Δηλώσεις εκτός τόπου και χρόνου ξανά από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο προς τους πολίτες, την ώρα που η ακρίβεια και οι τραγικές επιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου και της πανδημίας δοκιμάζουν ανεπανόρθωτα τα νοικοκυριά.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σε σεμινάριο της ΤτΕ και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, έσπευσε να κάνει… ανώτατα μαθήματα οικονομικής θεωρίας εκφράζοντας απόψεις που αποδεικνύουν πόσο αποκομμένος είναι ο ίδιος (και οι σύμμαχοί του στην αγορά και την πολιτική) από τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας.

«Τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα» είπε ο κ. Στουρνάρας για να υπογραμμίσει ότι οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν πως το κάθε ευρώ έχει αξία, και σε αυτήν την προσπάθεια κομβική σημασία, πέρα από τη διδασκαλία βασικών οικονομικών εννοιών και εργαλείων, έχει και η ενίσχυση θετικών συμπεριφορών μέσα από την καλλιέργεια των λεγόμενων μικροσυνηθειών, από μικρή ηλικία.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είπε ο κ. Στουρνάρας, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι όχι μόνο οι γνώσεις, αλλά και οι συμπεριφορές και νοοτροπίες που είναι απαραίτητες προκειμένου το άτομο να μπορεί να λαμβάνει αποτελεσματικές οικονομικές αποφάσεις. Τα προγράμματα ενίσχυσης χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού θα πρέπει, επομένως, να στοχεύουν και στη διαμόρφωση τέτοιων συμπεριφορών.
«Είμαστε, τελικά, οι συνήθειές μας, όπως είχε πει ο Αριστοτέλης. Και υπάρχουν πράγματι πολλοί τρόποι που μπορούμε να διδάξουμε τους νέους έννοιες όπως επιθυμίες, επιλογές και αποταμίευση για μελλοντική χρήση», επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των όσων προκλητικών είχε αναφέρει πριν από δύο ημέρες όταν είχε ισχυριστεί ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν αποταμιεύσει μεγάλα ποσά, συνεπώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.

Ο διοικητής της ΤτΕ, εμμέσως πλην σαφώς είχε αναφέρει μέσω του ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλα ποσά στη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία… έχουν βάλει στην άκρη νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια.

ΠΗΓΗ www.efsyn.gr

Προηγούμενο άρθροΒγήκε χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης 4 λιμανιών της χώρας – Πότε αλλάζει χέρια το λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΤην επαναλειτουργία ακτοπλοϊκής σύνδεσης Καβάλα – Σαμοθράκη ζητά η Ελληνική Λύση