ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. Χ. ΜΕΤΙΟΣ

           

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καβάλας κ Θ. Μαρκόπουλο

 

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου θεωρεί «…..ότι με ευθύνη της περιφερειακής διοίκησης ΑΜΘ δεν έχουν προωθηθεί τα ονόματα όσων κτηνοτρόφων έχουν αιτηθεί αποζημίωση για ζωοτροφές, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Σεπτέμβρη του 2016, στο Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης».

Η Λαϊκή Συσπείρωση με επερώτησή της την 14/9/2016 προς τον Περιφερειάρχη είχε επισημάνει την ανάγκη «….να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών σε αγροτική παραγωγή, οικονομική δραστηριότητα, σπίτια και οικιακές συσκευές. Ώστε να υπάρξει πλήρη αποζημίωση στο 100% από το κράτος»

Φαίνεται, με βάση και την ανακοίνωση του  Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Θάσου, ότι η καταγραφή των ζημιών και των δικαιούχων αποζημίωσης δεν ήταν ολοκληρωμένη και δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις

 

ΕΠΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ: οι κ.κ. Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερεάρχης Π.Ε. Καβάλας

: Σε ποιες ενέργειες θα προβούν άμεσα και πια μέτρα θα πάρουν ώστε:

-Να προχωρήσει άμεσα η επίλυση του προβλήματος της καταγραφής όλων των δικαιούχων αποζημίωσης και να καταβληθεί η αποζημίωση σε αυτούς.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

 

 

Συνημμένα:

  1. Ανακοίνωση Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Θάσου
  2. Επερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης (14/9/2016)

 

 

 

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑΣΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου θεωρεί ότι με ευθύνη της περιφερειακής διοίκησης ΑΜΘ δεν έχουν προωθηθεί τα ονόματα όσων κτηνοτρόφων έχουν αιτηθεί αποζημίωση για ζωοτροφές, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Σεπτέμβρη του 2016, στο Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης.

Έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δ.Θάσου κατά την οποία αποδέχτηκε το αίτημα του Συλλόγου μας και έδωσε παράταση σε όσους δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους, αφού κρίθηκε στη σύσκεψη ότι υπήρξαν κενά στην ενημέρωση των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων.

Καλούμε την περιφερειακή διοίκηση, να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος, να συστήσει αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή και  να προχωρήσει στην αξιολόγηση και αποστολή των ονομάτων των κτηνοτρόφων που δικαιούνται αποζημιώσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους του νησιού να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την άμεση διεκδίκηση επίλυσης του προβλήματος, για αύξηση κονδυλίων από την πολιτεία.

Καλούμε του αγροτικούς συλλόγους , τους φορείς του νομού να σταθούν στο πλευρό μας για την δικαίωση του αγώνα μας.

 

Το ΔΣ

ΘΑΣΟΣ 4/1/2017

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ                                    Aλεξανδρούπολη 14.9.2016

 

 

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. Γ. ΠΑΥΛΙΔΗ

        

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ. Πρόεδρο Περ/κού Συμβουλίου

κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καβάλας

 

Η τεράστια σε έκταση πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα Σαββάτου 10 Σεπτέμβρη στη Θάσο, αποτελεί τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού του νησιού.

Καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ελαιόδεντρα, κτηνοτροφικές μονάδες, ζωικό κεφάλαιο. Εκκενώθηκαν χωριά, κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, υπήρξαν τραυματισμοί πυροσβεστών και πολιτών που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις στους μελισσοκόμους, αγρότες, κτηνοτρόφους και τον τουρισμό του νησιού.

Η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης είναι ο ηθικός αυτουργός για την τεράστια καταστροφή που γνώρισε το νησί, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 50 χρόνων.

Πολιτική που στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, των περικοπών δημοσίων δαπανών από κοινωνική πολιτική, αφήνει για άλλη μια φορά απροστάτευτα τα δάση και διατηρεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Είναι χαρακτηριστικός ο αποδεκατισμός που υπάρχει τόσο στο πυροσβεστικό σώμα, ελάχιστοι άνδρες, ελάχιστα και πεπαλαιωμένα μηχανήματα, όσο και στη Δασική Υπηρεσία στο νησί. Παράλληλα ανύπαρκτα είναι και τα έργα υποδομής, όπως αντιπυρικές ζώνες, ελλείψεις σε κρουνούς, άνοιγμα δασικών και αγροτικών δρόμων, καθαρισμός των δασικών εκτάσεων.

Ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή του νησιού η οποία δεν έχει σε πρώτη γραμμή έργα υποδομής, δεν διεκδικεί κονδύλια για την πυροπροστασία, την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού. Υπηρετεί στην ουσία την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΜ-Θ ,  εδώ και καιρό προειδοποιούσε με παρεμβάσεις μέσα και έξω από το Π.Σ. για την επικινδυνότητα της κατάστασης, για το ενδεχόμενο νέων καταστροφών, για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας, δασοπροστασίας καθώς και αντιπλημμυρικών έργων.

Η περιοδεία του πρωθυπουργού, υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν.

Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει από το λαό της Θάσου για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Από υποσχέσεις και λόγια συμπόνιας χορτάσαμε.

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς , κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους , μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, σημαίνει παραπομπή για αποζημιώσεις στα περίφημα ΠΣΕΑ , που σημαίνει πενιχρές αποζημιώσεις και μετά από τρία τέσσερα χρόνια, ενώ για τις οικίες δεν δεσμεύτηκε για  πλήρη κάλυψη 100%.

Είναι φανερό ότι η προστασία του δασικού πλούτου, τα άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών πρέπει να την πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι πληγέντες να γίνει  υπόθεση του λαϊκού κινήματος, των σωματείων του νησιού.

Να γίνουν υπόθεση κάθε εργαζόμενου, αυτοαπασχολούμενου, φτωχού αγρότη, ανέργου, συνταξιούχων, της νεολαίας.

 

ΕΠΕΡΩΤΑΤΕ , Ο κ. Περιφερειάρχης , σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα και πια μέτρα θα πάρει ώστε :

-Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών σε αγροτική παραγωγή, οικονομική δραστηριότητα, σπίτια και οικιακές συσκευές. Ώστε να υπάρξει πλήρη αποζημίωση στο 100% από το κράτος.

– Να παρθούν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση του καμένου δάσους. Άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης.

– Άμεση ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας – πυρόσβεσης. Ενίσχυση του υπάρχοντος πυροσβεστικού σταθμού και του δασαρχείου με άνδρες και μηχανήματα. Δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στο νότιο τμήμα του νησιού.

– Άμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Έργα για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τοποθέτηση κρουνών. Καθαρισμός δασικών και αγροτικών δρόμων. Άμεση και δραστική χρηματοδότηση για την κατασκευή των έργων και τη συντήρησή τους.

– Απαλλαγή καταβολής του ΕΝΦΙΑ. Ετήσια απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων σε όλους όσοι υπέστησαν ζημιές.

– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές.

– Να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα (καθαρισμός φραγμάτων, χειμάρρων κλπ.) για την προστασία των χωριών, αλλά και για να μην υπάρξουν συνέπειες στην αποκατάσταση του δάσους.

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης
Επόμενο άρθροΓιάννης Φαλέκας: «Δεν μπορεί η Δημοτική αρχή να διαθέσει χρήματα για την αποκατάσταση του οδοστρώματος στη γέφυρα Λουτρού»