Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Επιστημονικό συνέδριο «Προσφύγων Γεύσεις» στην Αλεξανδρούπολη

Επιστημονικό συνέδριο «Προσφύγων Γεύσεις» στην Αλεξανδρούπολη

Στο πλαίσιο των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2024, η Ένωση Θρακών και το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας. Εθνολογίας του ΔΠΘ και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης συνδιοργνώνουν το επιστημονικό συνέδριο “Προσφύγων γεύσεις: Γαστρονομικές διαδρομές στην Αλεξανδρούπολη μετά τη συνθήκη της Λωζάνης” που θα πραγματοποιηθεί από το απόγευμα της Πέμπτης 23 Μαϊου έως και το Σάββατο το μεσημέρι 25 Μαϊου 2024, στην αποθήκη νο2 στο λιμάνι.

Πρόκειται για ένα υβριδικό συνέδριο όπου συναντώνται η επιστημονική έρευνα που θα μελετήσει την τροφή και τη διατροφή ως κώδικα ανάγνωσης της προσφυγικής ταυτότητας με τον λόγο των μαρτυριών των απογόνων δια των προσφυγικών συλλόγων τους.

Με τον τρόπο αυτό, το συνέδριο επιχειρεί να ανασυνθέσει τη γεωγραφία των προσφυγικών γεύσεων και να χαρτογραφήσει τη διατροφή των προσφύγων στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, με σκοπό την κατανόηση της ομοιότητας αλλά και της ετερότητας των προσφυγικών πληθυσμών της, καθώς και των πολιτικών και των στρατηγικών επιβίωσης που κινητοποιήθηκαν μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Το απόγευμα της Παρασκευής, θα γίνει παρουσίαση 6 επαγγελματιών με προσφυγική καταγωγή και συνεχή παρουσία για 100 περίπου χρόνια, σε τομείς που συνδέονται με τη διατροφή.

Οι επιστημονικές ανακοινώσεις θα κλείσουν το Σάββατο το πρωί στις 25 Μαΐου 2024 γύρω από ένα τραπέζι γεύσεων για το οποίο εργάστηκαν από κοινού, για τους σκοπούς του συνεδρίου, μέλη συλλόγων και μαθητές της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας Αλεξανδρούπολης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, θα υπάρχει έκθεση αυθεντικών αντικειμένων που προέρχονται από τους εγκαταλελειμμένους προσφυγικούς τόπους και συνδέονται με τη γαστρονομία τους.

Οι συνεργαζόμενοι σύλλογοι είναι οι: «Ανατολική Ρωμυλία Έβρου», Απολλωνιαδιτών Έβρου, «Ελληνομουσείον Αίνου», Καππαδοκών N. Έβρου «Οι τρεις Ιεράρχες», Απογόνων Μικρασιατών Ελλήνων N. Έβρου «Νικηφόρος Βλεμμύδης» και οι ποντιακοί σύλλογοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Κατά την έναρξη θα γίνει παρουσίαση και θα διανεμηθούν δωρεάν τα πρακτικά του Α’ συνεδρίου Οι πρόσφυγες στην Αλεξανδρούπολη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή: Άφιξη, εγκατάσταση, ενσωμάτωση, 27 & 28 Μαΐου 2023

Exit mobile version