Εκδήλωση – Εργαστήριο

Το Δέλτα Έβρου ως ορνιθοτουριστικός προορισμός

Ευκαιρίες ανάπτυξης για την τοπική επιχειρηματικότητα

 

20 & 21 Μαρτίου 2024, Αλεξανδρούπολη

 

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς προσκαλούν τους επαγγελματίες του τουρισμού και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο στην ανοιχτή εκδήλωση – εργαστήριο, με θέμα «Το Δέλτα Έβρου ως ορνιθοτουριστικός προορισμός: Ευκαιρίες ανάπτυξης για την τοπική επιχειρηματικότητα», η οποία θα διεξαχθεί στις 20 & 21 Μαρτίου, στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης (Βασ. Αλεξάνδρου & Ψαρών) υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Η εκδήλωση – εργαστήριο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE LWfG CLIMATE για την προστασία της Νανόχηνας, του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης.

Το Δέλτα Έβρου αποτελεί έναν υγρότοπο διεθνούς σημασίας για την ορνιθοπανίδα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Φιλοξενεί πολλά είδη σπάνια ή/και απειλούμενα με εξαφάνιση όπως η Νανόχηνα, μεγάλες συγκεντρώσεις υδρόβιων πουλιών, περιλαμβανομένου του μεγαλύτερου πληθυσμού κύκνων στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα πολύτιμο καταφύγιο για την άγρια ζωή και συνάμα πόλο έλξης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ως ένας διεθνής οικοτουριστικός – ορνιθοτουριστικός προορισμός, το Δέλτα Έβρου προσελκύει σε ετήσια βάση επισκέπτες από τα Βαλκάνια, την Τουρκία και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να παρατηρήσουν την πλούσια ορνιθοπανίδα του και να απολαύσουν τη φύση που φιλοξενεί.

Η ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση στοχεύει στην παρουσίαση του ορνιθοτουρισμού ως τουριστικού κλάδου με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στο Δέλτα του Έβρου, ενώ το εργαστήριο, που θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, που θα λάβει ειδική κατάρτιση στον τομέα του ορνιθοτουρισμού συμμετέχοντας σε μια σειρά συναντήσεων.

Το εργαστήριο έχει ειδικό ενδιαφέρον για τοπικές επιχειρήσεις του Νομού Έβρου που προσφέρουν υπηρεσίες διαμονής, εστίασης και ξενάγησης σε επισκέπτες της περιοχής και οι οποίες επιθυμούν την προσέλκυση και εξυπηρέτηση φιλοξενούμενων με ειδικό ενδιαφέρον για το Δέλτα Έβρου.

 

Πρόγραμμα Ανοιχτής Εκδήλωσης (20/3, ώρα 18:00-20:30)

18:00 – 18:20 Προσέλευση – διάθεση ενημερωτικού υλικού
18:20 – 18:45 ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και ορνιθοτουρισμός Ρούλα Τρίγκου, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος MSc.
Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
18:45 – 19:10 Το Δέλτα Έβρου ως ορνιθοτουριστικός προορισμός Μ.Δ. Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς
19:10 – 19:30 Ο τουρισμός παρατήρησης πουλιών στην Ελλάδα Γιώργος Σπυριδάκις
Δασολόγος, Ξεναγός Ορνιθοπαρατήρησης
19:30 – 19:40 Το προφίλ των ορνιθοτουριστών Ρούλα Τρίγκου – Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
19:40 – 20:00 Ευκαιρίες ανάπτυξης για την τοπική επιχειρηματικότητα Έλενα Τζαμουράνου & Σοφία Μελισσουργού

Συμβουλευτική Οργανώσεων Dock – Συνεργατικός Χώρος Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

20:00 – 20:30 Συζήτηση – Τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες

Πρόγραμμα Εργαστηρίου (21/3, ώρα 9:00-13:00)

[Απαιτείται Δήλωση Συμμετοχής]

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, κυρίως από τοπικές επιχειρήσεις και φορείς που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον. Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται για τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τον ορνιθοτουρισμό.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την επιχείρηση και τις δράσεις τους, θα έρθουν σε επαφή με άλλους φορείς και άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος και θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός εγχειριδίου που θα απευθύνεται σε επιχειρηματίες του κλάδου που επιθυμούν να εντάξουν τον τουρισμό παρατήρησης πουλιών στις υπηρεσίες τους.

Η Ομάδα Εργασίας που θα δημιουργηθεί θα συμμετάσχει σε επίσκεψη στη Λίμνη Κερκίνη με στόχο την εμπειρία μιας περιοχής με μακρόχρονη και επιτυχή ενασχόληση στον κλάδο του ορνιθοτουρισμού, καθώς και σε δεύτερη συνάντηση εργασίας στην οποία θα παρέχονται εξατομικευμένες οδηγίες προς την επιχείρησή τους.

Λόγω του περιορισμού στον αριθμό συμμετεχόντων, απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ μέχρι τις 15 Μαρτίου.

09:00 – 09:15 Προσέλευση και Εγγραφές
09:15 – 10:30 Εξερευνώντας τον Τουρισμό στον Έβρο: Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες

Τοπικοί επιχειρηματίες και φορείς παρουσιάζουν τις δράσεις τους

10:30 – 11:10 Ορνιθοτουρισμός: Ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην τοπική τουριστική επιχειρηματικότητα
11:10 – 11:20 Διάλειμμα
11:20 – 11:50 Τουρισμός Εμπειρίας στο Δέλτα του Έβρου: Από τη θεωρία στην πράξη
11:50 – 13:00 Παρουσίαση αποτελεσμάτων & σύσταση Ομάδας Εργασίας

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία: 210 8227937 εσωτ. 111 | mpapathanasiou[at]ornithologiki.gr

Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακής Ενότητας Έβρου στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE LWfG Climate «Εξασφάλιση ενός ανθεκτικού στην κλιματική αλλαγή δικτύου κρίσιμων περιοχών για τη Νανόχηνα στην Ευρώπη» (LIFE19 NAT/LT/000898), με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Νορβηγίας.

Προηγούμενο άρθροGastrade: Σε εμπορική λειτουργία στις 30 Απριλίου η πλωτή «πύλη» LNG στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΕΒΡΟΥ: Εκλογές για την ανάδειξη νέας νομαρχιακής επιτροπής