“Κλείδωσε” η πενταετής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Εστία”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προτίθεται να απευθύνει προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια επιστολή, ανάλογη εκείνων τις οποίες είχαν κατά το παρελθόν διατυπώσει ο Τζίμυ Κάρτερ και ο Μάικ Πομπέο. Η επιστολή μπορεί να προσαρτηθεί ως παράρτημα στην συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και σε αυτήν θα δηλώνεται σαφώς η αμερικανική εγγύηση για την ασφάλεια των νησιών του Αιγαίου.

Κατ’ουσίαν, η συμφωνία με τις ΗΠΑ έχει “κλειδώσει” και θα είναι πενταετούς διάρκειας, αναφέρει το δημοσίευμα. Στις προηγούμενες επιστολές επισημαινόταν ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Μεσογείου από τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και γινόταν αναφορά στη στρατηγική σημασία της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Συμφώνως, δε, προς όσα αναφέρει ο κ. Μπλίνκεν στην επιστολή του, θα συνοδεύεται και από διακήρυξη ανάλογης αυτής που είχε συνομολογηθεί με τον Μάικ Πομπέο. Η συμφωνία όμως, αυτή καθ’αυτή, προβλέπει ευρύ φάσμα αμυντικών συνεργασιών από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ενώ συνολικώς αναβαθμίζονται όλες οι ήδη υπάρχουσες υποδομές.

Το γεγονός ότι η συμφωνία θα είναι πενταετούς διάρκειας, αίρει και τον προβληματισμό του αμερικανικού Κογκρέσου, που απέφευγε να εγκρίνει δαπάνες για μακράς πνοής έργα, με την αιτιολογία ότι δεν γνωρίζει αν η συμφωνία θα ανανεωθεί πέραν του έτους.

Σημειώνεται ότι στις 14 Οκτωβρίου ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον κ. Μπλίνκεν.

ΠΗΓΗ www.capital.gr

Προηγούμενο άρθροΥπογραφή συμβάσεων για Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΕρχονται 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα στο 2022 – Ξεκινάει η κινητικότητα