Oι φόροι που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα πηγαίνουν αυτόματα στους οικείους δήμους, ενώ ένα μέρος τους θα παρακρατείται μέσω του μηχανισμού είσπραξης

τα ταμεία των δήμων θα περάσει σταδιακά η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ , ενώ ο μηχανισμός είσπραξης θα παραμείνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Άλλωστε η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με αυτοτελείς πόρους, μέσα από την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στα δημοτικά ταμεία, αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Το θέμα είναι υπό επεξεργασία και μετά την προώθηση του νόμου και τις διαβουλεύσεις για τις νέες αρμοδιότητες κράτους, δήμων, περιφερειών και αποκεντρωμένης διοίκησης αναμένεται το σχέδιο απόδοσης του ΕΝΦΙΑ στα δημοτικά ταμεία.

Επί της ουσίας αυτό που θα αλλάξει είναι ότι οι φόροι που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα πηγαίνουν αυτόματα στους οικείους δήμους, ενώ ένα μέρος τους θα παρακρατείται μέσω του μηχανισμού είσπραξης, για τους δήμους με λιγότερα ακίνητα και μικρότερες αντικειμενικές ώστε να μη χάνει κανείς αυτά που δικαιούται.

Με το σχέδιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, «διασφαλίζεται η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και υλοποιείται μια μεταρρύθμιση που αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας».

Με εξισορρόπηση η κατανομή των πόρων

Η βασική διαφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους σε σχέση με τη χρηματοδότηση μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων είναι ότι, εφόσον εισπράττουν τον ΕΝΦΙΑ, οι δήμοι θα μπορούν να διαχειρίζονται μια σταθερή χρηματοδότηση, χωρίς να εξαρτώνται από την κεντρική διοίκηση, με αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό για τα έργα που θέλουν να εκπονήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ένας εξισορροπιστικός μηχανισμός για την κατανομή ανά δήμο, ώστε οι δήμοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και τώρα, με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αλλά και με την κρατική επιχορήγηση. Για τους φτωχότερους δήμους θα υπάρξει μια διαδικασία βάσει της οποίας οι δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν μέρος των δικών τους εισπράξεων μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων.

Η ΑΑΔΕ θα εισπράττει

Ο μηχανισμός είσπραξης του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα  εξακολουθήσει δηλαδή να εισπράττεται από το κράτος.

Όπως υπογραμμίζεται από κυβερνητικά στελέχη, η είσπραξη ΕΝΦΙΑ από τους δήμους θα αυξήσει την ανάγκη λογοδοσίας των τοπικών αρχόντων στους δημότες αναφορικά με το αν διαχειρίζονται με όρους ανταποδοτικότητας τα ποσά που καταβάλλουν.

Κατά τη μεταφορά του πόρου, κάποιοι δήμοι θα βρεθούν με περισσότερα έσοδα και κάποιοι με λιγότερα. Για να μην προκληθούν μεγάλα προβλήματα στην αρχή, θα πρέπει να προβλέπεται (με σύνθετα κριτήρια) εξισορρόπηση (phase out), που για τον πρώτο χρόνο θα καλύπτει τις μεταβολές στο 100%, τον δεύτερο χρόνο στο 70%, τον τρίτο χρόνο στο 35% ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει πλήρης ισορροπία.

Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την ανεξαρτησία των δήμων δια της αποκέντρωσης πόρων, αλλά και να εγγυηθεί το πλαίσιο για την ομαλή μετάβαση και για την εποπτεία της λειτουργίας του νέου καθεστώτος την επόμενη μέρα.

ΠΗΓΗ www.imerisia.gr

Προηγούμενο άρθροΠρότυπα και Πειραματικά Σχολεία: Έως 17 Ιουνίου οι αιτήσεις
Επόμενο άρθροΠλήρης ένταξη του αθλήματος KICKBOXING (WAKO) στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ οικογένεια!