Ο Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία το 2023 και ενόψει του κινδύνου να χάσει την εξουσία, όπως και όλο το καθεστώς που έχει στήσει αυτά τα χρόνια, υπάρχει κίνδυνος να πραγματοποιήσει πριν τις εκλογές, τις οποίες πιθανώς να επισπεύσει, κάποια ελεγχόμενη κρίση με την Ελλάδα.

Αφενός για να κεντρίσει τη διάχυτη εθνικιστική αντίληψη τη τουρκικής κοινωνίας και αφετέρου να αναβάλει τις εκλογές σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις δεν του βγαίνουν, κηρύσσοντας τη χώρα του σε κατάσταση πολέμου για να δικαιολογήσει την αναβολή των εκλογών.

Η προκλητική και αήθης συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία θρασύτατα θέτει θέμα κατοχής και κυριαρχίας των ελληνικών νησιών μετά από έναν αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λοζάνης, θεωρώ ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τους κλασικούς κανόνες, τους επίσημους μηχανισμούς και φορείς επικοινωνίας και δημόσιας διπλωματίας. Όπως επίσης και οι αναγκαίες και σωστές απαντήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, εκτιμάται ότι δεν είναι αρκετές.

Επειδή η τακτική του «λέγε – λέγε κάτι θα μείνει» που ακολουθεί η Τουρκία είναι ανησυχητική, επείγει και μάλιστα άμεσα η δημιουργία ενός ειδικού επικοινωνιακού επιχειρησιακού κέντρου (το λεγόμενο war room) με παραρτήματα σε αρκετές χώρες, ώστε να χειρίζονται στην αγγλική γλώσσα και ίσως και στην Τουρκική, με διαφορετικά ονόματα λογαριασμούς προβολής, αναμετάδοσης, επιθετικής προώθησης των θέσεων μας και συνεχούς αντίκρουσης των αρνητικών σχολίων από πλευράς της Τουρκίας και θα έλεγα με λιγότερη μάλιστα ευπρέπεια! Διότι η ευπρέπεια και ο αυτοσεβασμός ερμηνεύονται από τον Ερντογάν ως ένδειξη αδυναμίας.

Η χώρα μας πέραν από τους εξοπλισμούς οι οποίοι ήταν και είναι απαραίτητοι και παράλληλα με την επιθετική διπλωματική διαπόμπευση του τουρκικού παραλογισμού – τακτική η οποία έχει αποτέλεσμα – πρέπει να προχωρήσει και στην ενίσχυση των ελληνικών νησιών με σύγχρονα και έξυπνα πυραυλικά συστήματα. Στόχος, να μετατραπεί το αρχιπέλαγος του Αιγαίου σε μια μεγάλη αποτρεπτική ομπρέλα.

Η ισχύς την οποία προβάλλει ο Ερντογάν είναι επίπλαστη αυτή τη στιγμή. Είναι προβαλλόμενη και όχι πραγματική. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και είναι προσεκτικός επί του πεδίου. Επομένως, ούτε βράδυ, ούτε πρωί μπορεί να έρθει ξαφνικά. Αφενός καθώς δεν έχει τη δυνατότητα λόγω προβλημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις του και ειδικά λόγω ένδειας της πολεμικής του Αεροπορίας, αφετέρου καθώς γνωρίζει ότι εάν το τολμήσει οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να τον τιμωρήσουν.

Ο εκνευρισμός της τουρκικής πλευράς για τη στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, τόσο με τις πιο στενές παρά ποτέ σχέσεις με τις ΗΠΑ, όσο και για τις συμμαχίες με Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι καθημερινός. Το δείχνουν τόσο οι νέες απειλές Τσαβούσογλου όσο και η για μια ακόμη φορά χθες αναφορές στα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τις δηλώσεις του «νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

*Κώστας Ιατρίδης, αντιπτέραρχος (Ι) εα, επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, αμυντικός αναλυτής

Προηγούμενο άρθροΑναστάσιος Δημοσχάκης: “Θα έχουμε νέο διαγωνισμό Συνοριοφυλάκων”
Επόμενο άρθροΒίντεο ντοκουμέντο από τον Έβρο: Έτσι μεταφέρει μετανάστες η τουρκική στρατοχωροφυλακή