Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Ν. Εβρου “ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ” με τίτλο “Γερβάσιος Σαρασίτης ο εκ Πόντου πρώτος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως” και η κοπή της βασιλόπιτας, το απόγευμα της  Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος κ. Δέσποινα Κοτακίδου αναφέρθηκε στην απόφαση του Δ.Σ. να τελέσει το φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη του Μακαριστού Γερβάσιου μαζί με την κοπή της αγιοβασιλόπιτας – μικρή συμβολή στο Ιωβηλαίο έτος της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως καθώς και στην αδιάλειπτη , εδώ και 103 χρόνια παρουσία των Ελλήνων του Πόντου στην ελεύθερη Αλεξανδρούπολη (1920-2023).

Στη συνέχεια η πρόεδρος προσκάλεσε τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννη Ζαμπούκη για ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο κ. Δήμαρχος εξήρε το έργο του συλλόγου και ευχήθηκε καλή συνέχεια και επιτυχίες στο έργο του.

Κατόπιν το λόγο έλαβε η Γεν. Γραμματέα του συλλόγου κ. Ουρανία Πανταζίδου, η οποία αναφέρθηκε στην Αργυρούπολη και στην επιφανή οικογένεια των Σαρασιτών (αρχιμεταλλουργών) του Πόντου, απόγονος των οποίων ήταν και ο Μητροπολίτης Γερβάσιος.

Ο κεντρικός ομιλητής Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Καραθανάσης, πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ιερού ναού του Αγίου Ελευθερίου, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Γερβάσιου (+1934) αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μακαριστού Μητροπολίτη. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που απήγγειλε στην ποντιακή διάλεκτο ένα ποίημα για την μακραίωνη αλλά και βασανισμένη ιστορία των Ποντίων. Αλλά και η αναφορά του ότι στο ναό του Αγίου Ελευθερίου φυλάσσεται η Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, που όπως λέγεται την έφερε μαζί Του ο Γερβάσιος καθώς και ένα δισκοπότηρο από τη Σάντα του Πόντου !!!

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον Καλλιτεχνικό Ομιλο Αλεξανδρούπολης. Με μαέστρο τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΟΑ κ. Απόστολο Κουγιουμτζή , Ταγματάρχη της Στρατιωτικής Μουσικής τραγούδησαν αντιπροσωπευτικά τραγούδια της έντεχνης μουσικής.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τμήμα του χορευτικού του συλλόγου, που χόρεψε ποντιακούς χορούς υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου κ. Χρήστου Τσεπνίδη. Τους συνόδεψαν στη λύρα ο κ. Γιάννης Τσαρσιταλίδης και στο νταούλι η κ. Μαρία Κουντουδάκη. Εκπληξη ήταν ο χορό Σέρρα, που χόρεψαν 3 άνδρες του χορευτικού, καθώς πολύ πρόσφατα ξεκίνησαν την εκμάθηση του εν λόγω χορού, σκορπίζοντας συγκίνηση και αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

Με την ολοκλήρωση και του καλλιτεχνικού προγράμματος ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Καραθανάσης , αφού μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Ανθιμου ευλόγησε τη βασιλόπιτα.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Εβρου κ. Χρήστος Δερμετζόπουλος και ευχήθηκε στο σύλλογο να έχει μια πετυχημένη πολιτιστική χρονιά.

Επίσης στο σύντομο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Πέπη Κουγιουμτζή ευχαρίστησε το σύλλογο για την πρόσκληση στην εκδήλωση και ευχήθηκε ο σύλλογος να έχει πάντα επιτυχίες.

Ο σύλλογος με τη σειρά του προσέφερε από μια εικόνα του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, αγιογραφημένες στο Αγιον Ορος στον ομιλητή κ. Χρ. Καραθανάση και στην πρόεδρο του ΚΟΑ κ. Π. Κουγιουμτζή.

Στο τέλος μοιράστηκαν στους προσκεκλημένους τα αγιοβασιλοπιτάκια. Το φλουρί της βασιλόπιτας έτυχε στο μικρό χορευτή του συλλόγου Κωνσταντίνο Κομεσίδη, που παρέλαβε επίσης μια εικόνα του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Προηγούμενο άρθροΜε λαμπρότητα ο εορτασμός του Οσίου Δημητρίου του Καππαδόκη, στην Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Θεοχαρίδης: “Τελωνείο Καστανεών… κοντέινερ που βρέχεσαι στον έλεγχο διαβατηρίων…”