Συνεχίζοντας τον αγώνα του κατά της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, το ΑΚΚΕΛ απέστειλε στους Μητροπολίτες της Θράκης την ακόλουθη ευχαριστήρια και ενημερωτική επιστολή.

——————————————————-

Το κείμενο της επιστολής

Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες,

Το ΑΚΚΕΛ εκφράζει τα θερμότερα συγχαρητήρια και ευχαριστίες του για την κρυστάλλινη τοποθέτησή σας απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου. Όπως σωστά έχετε ζητήσει με πρόσφατη ανακοίνωσή σας «νὰ μὴν γίνει καμμία ἐπέκταση τῶν ὑφισταμένων δομῶν, καμμία αὔξηση τῆς δυναμικότητάς τους καὶ καμμία δημιουργία νέας δομῆς», αισθανόμαστε την ανάγκη να σάς ευχαριστήσουμε δημόσια και να δηλώσουμε την στήριξή μας στις ενέργειές σας προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ μάλιστα είναι μέλος στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Αγώνα (ΕΑΚΥΤ) με συμμετοχή από όλους τους φορείς του τόπου η οποία επεκτείνεται διαρκώς και καλεί όλους να συμμετάσχουν. Η πνευματική υποστήριξή σας έχει ιδιαίτερη αξία και εξασφαλίζει ότι οι προσπάθειες όλων μας θα ευοδωθούν.

Το ΑΚΚΕΛ από την αρχή έχει καταδικάσει και καταγγείλει τα σχέδια της κυβέρνησης να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ Φυλακίου που δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο εθνικής ασφάλειας, θέτοντας χιλιάδες αλλοδαπούς στην πλάτη των στρατιωτών μας που φυλούνε τα σύνορα. Πολλοί εκ των αλλοδαπών είναι φανατικοί τζιχαντιστές και έχουν ήδη εκδηλωθεί υπέρ του τουρκικού καθεστώτος.

Θα επιθυμούσαμε να σάς ενημερώσουμε και για άλλες πτυχές του θέματος που το καθιστούν ακόμη μεγαλύτερη απειλή. Η βασικότερη πτυχή είναι η παραβίαση της εθνικής προσέγγισης να μην υπάρχει σημαντικός μουσουλμανικός πληθυσμός στην περιοχή του νομού Έβρου ως απόρροια της Συνθήκης της Λωζάννης. Το γεγονός (όπως αποκαλύφθηκε) ότι η δομή θα είναι ανοιχτή και ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την διαρκή «υποδοχή», κατά βάση μουσουλμάνων, αλλοδαπών, ουσιαστικά θα επιφέρει καταλυτική αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού ανά δεδομένη στιγμή. Ο ισχυρισμός ότι θα είναι διερχόμενοι για ορισμένες ημέρες, δεν αλλάζει τίποτα διότι κάθε στιγμή θα υπάρχουν χιλιάδες «διερχόμενοι» εντός της ανοιχτής δομής του ΚΥΤ. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση δίνει λαβές στο τουρκικό καθεστώς να υποστηρίξει ότι η ίδια η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη, έστω και αν η Τουρκία παραμένει ωφελημένη. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους φόβους που διατυπώθηκαν, μετά από τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ότι η περίπτωση του Φυλακίου αποτελεί μία παραχώρηση προς την Τουρκία για στην οποία το ΑΚΚΕΛ φοβάται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε με προοπτική εξασθένησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

 Επιπλέον, το γεγονός ότι μαζικές μετακινήσεις αλλοδαπών γίνονται κρυφά, δόλια  και ένοχα την στιγμή που οι Έλληνες βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο το παράνομο του θέματος, όπως επίσης και ότι ο κ. Μηταράκης λειτουργεί ως διεκπεραιωτής συμφερόντων τρίτων από κύκλους γύρω από ΜΚΟ μέχρι και για τοπικά οικονομικά συμφέροντα που κερδίζουν από την λειτουργία και την επέκταση των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ Φυλακίου. Όπως είναι γνωστό και ευρύτερο θέμα συζήτησης, η κυβέρνηση έβαλε μπροστάρη τον κ. Μηταράκη για να καλυφθούν άλλοι. Πολιτικά και νομικά.

Να τονίσουμε ότι το ΑΚΚΕΛ διαρκώς υποστηρίζει ότι αυτό το φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μετανάστευση, ούτε οι αλλοδαποί είναι πρόσφυγες, αλλά αποτελούν εκτοπισμένους πληθυσμούς που εκτοπίζονται για στρατηγικούς λόγους από τις περιοχές τους, ώστε (μεταξύ άλλων) να αλλάξουν την πληθυσμιακή σύνθεση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι ακριβώς αντίστοιχο φαινόμενο με τους εκτοπισμούς πληθυσμών επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, επί σοβιετικού καθεστώτος κλπ. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτοί λειτουργούν και ως δύναμη κρούσης κατά του Ελληνικού Στρατού αλλά και για υπονόμευση της Συνθήκης της Λωζάννης όσον αφορά τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές για τις οποίες δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε στην παρούσα επιστολή, αλλά εκφράζουμε την συστράτευσή μας με όλο τον λαό του Έβρου (και της Ελλάδας) για την επίλυση του προβλήματος από την ύπαρξη του ΚΥΤ Φυλακίου.

Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας στον λαό του Έβρου και όλης της Ελλάδας.

Με σεβασμό,

Ευάγγελος (Βάκης) Τσιομπανίδης,

Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ

Προηγούμενο άρθροΝίκος Καρδούλας: “Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει εμβολιαστεί το 12% του πληθυσμού στη χώρα μας”
Επόμενο άρθροΠαναγιώτης Καλακίκος: “Άμεση ανάγκη στον Έβρο για αντιπλημμυρικά έργα”