ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή ΑΚΚΕΛ σε Ιερά Σύνοδο για άρση των όποιων αφορισμών της Επανάστασης και των ηρώων του 1821

Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ), απέστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητώντας να ενεργήσει ώστε οι όποιοι αφορισμοί, πριν από 200 χρόνια, κατά των ηρώων της Επανάστασης του 1821, που προφανώς έγιναν υπό το κράτος της τουρκικής βίας και καταδυνάστευσης, να αρθούν από την Εκκλησία της Ελλάδος με τρόπο που μπορεί να προσδιοριστεί από τους ίδιους τους Ιεράρχες.

——————————-Το κείμενο της επιστολής ———————————

28/7/2020

ΠΡΟΣ: Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος contact@ecclesia.gr

ΣΧΕΤ.:  Άρση αφορισμών της Επανάστασης και των ηρώων του 21

Μακαριώτατε Πρόεδρε,

Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς,

            Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ), με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, επιθυμεί να θέσει υπόψιν σας ένα θέμα πνευματικής σημασίας για την Επανάσταση του 1821 και ειδικότερα για τους ήρωες που απελευθέρωσαν τον Ελληνισμό από την τουρκική σκλαβιά.

            Το θέμα αφορά τον πραγματικό ή υποτιθέμενο αφορισμό των ηρώων της Επανάστασης και της ίδιας της Επανάστασης από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί κατά της Ελλάδας και της Εκκλησίας φυσικά, αρχικά από συγκεκριμένους κομματικούς και ιδεολογικούς χώρους για να δείξουν δήθεν ότι η Επανάσταση ήταν ταξική και όχι εθνικοαπελευθερωτική, αλλά σήμερα  χρησιμοποιείται με ύπουλο τρόπο υπέρ του τουρκικού καθεστώτος και των συμφερόντων παγκοσμιοποίησης που εξυπηρετούνται μέσω αυτού. Θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά κάποιου να μην αναγνωρίσει ότι κάτω από την τουρκική βία και καταδυνάστευση ο Πατριάρχης υποχρεώθηκε να υπογράψει κάτι το οποίο δεν ήθελε.

            Σήμερα όμως και με την ευκαιρία των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρούμε ότι οφείλει αφενός μεν να αποκαταστήσει την όποια (έστω και υπό άσκηση βίας) ενέργεια του Πατριαρχείου κατά της Επανάστασης και των ηρώων αυτής. Εκείνη την εποχή φυσικά δεν υπήρχε διοικητικά Εκκλησία της Ελλάδος αλλά σήμερα που υπάρχει, οφείλουμε να εξαλείψουμε καθετί αρνητικό κατά των ανθρώπων που μας απελευθέρωσαν και αφετέρου να αφαιρέσουμε από τα χέρια ξενοκίνητων καλοθελητών τέτοια εργαλεία που χρησιμοποιούν κατά της Ελλάδος και της Εκκλησίας.

            Τους πνευματικούς τρόπους αναίρεσης των πιθανών ενεργειών, τούς γνωρίζετε εσείς και θεωρούμε ότι τα μέλη της Ιεραρχίας θα μπορέσουν να προσδιορίσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη τους ενδεδειγμένους τρόπους, ώστε αυτό το θέμα να κλείσει για να μη χρησιμοποιείται κατά των ηρώων της Επανάστασης και να μην το αξιοποιούν τρίτοι για διχασμό των Ορθοδόξων σήμερα.

 

Με βαθύτατο σεβασμό 

ασπάζομαι την δεξιά Σας,

Ευάγγελος (Βάκης) Τσιομπανίδης,

Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ

Προηγούμενο άρθροΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: «Δεν μας φταίνε οι υπουργοί για τα κουνούπια… Δεν μας φταίνε πάντα οι άλλοι… φταίνε αυτοί που δεν έκαναν και πάλι τη δουλειά τους στην ΠΑΜΘ!»
Επόμενο άρθροΣταύρος Κελέτσης: «Οι εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη να μη γίνουν ερήμην της κοινωνίας και των φορέων»