Την ώρα που η Ευρώπη και η Ασία «διψούν» για εισαγωγές ΥΦΑ, πληρώνοντας «χρυσό» το φυσικό αέριο, εμφανίστηκαν προβλήματα και στα δύο βασικά τερματικά εξαγωγής, Freeport LNG και Sabine Pass, μειώνοντας τη δυναμικότητά τους

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν το «κερασάκι στην τούρτα» της ενεργειακής κρίσης, η οποία τροφοδοτείται από την έλλειψη φυσικού αερίου και την εκτόξευση της τιμής του σε πρωτοφανή επίπεδα.

Κι αυτό γιατί την πιο ακατάλληλη στιγμή παρουσιάστηκαν προβλήματα σε δύο από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Αυτά τα ζητήματα παραγωγής απειλούν να μειώσουν τις αποστολές, την ώρα που η ενεργειακή κρίση πλήττει την Ευρώπη και την Ασία, όπου οι αγοραστές προσπαθούν απεγνωσμένα να ξαναχτίσουν τα εξαντλημένα αποθέματα φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα.

Το Freeport LNG αντιμετωπίζει συσσώρευση κεριού στους αγωγούς του λόγω ακαθαρσιών στο αέριο που λαμβάνει, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Bloomberg άτομα με άμεση γνώση που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αποστολές LNG από τον τερματικό σταθμό εξαγωγών του Τέξας θα μειωθούν για το υπόλοιπο του Οκτωβρίου έως τον Νοέμβριο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ οι υπεύθυνοι του Freeport αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το Freeport βρίσκεται περίπου 60 μίλια νότια του Χιούστον και το εργοστάσιο LNG τροφοδοτείται από αγωγούς ιδιοκτησίας της εταιρείας που ξεκινούν από τις εγκαταστάσεις της κοντά στο City of Oyster Creek, σύμφωνα με τα στοιχεία της Railroad Commission of Texas. Οι ροές φυσικού αερίου προς τον τερματικό σταθμό μειώθηκαν σχεδόν κατά 9,5% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του BloombergNEF.

Παρά τις επιβραδύνσεις, βέβαια, η εγκατάσταση εξακολουθεί να φορτώνει και να εξάγει. Ένα δεξαμενόπλοιο με το όνομα Corcovado LNG αναχώρησε από το Freeport το πρωί της Παρασκευής και κατευθύνεται προς την Πολωνία με ένα φορτίο, όπως δείχνουν τα αρχεία αποστολής. Ένα άλλο δεξαμενόπλοιο είναι ελλιμενισμένο στον τερματικό σταθμό, ενώ άλλα τρία είναι αγκυροβολημένα και περιμένουν στον Κόλπο του Μεξικού.

Εν τω μεταξύ, μια μονάδα παραγωγής γνωστή ως Train 3 στον τερματικό σταθμό εξαγωγής LNG Sabine Pass της Cheniere Energy Inc. είναι εκτός λειτουργίας λόγω μηχανικών προβλημάτων, αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή όσο στο Freeport, ανέφεραν ενημερωμένοι παράγοντες. Ωστόσο εκπρόσωπος της Cheniere αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Οι ροές φυσικού αερίου προς το εργοστάσιο μειώθηκαν κατά περίπου 21% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF. Σα να μην έφταναν αυτά το κανάλι για τα πλοία έκλεισε για κάποιες ώρες την Πέμπτη λόγω ομίχλης. Ένα δεξαμενόπλοιο LNG ελλιμενίστηκε στο εργοστάσιο το πρωί της Παρασκευής, ενώ άλλα δύο είναι αγκυροβολημένα και περιμένουν στον Κόλπο του Μεξικού.

Τα ζητήματα των δύο τερματικών εξαγωγής ΥΦΑ, που αντιπροσωπεύουν μαζί περισσότερο από το ήμισυ της αμερικανικής παραγωγής, έρχονται σε μια εποχή που οι Ευρωπαίοι και Ασιάτες αγοραστές επιδιώκουν να δημιουργήσουν αποθέματα πριν από τον χειμώνα και πληρώνουν σχεδόν έξι φορές τις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ…

ΠΗΓΗ www.newmoney.gr

Προηγούμενο άρθροΜε επιτυχία διεξήχθη ο 1ος Νυχτερινός Αγώνας Θράκης , στην παραλιακή ζώνη της Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΛιμάνι Αλεξανδρούπολης: Οι Κινέζοι θα αποκτήσουν μέσω του Ιβάν Σαββίδη την Καζαμπλάνκα της Ευρώπης;