Την Κυριακή 21 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Ευγενίου του εκ Τραπεζούντος στη Νέα Ρωμανία Πετρωτών του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών Ροδόπης, θα εορταστεί η μνήμη του γενεθλίου του Αγίου του Πόντου, από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.

Στη μαγευτική παραλιακή τοποθεσία των Πετρωτών Ροδόπης, ο ποντιακής καταγωγής Μιχάλης Χαραλαμπίδης είχε ως όραμα ζωής την ανέγερση οικισμού «Νέας Ρωμανίας» που θα θύμιζε τα πατρογονικά αλησμόνητα και ποτέ χαμένα μέρη. Αρωγοί στον σκοπό του ήρθαν πρώτα τα τοπικά ποντιακά σωματεία, και κατόπιν η Βουλή των Ελλήνων, που με νόμο ίδρυσε τον «Οικισμό Νέας Ρωμανίας», πρώτο κτίσμα του οποίου είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1995 και αποτελεί πιστό αντίγραφο της αντίστοιχης Εκκλησίας στον Πόντο.

Η φήμη και η λατρεία του Αγίου Ευγενίου ήταν τόσο διαδεδομένη στην Τραπεζούντα, ώστε κατά τη διάρκεια της γιορτής του συγκεντρωνόταν πλήθος πιστών για να τιμήσουν την μνήμη του.

“Είναι χρέος όλων μας λοιπόν να “πλημμυρίσουμε” τον ναό, και με τις ψαλμωδίες να φτάνουν ως τον ουρανό, ιερείς και πιστοί να αποδώσουμε σεβασμό και αγάπη στον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο. Η χάρις και η ευλογία του να μας σκέπει όλους!”, αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές.

0bc729c4-agios-evgenios-romania-2

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Ο Άγιος Ευγένιος είναι το καύχημα του Πόντου. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα, εξ ου και το προσωνύμιο «Τραπεζούντιος» που του έχει αποδοθεί, και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Έζησε την εποχή όπου διοικητής της Καππαδοκίας ήταν ο Λυσίας, ο οποίος ήταν σκληρός διώκτης των Χριστιανών και πιστός στην περσική θεότητα του «Μίθρα», που τότε ήταν πολιούχος της Τραπεζούντας.  Έτσι, λοιπόν, όσοι πίστευαν στη νέα θρησκεία, τον Χριστιανισμό δηλαδή, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. Κάτοικοι λοιπόν της Τραπεζούντας, πιστοί στον Λυσία και στη θρησκεία του, καταγγέλλουν τον Άγιο Ευγένιο και τους συναθλητές του, Ουαλεριανό, Κανίδιο και Ακύλα, ότι διδάσκουν και μιλούν για τον Χριστιανισμό. Αρχικά συλλαμβάνουν τον Ακύλα, ο οποίος, παραδέχθηκε την πίστη του στον Ιησού Χριστό και άθελά του προδίδει τον Κανίδιο και τον Ουαλεριανό. Οι τρεις τους λοιπόν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν ύστερα από υπόδειξη του Λυσία, στον οποίο όταν παρουσιάστηκαν ομολόγησαν την πίστη τους στον Εσταυρωμένο. Ο Ευγένιος τότε κατάφερε να ξεφύγει και κρυβόταν σε μια σπηλιά στο δάσος μέχρις ότου του παρουσιάστηκε ο Χριστός, ο οποίος τον ενθάρρυνε να φανερωθεί και να ομολογήσει την πίστη του. Έτσι κι έγινε. Ο «Τραπεζούντιος» προκαλεί ουσιαστικά τη σύλληψή του και οδηγείται ενώπιον του Λυσία, όπου ομολογεί την πίστη του στον Χριστό. Όπως ήταν αναμενόμενο, βασανίζεται και οδηγείται ξανά στη φυλακή. Ο Λυσίας ωστόσο, προκειμένου να τον πείσει να αλλάξει τη θρησκεία του, τον καλεί να αποδείξει την πίστη του. Ο Άγιος Ευγένιος οδηγείται σε έναν ειδωλολατρικό ναό. Όσο προσεύχεται, τρία ειδωλολατρικά αγάλματα θρυμματίζονται, εντυπωσιάζοντας όσους παρευρίσκονταν στον ναό. Τότε…

af93ca47-agios-eygenios…πολλοί άρχισαν να πιστεύουν στη νέα θρησκεία. Ο Λυσίας, όπως ήταν αναμενόμενο, εξοργίζεται, με αποτέλεσμα να διατάξει να ετοιμαστεί μια κάμινος και να ριχθούν μέσα, τόσο ο Άγιος Ευγένιος, όσο και οι συναθλητές του. Η φωτιά όμως σβήνει, και όταν λίγες μέρες αργότερα οι δήμιοι πάνε στο μέρος όπου τους είχαν ρίξει, τους αντικρίζουν σώους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν πίστη, επηρεαζόμενοι και εντυπωσιασμένοι από το θαύμα. Εξοργισμένος μετά και από αυτό το θαύμα ο Λυσίας, διατάζει τον αποκεφαλισμό του Ουαλεριανού, Κάνδιδου και Ακύλα, και τη σταύρωση του Ευγένιου. Ως εκ θαύματος πάλι, ο Ευγένιος ελευθερώνεται και οι πληγές του θεραπεύονται. Οι συγκρατούμενοί του, άφωνοι από το μεγαλείο του θαύματος, προσέρχονται και αυτοί στον Χριστιανισμό. Ο Λυσίας αποδίδει αυτό το θαύμα στη…μαγεία, και διατάζει τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος πραγματοποιείται στις 21 Ιανουαρίου του 292 μ.Χ., την ημέρα δηλαδή που τιμάται και η μνήμη του. Το σκήνωμά του κλάπηκε από πιστούς του Χριστιανισμού και τάφηκε κοντά στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου οι Χριστιανοί έχτισαν ναό προς τιμήν του. Στον ναό αυτό στέφονταν οι βασιλείς του Πόντου. Αργότερα, οι μεγάλοι Κομνηνοί, οι οποίοι τον θεώρησαν προστάτη τους, θέλοντας να τιμήσουν ακόμη περισσότερο τη μνήμη του, χάραξαν τη μορφή του σε νομίσματα και σε εμβλήματα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Να σημειωθεί πως ο Άγιος Ευγένιος ήταν ο δεύτερος Επίσκοπος της Τραπεζούντας, μετά τον ιδρυτή της, Απόστολο Ανδρέα. Ο μαρτυρικός θάνατος τόσο του Αγίου Ευγενίου όσο και των συναθλητών του, είχαν ως αποτέλεσμα τη διάδοση του Χριστιανισμού στον Πόντο και ιδιαίτερα στην Τραπεζούντα με ταχύτατο ρυθμό. Γρήγορα απέκτησε τη φήμη του «ιατρού και θεραπευτή των σωμάτων και των ψυχών». Όταν οι Τούρκοι κατέκτησαν την Τραπεζούντα, μετέτρεψαν τον ναό του σε τζαμί, όπου ο Μωάμεθ έκανε εκεί την πρώτη Παρασκευή μετά την κατάληψή της, το πρώτο του ναμάζι (προσευχή των μουσουλμάνων). Αυτός είναι και ο λόγος που το τέμενος πήρε το όνομα «Γενί Τζουμά Τζαμισί», δηλαδή «Τέμενος της νέας Παρασκευής». Η μνήμη του Αγίου τιμάται στη Μονή του Αγίου Διονυσίου στο Άγιο Όρος από το 1.375 μ.Χ. έως και σήμερα, τόσο στις 21 Ιανουαρίου, ημέρα του μαρτυρίου του, όσο και στις 24 Ιουνίου, ημέρα των γενεθλίων του. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ευγενίου βρίσκονται στη Μονή της Παναγίας Σουμελά Βερμίου και στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Χαρακτηριστικό τροπάριο προς τιμήν του Αγίου Ευγενίου: «Τών μαρτύρων τό κλέος, τού Πόντου τό καύχημα, Καί τόν θησαυρόν Τραπεζούντος, τόν γενναίον Ευγένιον, τόν μέγαν αντιλήπτορα, πιστόν, τόν κήρυκα τής πίστεων ημών, ταίς αγγελικαίς υμνωδίαις ευφημούντες λέγομεν. Δόξαν τώ δεδοκότι σοί ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τώ ενεργούντι διά σού πάσιν ιάματα».

ΠΗΓΗ inkomotini.news

Προηγούμενο άρθροΤέλος του μέτρου του 50-50 στις λαϊκές αγορές
Επόμενο άρθρο13 κρούσματα την Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα (τα 6 είναι στον νομό Ξάνθης)