Συνεδριάζουν από το πρωί οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση και να κάνουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση, σχετικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑΝΤ1, οι ειδικοί φέρονται να εισηγούνται την παράταση του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού.

Αυτό που φαίνεται πως έχουν συζητήσει οι λοιμωξιολόγοι, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, είναι από τις 5 Απριλίου να επιτραπούν ξανά οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως, επίσης, δίνουν το “πράσινο φως” ώστε την ίδια ημερομηνία να ανοίξουν και τα σχολεία με υποχρεωτικά self test κάθε Δευτέρα. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως έχει “κλειδώσει” η συζήτηση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, καθώς οι μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μπροστά τους τις εξετάσεις.

 

Τα νέα σενάρια για το λιανεμπόριο

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου έχει «καεί» από την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας των επιβαρυμένων δεικτών της πανδημίας. Στην κυβέρνηση προτεραιότητα αποτελεί η επαναλειτουργία της αγοράς και πλέον ο νέος στόχος- ορόσημο είναι για άνοιγμα είτε στις 5 ή στις 12 Απριλίου. Όλα βέβαια θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας. Στο μεταξύ έως τότε θα έχει προσμετρηθεί και ο αντίκτυπος της πρώτης χαλάρωσης μέτρων με την επανεκκίνηση των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων, αλλά και της κινητικότητας που δημιουργείται από αυτή.

Όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, το σίγουρο είναι ότι αυτό σε πρώτη φάση θα συμβεί με τη μέθοδο του click away και τηρώντας όλα τα αυστηρά μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα. Στη συνέχεια θα «ενεργοποιηθεί» ο πενταψήφιος αριθμός 13032 όπου ο καταναλωτής θα αποστέλλει sms μία φορά την ημέρα και θα έχει ένα χρονικό περιθώριο τριών ωρών κατά πάσα πιθανότητα για να πραγματοποιεί τις αγορές τους. Βέβαια, ορισμένοι ειδικοί διαφωνούν με το 13032 καθώς θεωρούν ότι θα προκληθούν φαινόμενα συνωστισμού. Πάντως στην κυβέρνηση επιθυμούν, αν το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση, να λειτουργήσει το λιανεμπόριο πριν από το Πάσχα που είναι και μια κρίσιμη περίοδος για τον τζίρο του.

Σχετικά με την εστίαση στόχος παραμένει να ανοίξει το αργότερο τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και με λειτουργία στους εξωτερικούς χώρους, ενώ αγώνας δρόμου γίνεται ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

ΠΗΓΗ: www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΠαναγιώτης Χριστόφας: “Η πρόταση για το νέο σύμφωνο είναι καταστροφική για τις νησιωτικές περιοχές”
Επόμενο άρθρο632.000 ευρώ από το ΥΠ.ΕΣ. στο Δήμο Αλεξανδρούπολης