Την έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς στη χώρα τους αποφάσισε το μεσημέρι της Τρίτης (06/12/2016) το Συμβούλιο Εφετών.

Πράσινο φως για την έκδοση 3 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται  από τη γείτονα χώρα για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου άναψε σήμερα το Δικαστικό Συμβούλιο (υπό άλλη σύνθεση).

Σε αντίθεση με τη χθεσινή απόφαση για τη μη έκδοση των πρώτων 3 Τούρκων, σήμερα το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση τους για τα 3 από τα 4 αδικήματα που εκζητούνται.

Ειδικότερα εκδίδονται για την προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος, την απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία (αρπαγή) ελικοπτέρου. Αντίθετα δεν εκδίδονται για την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου.

Και οι 3 πρόκειται να υποβάλουν έφεση και έως τότε κρατούνται.

Εισαγγελέας: «Σχεδόν βέβαιος ο βασανισμός τους!»

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ωστόσο η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη η οποία πρότεινε να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 3 εκζητούμενοι.

Όπως είπε, «εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής, «το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ».

Επικαλέστηκε επίσης τους άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών ενώ -όπως είπε- κάποιοι θανατώθηκαν επί τόπου. Για τα στοιχεία των τουρκικών αρχών η εισαγγελέας τόνισε ότι είναι «εντελώς αόριστα καθώς δεν περιγράφουν ποια είναι ακριβώς η παράνομη δράση των εκζητουμένων. Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο».

«Δεν είμαστε πραξικοπηματίες»

Οι Τούρκοι αξιωματικοί υποστήριξαν  ότι δεν είναι πραξικοπηματίες κι ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία κινδυνεύουν να υποβληθούν σε απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια, ενώ δεν θα έχουν δίκαιη δίκη.

Μάλιστα, οι εκζητούμενοι υποστήριξαν ότι, μετά τα γεγονότα του Ιουλίου, «οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι. Δεν τους επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Έφεση και για τους τρεις που αποφασίστηκε η μη έκδοση

Έφεση κατά της χθεσινής ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των τριών πρώτων από τους συνολικά οκτώ στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, άσκησε σήμερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Αντώνιος Λιόγας.

Μετά την άσκηση της εφέσεως, η υπόθεση για τους τρεις για τους οποίους χθες εκδικάστηκε το αίτημα της Τουρκίας και απορρίφθηκε, θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο ( Β Τμήμα).

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.

Σημειώνεται ότι χθες το Συμβούλιο Εφετών ομόφωνα αποφάσισε να μην εκδοθούν στην Τουρκία ενώ υπέρ της μη έκδοσης τους τάχθηκε και η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη.

www.newsbomb.gr

Προηγούμενο άρθροΔείτε την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΠροσλήψεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου