Με την Αλεξανδρούπολη να αποκτά όλο και πιο σημαντικό ρόλο στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς για την περιοχή, με την ενεργό συμμετοχή και στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων, εικόνες σαν και τις πρόσφατες με το τεράστιο αεροπλανοφόρο και την απόβαση ισχυρών δυνάμεων καθ’ οδόν για αποστολές θα είναι όλο και πιο συχνές.

Στα πλαίσια αυτά, οι ΗΠΑ προωθούν την επέκταση του αγωγού καυσίμων των ενόπλων δυνάμεων προς την Αλεξανδρούπολη, ώστε να εξυπηρετεί τον ανεφαδιασμό των αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων που όλο και πιο συχνά εξορμούν από εκεί προς περιοχές όπου ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η σχεδιαζόμενη επέκταση πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από ΝΑΤΟϊκά κονδύλια.

Σήμερα, ο αγωγός καυσίμου των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκινά από την Ελευσίνα και καταλήγει στην Καβάλα, ενώ είναι συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπροπύργο και Θεσσαλονίκη.

Ζητούμενο της λειτουργίας του αγωγού είναι η διασφάλιση του συνεχούς ανεφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων με καύσιμα, τόσο σε καιρό ειρήνης, όσο και σε καιρό πολέμου.

Η σχεδιαζόμενη επέκταση προς την Αλεξανδρούπολη θα διευρύνει τις δυνατότητες των αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων που διέρχονται από την περιοχή στα πλαίσια των αποστολών τους, ώστε να μπορούν ακόμα και να σταθμεύουν προσωρινά εκεί προς ανεφοδιασμό.

Εφόσον οριστικοποιηθεί η υλοποίησή του, το έργο θα προχωρήσει σε συνδυασμό με την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού και άλλων υποδομών στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ώστε να εξυπηρετείται ο σκοπός αυτός.

Εξάλλου, υπάρχει ήδη άμεση αμερικανική εμπλοκή στη λειτουργία και διαχείριση του αγωγού καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η Συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών που υπέγραψε το 2019 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την Lockheed Martin προβλέπει ότι η εταιρεία έχει την πλήρη ευθύνη έναντι του υπουργείου για την υλοποίηση του προγράμματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης του αγωγού καυσίμων, με στόχο τη συμβολή στον εκσυγχρονισμό του συστήματος διακίνησης και παρακολούθησης της ροής καυσίμου.

Γιάννα Παπαδημητρίου

ΠΗΓΗ www.thrakitoday.com

Προηγούμενο άρθροΑκόμη μια ανεξαρτητοποίηση απο την παράταξη «Πόλη & Πολίτες – Βαγγέλης Λαμπάκης»
Επόμενο άρθροΔωρεάν μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι ανίχνευσης του κορωνοϊού στον Δήμο Αλεξανδρούπολης