Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 950/05-11-2021 σχετικά με το θέμα «Από την 3η Νοεμβρίου 2021 απειλούνται με κατεδάφιση οι καλύβες του Δέλτα του Έβρου».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 04/11/2021

Των:            Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:         Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:        «Από την 3η Νοεμβρίου 2021 απειλούνται με κατεδάφιση οι καλύβες του Δέλτα του Έβρου»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με άρθρο του κ. Παναγιώτη Σαββίδη του «Πρώτου θέματος» της 15ης Οκτωβρίου 2021 και με τίτλο «Με κατεδάφιση απειλούνται οι καλύβες του Έβρου», οι 130 καλύβες του Δέλτα του Έβρου, οι οποίες επιτελούν εθνικό έργο ως προκεχωρημένα φυλάκια έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων, απειλούνται με κατεδάφιση. Οι καλύβες είναι κατασκευασμένες από ξύλο, λαμαρίνες και πάνελ αλουμινίου και κατασκευάσθηκαν στη νησίδα του Δέλτα, προ δεκαετιών για κάλυψη των αναγκών των αλιέων, των κτηνοτρόφων και των κυνηγών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά λόγω ελλείψεως οικοδομικών αδειών χαρακτηρίστηκαν ως «αυθαίρετες κατασκευές».

Για αυτόν τον λόγο απειλούνται με κατεδάφιση, αφού, στις 2 Νοεμβρίου 2021 λήγει η διετής προθεσμία, η οποία είχε δοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία θα έκρινε το τελικό καθεστώς τους. Σημειωτέο ότι, οι εν λόγω καλύβες είναι διάσπαρτες και επικοινωνούν μεταξύ τους μόνο με πλάβες, η περιοχή, δε, στην οποία είναι κατασκευασμένες, βρίσκεται εντός της Ζώνης Ασφαλείας Προκαλύψεως («ΖΑΠ») και χαρακτηρίζεται ως στρατιωτική περιοχή, οπότε, ως εκ τούτου, η ελληνική παρουσία είναι απαραίτητη.

Στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020, τα μέλη του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα Έβρου», δηλαδή, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω, βρίσκονταν δίπλα στην αστυνομία και στον στρατό για την προστασία του εθνικού μας χώρου, διότι είναι οι μόνοι οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά, επί εικοσιτετραώρου βάσεως στην στρατιωτική αυτή περιοχή. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα Έβρου» και δικηγόρος, κ. Πάρης Παπαδάκης, δήλωσε ότι με τη λήξη του νόμου περί αναστολής κατεδαφίσεων των καλυβών, την 02.11.2021, κινδυνεύουν οι κάτοχοί τους με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών λόγω ενεργοποίησης προστίμων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να ζητήσετε άμεσα από τις υπηρεσίες σας να ολοκληρώσουν την αναγκαία μελέτη, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψη ότι το Δέλτα του Έβρου αποτελεί προστατευόμενη περιοχή από τις διεθνείς συνθήκες, αποτελώντας την οριογραμμή μεταξύ δύο χωρών και συνεπώς, ζώνη επαυξημένης φύλαξης, ενώ αποτελεί φυσικό χώρο δραστηριοποιήσεως διαφόρων τοπικών επαγγελματιών, όπως αλιέων, αγροτών, κτηνοτρόφων, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εξαίρεση του Δέλτα του Έβρου από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο και τις ισχύουσες κανονιστικές πολεοδομικές διατάξεις;
  • Σε περίπτωση μη ολοκληρώσεως της ως άνω σχετικής μελέτης προτίθεσθε να παράσχετε νομοθετικά νέα παράταση αναστολής της κατεδάφισης των ανωτέρω καλυβών και συνεπώς και των καταλογισθέντων προστίμων, μέχρι οριστικής ολοκληρώσεώς της;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Δόμνας Μιχαηλίδου-Χρήστου Μέτιου για την πιλοτική εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ
Επόμενο άρθροΦέρες-Ίασμο-Κομοτηνή θα επισκεφτεί ο Αλέξης Τσίπρας , την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου