Επιτροπή πολιτών ενημέρωσης για τον αγωγό LNG

Εντελώς ανεπαρκής τελικά η ενημέρωση των πολιτών στο θέμα του LNG στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29-02-2016

Αγαπητοί συμπολίτες,
Ύστερα από την συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών και την κατάθεσή σχετικού αιτήματος στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και στον Δήμαρχο Ε. Λαμπάκη, ζητήσαμε περαιτέρω ενημέρωση των συνδημοτών μας καθώς και των Φορέων της πόλης για τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πλωτές εγκαταστάσεις Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG της εταιρείας GASTRADE του ομίλου Κοπελούζου, μπροστά από τη Μάκρη.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29/02/2016, την ενημέρωση ανέλαβε ο κ. Απόστολος Ευθυμιάδης, επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας που έχει συντάξει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Η όποια «ενημέρωση» από τον παραπάνω επιστημονικό σύμβουλο, περιορίστηκε σε γενικόλογη επανάληψη των γνωστών ισχυρισμών της εταιρείας GASTRADE, που ουσιαστικά κατατάσσουν το έργο σε μια ειδυλλιακή και καθαρή επένδυση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο κ. Ευθυμιάδης δήλωσε εξ αρχής ότι έχει πολύ περιορισμένο χρόνο για την ενημέρωση μας, αφού έπρεπε να προλάβει το αεροπλάνο και να επιστρέψει στην Αθήνα, δε μας επέτρεψε τελικά να υποβάλλουμε τις καίριες ερωτήσεις μας σε βασικές παραμέτρους της λειτουργίας της μονάδος.
Έτσι ένα ακόμη δημοτικό συμβούλιο, που υποτίθεται θα απαντούσε στις ανησυχίες και σε συγκεκριμένα ερωτήματα των πολιτών και υπεύθυνα και επιστημονικά θα τους ενημέρωνε στις εύλογες απορίες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη λειτουργία της επένδυσης, απεδείχθη ατελέσφορο.
Καμμία επιπλέον ενημέρωση δεν προέκυψε για τους πολίτες αφού δε τους δόθηκε καν η δυνατότητα να υποβάλλουν έστω και ένα ερώτημα. Οι προβληματισμοί τους εξακολουθούν να υφίστανται αναπάντητοι. Οι όποιες ερωτήσεις υπεβλήθησαν από τους επικεφαλείς των Δημοτικών παρατάξεων δεν κάλυψαν σε καμμία περίπτωση το περιεχόμενο και την έκταση των ερωτημάτων που θα υποβάλλοντο από τους Δημότες.
Αλλά ακόμη και στο σύλλογο Αλιέων, που ως άμεσα εμπλεκόμενος επαγγελματικά φορέας, ανησυχεί για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία των πλωτών εγκαταστάσεων του LNG και του υποθαλάσσιου αγωγού στα αλιεύματα της περιοχής, καμία ρητή διαβεβαίωση από μέρους του κ. Ευθυμιάδη δεν δόθηκε στον ελάχιστο χρόνο που τους διέθεσε στο να απαντήσει στους προβληματισμούς τους.
Τελικά βασικά ερωτήματα όπως ενδεικτικά:
• Ο χρόνος λειτουργίας του υβριδικού συστήματος με τη μέθοδο ανοιχτού κυκλώματος κατά τη διάρκεια ενός κύκλου αεριοποίησης – εκφόρτωσης του LNG
• Ο χρόνος λειτουργίας του υβριδικού συστήματος με τη μέθοδο κλειστού κυκλώματος κατά τη διάρκεια ενός κύκλου αεριοποίησης – εκφόρτωσης του LNG
• Η επίδραση της χλωρίωσης και της συνεπακόλουθης επίδρασης της στους θαλάσσιους φυτικούς και ζωϊκούς οργανισμούς καθώς και στην τροφική αλυσίδα.
• Η απαιτούμενη ποσότητα νερού για την αεριοποίηση ενός μέσου τάνκερ LNG 170000 κ.μ με τη μέθοδο ανοιχτού κυκλώματος
• Η επίδραση στη θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού και την έκταση επιρροής της.
• Η επίδραση των τοπικών θαλάσσιων ρευμάτων στην έκταση επιρροής του νερού χαμηλής θερμοκρασίας που προκύπτει από την λειτουργία ανοιχτού κυκλώματος.
• Η οπτική ρύπανση που θα δημιουργηθεί μπροστά από τις πιο τουριστικές παραλίες του Έβρου, την Αγία Παρασκευή και την Κυανή ακτή, καθώς και το ενδεχόμενο δυσφήμισής τους για λόγους ρύπανσης και επικινδυνότητας
• Η σχέση οικονομικών ωφελιών – περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων για την περιοχή
• Τα αντισταθμιστικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας.
δεν υπήρξε ούτε καν δυνατότητα να διατυπωθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επειδή κατά πάγια τακτική της εταιρείας, οι όποιες απαντήσεις στα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι γενικόλογες, περιφραστικές και καθησυχαστικές, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ικανοποιήσουν με απλό, κατανοητό και υπεύθυνο τρόπο τα εύλογα ερωτήματα των συνδημοτών μας και ούτε να απαλείψουν τις αυτονόητες ανησυχίες τους, είμαστε διατεθειμένοι, με τη συνδρομή βέβαια και όλων των συμπολιτών μας να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας ώστε να γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές του προβλήματος.
Ευελπιστούμε ότι στη προσπάθειά μας αυτή θα έχουμε και την αρωγή του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αν και η μέχρι τώρα προσέγγισή του στο όλο θέμα είναι επιδερμική και απογοητευτική.
Ο υπεύθυνος της συντονιστικής επιτροπής
Μανδάκης Φώτης, Μηχ/κος Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας Τ.Ε

Προηγούμενο άρθροΟ Θανάσης Κασαμπαλής στο «Παίζουμε Θράκη», σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του!
Επόμενο άρθροΓιατί LNG και Δημοκρατία δεν πάνε μαζί; (του Δ.Μακροδημόπουλου)