ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ.Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Θα προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα στη Θράκη παρά την έλλειψη συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας;»

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συναίνεση των τοπικών κοινωνιών Ροδόπης και Έβρου στα σχέδια εξορυκτικής δραστηριότητας χρυσού. Εντούτοις, η εταιρεία «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε», είχε καταθέσει Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), προκειμένου να λάβει έγκριση για τη διενέργεια 16 «ερευνητικών γεωτρήσεων για ανεύρεση ορυκτών» στον κεντρικό τομέα ΔΜΧ Ε5 Ροδόπης στη ΝΔ περιοχή των Σαπών.

Η αρμόδια για την αδειοδότηση Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακ-Θράκης με απόφασή της στις 26-9-2018, δεν ενέκρινε την ΜΠΕ, ενώ είχαν προηγηθεί οι απορριπτικές αποφάσεις όλων των φορέων της περιοχής και του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ, καθώς και οι αρνητικές, με επιστημονική τεκμηρίωση, εισηγήσεις όλων σχεδόν των αρμοδίων προς γνωμοδότηση υπηρεσιών.

Το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ), με την 1524/2020 Απόφασή του, ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και με την 3/2022 νέα Απόφασή του ζητά την συμμόρφωσή της εντός τεσσάρων μηνών με όρους.

Η αντίδραση των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων ήταν άμεση και με ομόφωνες Αποφάσεις διατύπωσαν για μια ακόμη φορά τη βούλησή τους και τη μη αποδοχή της εν λόγω εξορυκτικής δραστηριότητας του χρυσού. Όταν μάλιστα αυτή, δεν είναι συμβατή με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της ΑΜ-Θ, που εγκρίθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΦΕΚ 248/Α.ΑΠ/25/10-1-2018.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι «εάν δεν υπάρχει συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, δεν θα προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή της Θράκης»;

Ο ερωτών Βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης (Τάκης)

Προηγούμενο άρθροΚωνσταντίνος Θεοχαρίδης: “Άπορη οικογένεια στη Λεπτή Ορεστιάδας ταλαιπωρείται μετά από τις πλημμύρες”
Επόμενο άρθροΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ (Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α., Κωνσταντίνος Κούσαντας)