνεχιζόμενο λήθαργο της αντικρίζοντας κατάματα το έλλειμμα κράτος Δικαίου …! Τα κρεματόρια θανάτου των παιδιών της και το αίμα που ρέει ακόμη είναι η αιτία γι αυτό…

Μερικές μόνο περιπτώσεις που διατρανώνουν πως δεν υπάρχει «κράτος

Δικαίου»…. Η θυσία των νέων παιδιών το κατέδειξε περίτρανα …

«Άντε και ντε…άντε και ντε …»λοιπόν… Ένα τραγούδι που θυμίζει μια παλαιότερη σιδηροδρομική τραγωδία ..ξεχασμένη μέσα στον χρόνο την δεκαετία του εβδομήντα … Για να πάρει δυστυχώς σκυτάλη η τωρινή χειρότερη !Τα ψέματα τελείωσαν όμως άθλιοι διαχρονικά εκκολαπτόμενοι πολιτικάντηδες! Θα σας δικάσουν λίαν προσεχώς « οι αγέννητοι και οι Νεκροί»…!

* Ο Ηλίας Ν . Ηλιακόπουλος είναι Δρ. Νομικής Δικηγόρος και δραστηριοποιείται στον χώρο της Θράκης

Προηγούμενο άρθροΣτη Βουλή ο νόμος που ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποίηση του νερού
Επόμενο άρθροΓιάννης Γκαράνης: “Ν’ αποσυρθεί το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό”