Μακεδονίας & Θράκης συγκάλεσαν σύσκεψη παραγωγικών φορέων υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα. Εκ μέρους της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Έβρου, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος κος Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος και κατέθεσε Αναπτυξιακές Προτάσεις με πρόσθετα υπομνήματα για να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας στην Π.Ε. Έβρου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στις 25 Νοεμβρίου 2016 στις 14:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ροδόπης (πρώην Νομαρχία, Λ. Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή).

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης συνόψισε τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Π.Ε. Έβρου και τις ενίσχυσε με αναπτυξιακές προτάσεις αλλά και ειδικό παράρτημα κλαδικών προτάσεων. Συμπληρωματικά κατατέθηκαν τρία υπομνήματα που συμπεριλαμβάνονται συνημμένα στο παρόν δελτίο τύπου.

Οι προτάσεις και τα υπομνήματα συμπεριλαμβάνουν το σύνολο της Π.Ε. Έβρου, ενώ σε γενικά πεδία αφορούν της άρση μέτρων που συμπιέζουν την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό κινήτρων και ενσωματώνουν αναπτυξιακές προτάσεις για τον αγροτικό, τουριστικό, μεταποιητικό τομέα και ορυκτά. Οι προτάσεις καλούν την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην παροχή ανταγωνιστικών κινήτρων με φορολογικό, χρηματοδοτικό και ασφαλιστικό χαρακτήρα (π.χ. χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, τέλος επιτηδεύματος, άμεσες χρηματοδοτήσεις – επιχορηγήσεις επενδύσεων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο κ.α.). Επιπρόσθετα  γίνεται αναφορά για την δημιουργία 5ης ζώνης αυξημένων κινήτρων για την περιοχή της Θράκης και την ενίσχυση επιμέρους κλαδικών δραστηριοτήτων.

Μέρος των προτάσεων εστιάζουν στην ενίσχυση της διακίνησης εμπορευμάτων με την  αναβάθμιση του εμπορευματικού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ενώ προτείνεται η ένταξη της Σαμοθράκης στο Πιλοτικό Πρόγραμμα της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων (visa), η αξιοποίηση του Ζεόλιθου στην περιοχή της Ορεστιάδας, η χρηματοδότηση των εργασιών στο Τέμενος «Βαγιαζήτ» στο Διδυμότειχο και η προώθηση κίνητρων για την ανάπτυξη της σηροτροφίας στον Δήμο Σουφλίου.

Συνοπτικά, τα υπομνήματα αναφέρονται στην πρόσφατη κατάργηση του αναπτυξιακού μέτρου της ενίσχυσης των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων (12%), την αναστολή της καταβολής δόσεων δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και την επίσπευση της ψήφισης του σχεδίου Νόμου αναφορικά με την διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων. Ειδικό υπόμνημα εστιάζει στην προώθηση δημιουργίας συστάδων στους τομείς της μεταποίησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται στην οικονομία του Έβρου.

Προηγούμενο άρθροΠανέβρια σύσκεψη αγροτών στις 8 Δεκεμβρίου
Επόμενο άρθροΓιατί ξηλώθηκε η πινακίδα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – REMEMBER CYPRUS» από την δυτική είσοδο της Αλεξανδρούπολης;