<Ελλάς-Ελλάς μην μας ξεχνάς>

Το σύνθημα που δόνησε στις 22-12-2022,την Χειμάρα και την Δερβιτσάνη, αλλά και ολόκληρη την Βόρειο Ήπειρο, κατά την επίσκεψη του Έλληνος Πρωθυπουργού στην Εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, έφερε ρίγη συγκινήσεως στους απανταχού Έλληνες. Ένα σύνθημα ανθρώπων που βίωσαν τον πόνο και τους διωγμούς από την Αλβανική πολιτεία διαχρονικώς, είτε από το βαθειά αντιδημοκρατικό κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα, είτε από τις μετέπειτα ηγεσίες της Αλβανικής πολιτείας. Είναι ευρέως γνωστό, ότι οι Αλβανικές κυβερνήσεις, αρνούντο να αναγνωρίσουν τα από τις Διεθνείς συνθήκες απορρέοντα δικαιώματα της ομογενείας όπως η εθνική ,γλωσσική αλλά και θρησκευτική αυτοτέλεια. Η πλειοψηφία των αδελφών Βορειοηπειρωτών, διαχρονικώς ζητούσε και ζητάει, την συμβολή της μητέρας Ελλάδος για την βελτίωση της ποιότητος της ζωής τους, μέσω του σεβασμού των δικαιωμάτων που τους αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και που συστηματικά καταπατώνται. Άλλωστε ο Γεώργιος Παπανδρέου, τον Ιούνιο του 1960 μέσα στο κοινοβούλιο ,είπε:<< Εκείνο το οποίο οφείλουν όλαι αι Ελληνικαί κυβερνήσεις να γνωρίζουν, είναι ότι το θέμα της Βορείου Ηπείρου, υφίσταται. Εκείνο το οποίο απαγορεύεται εις τον αιώνα, είναι η απάρνησις δι οιονδήποτε λόγον, του ιερού αιτήματος ….Καθ’όσον αφορά την Βόρειον Ήπειρο, η διεκδίκησις, είναι ιερά και απαράγραπτος. Αλλά εκτός της Εθνικής διεκδικήσεως, υπάρχει κάτι άλλο καθημερινόν, η προστασία του πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου. Η προστασία της ζωής της τιμής και της περιουσίας του… οι μάρτυρες αδελφοί μας, ζητούν από την Μητέρα πατρίδα, μόνον συνεχή στοργικήν συμπαράστασιν. Διότι ζούν υπό το κράτος της αφορήτου τυραννίας. Αυτήν την στοργήν, οφείλουμε να τους παράσχωμεν>>. Είχε προηγηθεί, τον Οκτώβριο του 1944, η μετά από εισήγηση του Ναπολέοντος Ζέρβα, διακήρυξη του Γεωργίου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού, ότι η Βόρειος Ήπειρος, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής επικρατείας. Έπειτα το 1945,ανέλαβε ο Εμβέρ Χότζα την εξουσία, και άρχισε το μεγάλο διαρκές μαρτύριο των Βορειοηπειρωτών. Δυστυχώς η Ελληνική πολιτεία, λειτουργούσα πάντοτε κατευναστικά, άτολμη έναντι του κράτους των Αλβανών ,δεν κατάφερε ποτέ να είναι ουσιαστικός αρωγός του εκεί Ελληνισμού. Την δεκαετία του 1960,το αλβανικό καθεστώς, ξεκίνησε πολιτική σκληρού αφελληνισμού της ελληνικής μειονότητος, αναγκάζοντας τον Μάρτιο του 1984,τον ΟΗΕ, να εκδώσει απόφαση με την οποίαν καταδικαζόταν διεθνώς, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αλβανία σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Η ημέρα της επισκέψεως του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Χειμάρα, αλλά και στον Δήμο Δρόπολης, η 22\12\22,υπενθυμίζει στους έχοντες ιστορική γνώση, την απελευθέρωση της Χειμάρας από τον Ελληνικό στρατό στις 22\12\ 1944, μετά από σκληρές μάχες στις γύρω περιοχές, απ’όπου εξεδιώχθησαν οι Ιταλοί. Μέχρι τον Απρίλιο του 1945 η Χεμάρα,ζούσε υπό ελληνικό καθεστώς.

