Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης για 4η χρονιά συνεχίζει το εκπαιδευτικό του έργο προσφέροντας στους μαθητές της περιοχής μας ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες. Το Μουσείο φιλοδοξεί να αποκτήσει δεσμούς με τη σχολική και εκπαιδευτική κοινότητά της, έχει ως απώτερο στόχο να αποτελέσει έναν ευχάριστο και ψυχαγωγικό χώρο μάθησης για το παιδικό κοινό και να συμβάλει στην εξοικείωση των μικρών επισκεπτών με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και την μουσειακή κουλτούρα. Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο έχει συγκροτήσει την εκπαιδευτική πολιτική του σε συνεργασία με μουσειοπαιδαγωγούς και ειδικούς επιστήμονες και προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα, με την εφαρμογή σύγχρονων μεθοδολογικών προσεγγίσεων της μουσειακής αγωγής, για σχολικές ομάδες, ανεξάρτητη σχολική επίσκεψη, εκπόνηση project και εκπαιδευτικά προγράμματα τα Σαββατοκύριακα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες

Από τον Οκτώβριο του 2012, προσφέρονται οργανωμένα προγράμματα για το νηπιαγωγείο και τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (διάρκειας περίπου 1.5 ώρας). Τα προγράμματα στοχεύουν στη γνωριμία του παιδικού κοινού με πτυχές από το πολυδιάστατο παρελθόν της πόλης. Παλιά αντικείμενα, αυθεντικό φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και ιστορίες έχουν καταγράψει την συναρπαστική πορεία της πόλης στον χρόνο, και αποτελούν το κέντρο των προγραμμάτων. Οι επιστημονικοί συνεργάτες και υπεύθυνοι σχεδιασμού-υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος και η Αγνή Λ. Καραγιάννη, ιστορικός-αρχαιολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Μεθοδολογία και Θεωρία Θεάτρου. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Ιστορικού Μουσείου για το σχολικό έτος 2015-2016 αφορούν τα εξής προγράμματα:

  • Για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού:
  • Ζωγραφίζοντας τις 4 εποχές
  • Ταξίδι- Σταθμός-Πόλη
  • Γραμματομαχίες στο μουσείο
  • Η πλαγγόνα της μικρής Ευρυδίκης
  • Μέσα από μια παλιά φωτογραφία
  • Αυτή είναι η θάλασσά μας..
  • Παναούλα: η εικόνα μιας παραδοσιακής κοινωνίας
  • Εκπαιδευτικό δράμα
  • Για μαθητές Γυμνασίου:
  • Γραμματομαχίες στο μουσείο
  • Η πλαγγόνα της μικρής Ευρυδίκης
  • Μέσα από μια παλιά φωτογραφία
  • Αυτή είναι η θάλασσά μας..
  • Εκπαιδευτικό δράμα

 

Ανεξάρτητη σχολική επίσκεψη

Οι εκπαιδευτικοί που σκοπεύουν να επισκεφτούν το Μουσείο με την τάξη τους χωρίς να παρακολουθήσουν συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Μουσείο ώστε να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους και την ξενάγηση της σχολικής ομάδας στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.

Τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο

Τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο φιλοξενούνται δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά δημοτικού, οι οποίες διοργανώνονται από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δ.Π.Θ. υπό την επιμέλεια του κ. Σίμου Παπαδόπουλου, επίκουρου καθηγητή θεατρολογίας. Επιπλέον, εικαστικά εργαστήρια σε συνεργασία με τον κ. Αποστόλη Ιτσκούδη, απόφοιτο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και τέλος, εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις αρχές Οκτώβρη.

Εκπόνηση project στη Β/βάθμια εκπαίδευση

Οι μαθητές του Λυκείου μπορούν να βρουν πληροφορίες στο Μουσείο για την εκπόνηση ενός project σε μία από τις θεματολογίες (τοπική ιστορία, οικονομία/εμπόριο, ιστορία εκπαίδευσης/ιστορία Τύπου, αρχιτεκτονική δημοσίων κτηρίων, πολιτική ιστορία, επαγγέλματα/άνθρωποι, πολιτικά γεγονότα, Σαρακατσάνοι της Θράκης κλπ) που υποστηρίζουν οι εκθέσεις του.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο του Μουσείου 25510 28926.

 

 

 

 

 

IMG_0631a.jpgIMG_0631a.jpg

Προηγούμενο άρθροΔείτε τον εορτασμό της ιεράς μνήμης των πέντε ιερομαρτύρων επισκόπων τη Μικράς Ασίας και εκδήλωση για Θεολογική Σχολή Χάλκης στον Ι.Ν. Αγίου Bασιλείου Αλεξανδρουπόλεως
Επόμενο άρθρο«Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη σχολική χρονιά 2015-2016 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης»