Ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα του υγροποιημένου αερίου

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Η Cheniere Energy θα είναι η πρώτη αμερικανική εταιρεία που θα εξάγει LNG από σχιστολιθικό αέριο στις αρχές του νέου έτους και η οποία έχει ήδη κλείσει συμβόλαια με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

 

Στα «σκαριά» βρίσκεται ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στην Αθήνα μέσα στον Νοέμβριο.

Το σχέδιο βασίζεται στην αξιοποίηση του αδειοδοτημένου από το 2011 σχεδίου για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. Η αξιοποίηση και διαχείριση του τερματικού αυτού σταθμού LNG προβλέπεται να γίνει μέσω ενός κοινοπρακτικού σχήματος στο οποίο θα συμμετέχουν η Gastrade, η ΔΕΠΑ και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy. Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική εταιρεία που θα εξάγει LNG από σχιστολιθικό αέριο στις αρχές του νέου έτους και η οποία έχει ήδη κλείσει συμβόλαια με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. H Cheniere Energy, με επικεφαλής τον λιβανικής καταγωγής Σαρίφ Σουκί, θα τροφοδοτεί τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης με σχιστολιθικό αέριο, το οποίο προηγουμένως θα το έχει επανυγροποιήσει στις εγκαταστάσεις της στη Βόρεια Αμερική. Από την Αλεξανδρούπολη, το αμερικανικό αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και στη συνέχεια, μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ρουμανίας, σε όλες τις χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων. Για τα Δυτικά Βαλκάνια φαίνεται ότι θα αξιοποιηθεί ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναπτύσσεται στην Κροατία (Adria LNG).

Στο σχέδιο είχε αναφερθεί ακροθιγώς ο κ. Κέρι κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Β. Ελλάδα μπορεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με την κατασκευή σταθμού LNG.

To πρότζεκτ, στον βαθμό που υλοποιηθεί, θα δώσει σάρκα και οστά στη στρατηγική απεξάρτησης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία, την οποία οι ΗΠΑ στήριξαν αρχικά με το σχέδιο Nabucco και στη συνέχεια με τον Tap ως πιο ρεαλιστική λύση. Ωστόσο, ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα διασφαλίσει πολύ νωρίτερα από τον Τap εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας.

Η περιοχή της Β. Ελλάδας διαθέτει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός περιφερειακού Gas Trading Hub στο οποίο θα μπορεί μελλοντικά να φτάνει αέριο και από τα νέα κοιτάσματα στην περιοχή της Μεσογείου (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος). Κομβικό ρόλο για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου παίζει ο αγωγός IGB και αυτός είναι ο λόγος που την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκε την Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος για θέματα ενέργειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αμος Χόχσταϊν, ζητώντας από την ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά την επίσπευσή του.

Η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο έκλεισε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική. Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι καταγράφηκε για πρώτη φορά επισήμως η στροφή της Αθήνας στα ενεργειακά, από το ρωσικό «φλερτ» που αναπτύχθηκε την περίοδο Λαφαζάνη, σε project που έχουν τη στήριξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η εμφανής στροφή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και την αιφνιδιαστική αποχώρηση των Ρώσων από το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ κ.λπ.), αφού για πρώτη φορά, με την Ελλάδα να ανοίγει τον δρόμο, η Μόσχα αισθάνεται τον ανταγωνισμό μιας αξιόπιστης εναλλακτικής για την τροφοδοσία της αγοράς των Βαλκανίων.

Πηγές που γνωρίζουν, τονίζουν ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να αναστείλει αυτή την προοπτική. Κάποιοι μάλιστα αποδίδουν τις καθυστερήσεις στην προώθηση του IGB σε κωλυσιεργίες της βουλγαρικής πλευράς που υπαγορεύονται από τα συμφέροντα της Gazprom. To θέμα της βιωσιμότητας του IGB, πάντως, διασφαλίζεται με τη δέσμευση δυναμικότητας από την αμερικανική εταιρεία που θα τροφοδοτήσει τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται στις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στη Σόφια μεταξύ των μετόχων του IGB (ΔΕΠΑ, Εdison και κρατική εταιρεία της Βουλγαρίας ΒΕΗ) να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη λήψη οριστικής επενδυτικής απόφασης μέσα στον Νοέμβριο.

Εν αναμονή αυτών των αποφάσεων αλλά και της ολοκλήρωσης της ενεργειακής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, οι διπλωματικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών που ξεκίνησαν με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και συνεχίστηκαν με την έλευση στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, του κ. Αμος Χόχσταϊν, κλιμακώνονται. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα το στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Nτάλιπ Σινγκ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, για να προετοιμάσει το ταξίδι στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι μέσα στον Νοέμβριο.

http://www.kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθροΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΕΡΙΟ
Επόμενο άρθροΥπουργοί δίνουν χρυσούς μισθούς €2.710 σε συμβούλους