Την διακήρυξη για την κατασκευή του πρώτου Σταδίου επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, υπέγραψαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου.

Πλέον με την τυπική έγκριση από την ηγεσία του υπουργείου, αναμένεται να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το διαγωνιστικό σκέλος, καθώς τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν οι πρώτες προσφορές από υποψήφιες εταιρείες για την υλοποίηση του έργου. Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζει ως «αναγκαία και κατεπείγουσα» την επέκταση του φράχτη, σημειώνοντας την απρόβλεπτη και ασυνήθιστη αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω τηε «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού ζητήματος, από την Τουρκία.

Το έργο αφορά την κατασκευή τεχνητού εμποδίου και συνοδών έργων σε έκταση 38 χλμ. μεταξύ του οικισμού Ψαθάδες στο Διδυμότειχο και της Κορνοφωλιάς Σουφλίου. Η συγκεκριμένη έκταση περιλαμβάνει «κόκκινα» σημεία, στα οποία παρατηρείται αυξημένη παρουσία μεταναστών.

Τα περάσματα που ακολουθούν οι διακινητές, βρίσκονται σε απόσταση από 400 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο από την Εθνική Οδό, με τα «καραβάνια» να κινούνται σε ορεινές τοποθεσίες αναζητώντας δίοδο προς την Κομοτηνή. Το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται τα «μονοπάτια», προκαλεί δυσκολία στις αναζητήσεις του στρατού και της αστυνομίας, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι παράτυποι μετανάστες να βρίσκουν «τρωτά» σημεία και να καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα. Ο προϋπολογισμός για το έργο υπολογίζεται στα 100.000.000 ευρώ και θα εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αφορά την τοποθέτηση φράχτη στο σύνολο των 140 χλμ. της ελληβοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο. Ήδη υπάρχουν 29 χλμ. τεχνητού εμποδίου κατά μήκος του Έβρου. Τα 11 από αυτά βρίσκονται ανάμεσα στις Καστανιές και τη Νέα Βύσσα, στο σημείο όπου υπήρχε παλαιότερος φράχτης, ενώ ακόμα 18 χλμ βρίσκονται νοτιότερο στο πέταλο Φερών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

Σε εφαρμογή της απόφασης του ΚΥΣΕΑ και του σχεδίου ΑΚΡΙΤΑΣ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, υπέγραψαν σήμερα, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, την διακήρυξη για το νέο φράχτη στον Έβρο.

Το παρόν έργο αφορά στην κατασκευή Τεχνητού Εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος της Ε/Τ Μεθορίου στην περιοχή Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως Κορνοφωλιά Σουφλίου στην Π.Ε. Έβρου, προς διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι, οι ραγδαίες εξελίξεις που σχετίζονται με την «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού ζητήματος, έχουν ως αποτέλεσμα την απρόβλεπτη και ασυνήθιστη αύξηση των μεταναστευτικών ροών που εκτείνεται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Για το λόγο αυτό, απαιτείται ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαπιστωμένου προβλήματος. Επιπλέον, θεωρείται αναγκαία και κατεπείγουσα η επέκταση του υπάρχοντος αποτρεπτικού εμποδίου σε Α’ φάση, σε μήκος περίπου 35 χιλιομέτρων στην περιοχή μεταξύ του οικισμού «Ψαθάδες» Διδυμοτείχου έως την περιοχή Κορνοφωλιάς Σουφλίου και το οποίο αποτελεί το πρώτο κομμάτι από τα συνολικά 140 χιλιόμετρα.
Προηγούμενο άρθροΙωάννη Αμπατζόγλου: «Τριτανακοπή από τη κ. Εισαγγελέα Φλώρινας για την ίδρυση σωματείου διδασκαλίας της “μακεδονικής γλώσσας”, στη Φλώρινα »
Επόμενο άρθροΠαπίκιο Όρος: Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή του Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη