Με μία μακροσκελή και εμφανώς εμπεριστατωμένη ερώτησή της προς την Κομισιόν, η Ομάδα των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ χαρακτηρίζει ως «επικίνδυνη πρόβα πολέμου» τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Defender Europe 21, που ξεκίνησε ήδη στο ελληνικό έδαφος.

Ήδη, δυνάμεις που φτάνουν στην Ελλάδα, προωθούνται περιμετρικά στα σύνορα της Ρωσίας, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα, υπογραμμίζεται ιδιαίτερα στην ερώτηση.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, με την τεραστίων διαστάσεων, αυτή στρατιωτική άσκηση, μετατρέπεται η χώρα σε ορμητήριο υλοποίησης ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στη βάση της στρατηγικής συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κύρωσε η κυβέρνηση ΝΔ και τώρα βρίσκεται σε φάση ανανέωσης και επέκτασης σε μια ευρύτερη περιοχή που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι, ως σκοπός της άσκησης Defender Europe 21, θεωρείται η δοκιμή των επιθετικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων, των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής. Ταυτόχρονα οξύνεται η αντιπαράθεση αυτών των δυνάμεων με την Κίνα η οποία επιδιώκει την περαιτέρω διείσδυσή της στην Ευρώπη.

Η εν λόγω ΝΑΤΟϊκή άσκηση πραγματοποιείται μάλιστα αμέσως μετά και τους νέους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Συρία από την κυβέρνηση Μπάιντεν, κι ενώ έχουν ήδη διαψευστεί όλοι εκείνοι σε Ελλάδα και ΕΕ οι οποίοι προσδοκούσαν «αλλαγή πλεύσης» της Αμερικανικής διακυβέρνησης και καλλιεργούσαν απατηλές προσδοκίες από την κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ.

Μεγάλες ευθύνες φέρει, για αυτήν την επικίνδυνη για τους λαούς κατάσταση που διαμορφώνεται, και η ΕΕ δεδομένου ότι η πλειοψηφία των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ (21 στα 30) είναι ταυτόχρονα και κράτη – μέλη της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται δε ότι, με βάση και την ίδια την «παγκόσμια στρατηγική» της, η ΕΕ, όπως αποτυπώνεται και στις αναθεωρήσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας(ΚΕΠΠΑ), συμμετέχει οργανικά στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο σε αυτούς, τόσο αυτοτελώς μέσω της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, της PESCO, όσο και των άλλων στρατιωτικών μηχανισμών της.

Το ερώτημα που, μόλις προχθές (5/3), υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, προν τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ, έγκειται στο ποιες ακριβώς και πότε προγραμματίζονται ανάλογες επικίνδυνες στρατιωτικές ασκήσεις κι αποστολές το επόμενο διάστημα από την Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, με βάση την ανάπτυξη των στρατιωτικών σχηματισμών της PESCO και του λεγόμενου «Μηχανισμού της ΕΕ για την Ειρήνη».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Πηγή: Reporter.gr

Προηγούμενο άρθροΝεκροί δύο μαυρόγυπες, ένας στικταετός και μία αγριόγατα από φόλες στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς
Επόμενο άρθροΧρήστος Δερμεντζόπουλος: “Με την ολοκλήρωσή του φράχτη στον Έβρο ενισχύεται σημαντικά η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας”