Μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση στις επιλογές Ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών κάνουν με ανακοινώσεις τους, που μάλιστα συμπίπτουν χρονικά, το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), σύλλογοι και ενώσεις της μειονότητας στη Θράκη.

Το DEB και πέντε σύλλογοι εγκαλούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, γιατί πριν από λίγες ημέρες παρέστησαν σε τελετή για την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».

Η τελετή έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή, στο Ηρώο, και αναφερόταν στη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μολονότι ο τίτλος της ήταν πιο… στρογγυλεμένος. Οι δύο μειονοτικοί βουλευτές παρευρέθηκαν αλλά δεν κατέθεσαν στεφάνι. Η συμμετοχή τους και μόνον προκάλεσε οργή στο κόμμα DEB αλλά και στους συλλόγους –που αυτοπροσδιορίζονται για ευνόητους λόγους ως «τουρκικοί»– «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», «Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», «Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης», «Πολιτιστικός Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης».

Στην κοινή ανακοίνωσή τους (που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ), οι πέντε σύλλογοι καταλογίζουν στους βουλευτές «μεγάλο λάθος, που πέρασε στην ιστορία της Δυτικής Θράκης» και «τραυμάτισε βαθιά την τουρκική μειονότητα». Οι… επιστήμονες και νεολαίοι της μειονότητας θεωρούν μάλιστα ότι «οι κύριοι βουλευτές», όπως απαξιωτικά τους αποκαλούν, «κινούνται παρερμηνεύοντας τις ιστορικές αλήθειες» και τους ζητούν με συγκεκαλυμμένη προειδοποίηση για τις επόμενες εκλογές «να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τις ευαισθησίες των ψηφοφόρων».
(Φωτ.: xronos.gr)

«Βαθιά λύπη» της μειονότητας για τη συμμετοχή των βουλευτών στην εκδήλωση εξέφρασε και το κόμμα DEB, αποδίδοντας στη διοργάνωση μιας Ημέρας Μνήμης «προσπάθειες ενοχοποίησης, δυσφήμησης και στοχοποίησης που στρέφονται κατά της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης».
Από την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (φωτ.: xronos.gr)

Το DEB «καταγγέλλει σφόδρα» τη στάση των Μουσταφά και Καραγιουσούφ, κουνάει όμως και το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο, όπως δηλώνει, «έδωσε μοναδική στήριξη» για να δει τελικά το κόμμα των ΑΝΕΛ να συγκυβερνά.

Παρά τις επικρίσεις ωστόσο και την κριτική που διατυπώνονται με αυστηρό ύφος (διαβάστε όλη την ανακοίνωση εδώ), ζητεί από την κυβέρνηση υπουργοποίηση μειονοτικού βουλευτή.
http://www.pontos-news.gr

Προηγούμενο άρθροΕπαναλειτούργησε το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο μετά από 51 χρόνια!
Επόμενο άρθροΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτόφωρο και κύμα μηνύσεων από την Αστυνομία για τα κυνηγετικά όπλα…