Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση» σας προσκαλεί σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ελληνισμό της καθ΄ ημάς ανατολής «Ελληνισμός Πρόσφυγας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 στο Κάστρο του Διδυμοτείχου.

Ομιλητής : Ο Ιωάννης Σιδηράς (Θεολόγος , Εκκλησιαστικός Ιστορικός, Νομικός)

Θέμα Ομιλίας : ¨Μαρτύρια και Πάθη των Ρωμηών  στο βωμό του ολέθρου της εθνοκαθάρσεως¨.

Συνδιοργάνωση : Ε.ΠΟ.Φ.Ε. Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου

Συμμετέχει : Η Ενόργανη Θρακική Χορωδία  του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας

%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%b1%cf%82-3

Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η ευρύτερη ανάδειξη του θέματος των γενοκτονιών και των δεινών που υπέστη ο Ελληνισμός της καθ΄ ημάς ανατολής, εξετάζοντας και προβάλλοντας το γεγονός αυτό σε μια οικουμενική διάσταση δίχως διαχωρισμούς σε Ανατολικοθρακιώτες, Βορειοθρακιώτες, Μικρασιάτες, Ποντίους.

Έχει γίνει πρόταση από τους “ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣώστε να οριστεί μία κοινή ημερομηνία ¨Τιμής και Μνήμης¨ των θυμάτων και των αλησμόνητων πατρίδων, η οποία θα είναι η 14η Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία αν και έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμηςτης Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιλέχθηκε διότι για τα Εκκλησιαστικά δεδομένα της Πίστεώς μας, η ημέρα αυτή (που εορτάζεται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού), ταυτίζεται με την Μεγάλη Παρασκευή η οποία σηματοδοτεί την Σταύρωση, της οποίας βεβαίως επακόλουθο είναι η Ανάσταση. Για το λόγο αυτό επιλέγη να γίνει η εκδήλωση στις 11 Σεπτεμβρίου (Κυριακή προ της υψώσεως), ευελπιστώντας δηλαδή σε μία ανάσταση η οποία θα αφορά μια πανελλαδική προσπάθεια ανάδειξης του θέματος, βασισμένη στον κοινό αγώνα όλων των φορέων – σωματείων – συλλόγων κλπ. Εξετάζοντας την ημερομηνία της 14ης Σεπτεμβρίου και σε ιστορικά πλαίσια βλέπουμε ότι σχετίζεται και με την Φιλική Εταιρεία καθώς αποτελεί την ημέρα ίδρυσής της, επίσης κατά το μήνα Σεπτέμβριο έλαβαν χώρα και τα τραγικά γεγονότα του 1955 στην Κωνσταντινούπολη γνωστά ως Σεπτεμβριανά. Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι η 14η Σεπτεμβρίου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να οριστεί ως ημέρα τιμής και μνήμης για τον Ελληνισμό της καθ΄ ημάς Ανατολής.

Η ως άνω πρόταση υιοθετείται από την ΕΠΟΦΕ. Πρόταση που σε καμιά περίπτωση δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις ημερομηνίες που επιλέχθηκαν και αφορούν τις ημέρες τιμής και μνήμης όλων των παρακλαδιών του Ελληνισμού.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Κελεμίδης

Προηγούμενο άρθροΈρχεται το αεροδρομιόσημο! – Xαράτσι 13 ευρώ στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
Επόμενο άρθροΕορτασμός Αγίας μνήμης των 5 Ιερομαρτύρων Επισκόπων στην Μικράς Ασίας