Η Ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου, σε σχέση με την υπόλοιπη Αλβανία είναι οφθαλμοφανής ,όχι μόνον από τους Έλληνες που την κατοικούν, την γλώσσα και την θρησκεία, αλλά και από τον τρόπο που είναι δομημένα τα Ελληνικά χωριά κι οι πόλεις, από τον τρόπο εκφράσεως και λειτουργίας των Ελλήνων στα στενά κοινοτικά τους πλαίσια, από τα πατρώα Ελληνικά έθιμα που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά. Αλλά και η γεωμορφολογία του εδάφους, με το χαμηλό των βουνών, τα υπέροχα Ηπειρώτικα γεφύρια και οι δαντελωτές ακτές, δείχνουν Ελλάδα, από την μία γωνιά έως την άλλη της Βορείου Ηπείρου.

Δεν είναι γνωστό, εάν ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες των Βορειοηπειρωτών, από την εκεί επίσκεψη του πρωθυπουργού. Η επίσκεψή όμως, παίρνει θετικό πρόσημο, ως σηματοδοτούσα, αυθαιρέτως βεβαίως, το διαρκές ενδιαφέρον της Ελληνικής πολιτείας για την εθνική μειονότητα και την στήριξη στα δίκαια αιτήματά της. Ίσως να ήτο κατάλληλος χρόνος επισκέψεως, κάποια από τις ημερομηνίες δολοφονίας των νεαρών εθνομαρτύρων του Αριστοτέλη Γκούμα και του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Ίσως θα έπρεπε να παρευρεθεί και σε επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους τους αφήνοντας ένα λουλούδι, για να τονώσει το εθνικό φρόνημα των γηγενών. Όμως μένει να κρατηθεί η εικόνα του Έλληνος πρωθυπουργού να μιλάει στους Έλληνες της Χειμάρας συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό της γείτονος, όπως και τους δεκάδες μυστικούς, αλλά τόσο εμφανείς, αστυνομικούς της Αλβανικής αστυνομίας.

Το προσφερθέν <δώρο> από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ήτο η στήριξη εντάξεως της Αλβανίας στην Ε.Ε. Απέφυγε όμως να θέσει ως όρο τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής ομογενείας, για την χορήγηση της στηρίξεως της χώρας μας στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Απέφυγε να απαιτήσει από τον παρόντα κ.Ράμα, την μη όχληση των ομογενών και την μη δήμευση της ατομικής τους πατρώας γής. Απέφυγε να πεί, αυτό που όλοι προσδοκούσαν: <είμαι εδώ για εσάς ,για να σας διαβεβαιώσω ότι η Πατρίδα θα στηρίζει τα δίκαια αιτήματά σας, να ζείτε και να δημιουργείτε ως εθνική μειονότητα, ισότιμα ως Αλβανοί πολίτες, μιλώντας την γλώσσα των προγόνων σας την Ελληνική και μετέχοντας εσείς και τα παιδιά σας στην Ελληνική Παιδεία> Απέφυγε να προσφέρει μία τιμητική σύνταξη στους γονείς των εθνομαρτύρων, Γκούμα και Κατσίφα, απέφυγε εν τέλει να μεταφέρει λίγη Ελλάδα στους ματωμένους Έλληνες της γείτονος. Μετέφερε απλώς την στήριξη για την ευρωπαϊκή προοπτική, μιάς χώρας που κατά κύριον λόγο, στηρίζει την οικονομία της στα ναρκωτικά και στην χρηματοδότησή της από πλούσιες μουσουλμανικές χώρες..Αυτό όμως είναι μείζον θέμα, που προφανώς η Ε.Ε της Νέας Τάξεως πραγμάτων, του δικαιωματισμού και των ανυπάρκτων (δυστυχώς) αξιακών αρχών και ορίων, δεν το εξετάζει.

Ευχή σε επομένη επίσκεψη του Έλληνος πρωθυπουργού, να μετάσχουν των εκδηλώσεων υποδοχής του αυθορμήτως ,περισσότεροι ομοεθνείς μας, απαλλαγμένοι από τον φόβο της αστυνομίας του Ράμα. Προσδοκία, η Ελληνική πολιτεία να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας των εναπομεινάντων στην πατρώα γή, ομογενών.

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Μέλλος: “Με καλό καιρό η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια”
Επόμενο άρθροΈνοπλες Δυνάμεις: Όλες οι αλλαγές στον Στρατό με το νέο σχέδιο νόμου