Μετά τη διακοπή λόγω εορτών και σε συνέχεια της μικρής αναβολής 14 ημερών που αποφάσισε η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, φτάσαμε στη σημερινή επανεκκίνηση του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη γραμμή της εκκίνησης.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έγιναν πολλά: καταγγελίες για χρήση εξωτερικού λογισμικού για την υποβολή των αιτήσεων, σχετικά videoαλλαγή Υπουργού ΥΠΕΝ και εσχάτως, νέες τεχνικές προσαρμογές για την ομαλότερη ροή των αιτήσεων.

Οι τελευταίες αλλαγές γεννούν ερωτήματα που θα πρέπει να τα απαντήσει πειστικά το ΥΠΕΝ προκειμένου να απομακρυνθούν οι δυσπιστίες από το πρόγραμμα. Μέχρι να γίνει όμως αυτό (αν γίνει), η πρώτη Περιφέρεια που θα αντιμετωπίσει τον “πεντάλεπτο κόφτη” κατά την υποβολή αίτησης, είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία ρίχμεται στη μάχη με Προυπολογισμό 74.000.000 ευρώ. Μένει να δούμε αν οι τελευταίες προσαρμογές βοηθήσουν και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ολοκληρωθεί ομαλότερα από την πορεία που είχαν οι προηγούμενες Περιφέρειες.

Update:
Λίγα λεπτά μετά την έναρξη υποβολής αιτήσεων, οι πληροφορίες που φτάνουν στο B2Green αναφέρουν μεγάλες καθυστερήσεις, διάρκειας έως και 20′, σε διάφορα σημεία της διαδικασίας, κυρίως στο πεδίο των παρεμβάσεων. Επιπλέον, σε πολλούς μηχανικούς εμφάνισε το μήνυμα “Δεν έχετε τους ρόλους που απαιτούνται για να προσπελάσετε αυτό το portlet”.

Όπως καταγγέλει πλήθος μηχανικών στο B2Green, έπειτα από το κόλλημα της διαδικασίας (ακόμα και για 20′) όπου και πολλοί σύμβουλοι έργου εγκατέλειψαν την προσπάθεια, επανήλθε εν μέρει η λειτουργία του πληροφοριακού, με αποτέλεσμα να μπορέσουν να ολοκληρωθούν κάποιες αιτήσεις. Το ερώτημα που γεννάται από τη σημερινή εμπειρία -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- είναι το γιατί κόλλησε ξανά το πληροφοριακό σύστημα, δεδομένου ότι σύμφωα με το ΥΠΕΝ, υπήρξε πλέον πρόβλεψη κατά της αυτοματοποιημένης υποβολής αιτήσεων;

Κάπως έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες μηχανικών, περίπου στις 10.50 φαίνεται πως εξαντλήθηκαν οι πόροι της Περιφέρειας. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ με τα στατιστικά της ημέρας, με την ελπίδα πως σε αυτή θα συμπεριληφθεί και κάποια λογική εξήγηση στα σημερινά προβλήματα.

Update:

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΝ, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.46 το πρωί.

Υποβλήθηκαν 6.601 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.124, δεσμεύοντας ποσό 68,69 εκατ. ευρώ.

Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 22.000 ευρώ.

Δείτε τα πλήρη στοιχεία της σημερινής ημέρας, όπως τα έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΝ.

 

ΠΗΓΗ news.b2green.gr

Προηγούμενο άρθροΟι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι… και οι φτωχοί φτωχότεροι , εν μέσω πανδημίας
Επόμενο άρθροΠροπαγάνδα στο τουρκικό κρατικό κανάλι TRT με υπότιτλους στα ελληνικά