Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος απέστειλε σήμερα 27 Ιουλίου 2020 επιστολή στο σύνολο των συναδέλφων του ευρωβουλευτών, για να τους ενημερώσει για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα απέναντι στα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Στην επιστολή του αναφέρεται παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων, στην επαναλειτουργία του ναού της Αγίας Σοφίας ως τεμένους, στην παραβίαση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Λιβύη, στην παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας και του Ιράκ με την είσοδο τουρκικών στρατευμάτων, στην αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκο-λιβυκή συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ και ανακοίνωση πραγματοποίησης παράνομων ερευνών και γεωτρήσεων εντός των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και  της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Στην επιστολή του καταλήγει καλώντας τους συναδέλφους του ευρωβουλευτές να βρίσκονται σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα παρά την διακοπή των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου για το καλοκαίρι, ώστε  η ΕΕ να απαιτήσει από την Τουρκία να σταματήσει την αντίθετη προς τα ευρωπαϊκά συμφέροντα  δράση της.


Αξιότιμοι και αξιότιμες συνάδελφοι

Όλοι γνωρίζουμε την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα ανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα, από τον Έβρο έως το Καστελόριζο. Μια κατάσταση που απειλεί άμεσα τα σύνορα της Ελλάδας και της Ένωσης μας. Οι κάτοικοι του Έβρου και των νήσων του Αιγαίου δεν είναι η πρώτη φόρα που βιώνουν την και την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Σε καθημερινή βάση και με κορύφωση το 2015, οι άνθρωποι που κατοικούν στην παραμεθόριο και βρίσκονται γεωγραφικά “σε απόσταση αναπνοής” από την Τουρκία, επωμίζονται το προσφυγικό και μεταναστευτικό βάρος, όντες αβοήθητοι. Ένα μεταναστευτικό βάρος δυσανάλογο για την περιοχή και τον τοπικό πληθυσμό, καθώς στις περισσότερες περιοχές, οι αφιχθέντες μετανάστες από τα απέναντι τουρκικά παράλια αποτελούν το 18% του πληθυσμού.

Η ειδησεογραφία, οι μαρτυρίες των κατοίκων και το οπτικοακουστικό υλικό που μας έρχεται από τις περιοχές είναι αδιαμφισβήτητος μάρτυρας τί πραγματικά επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου και τις συνθήκες στις οποίες ζουν πλέον οι κάτοικοι μας.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα. Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας προβαίνει καθημερινά σε εναέριες παραβιάσεις εντός του Athen’s Flight Information Region (FIR), με αποτέλεσμα καθημερινές αερομαχίες. Οι αερομαχίες αυτές θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των Ελλήνων πιλότων, τα δρομολόγια της πολιτικής αεροπορίας και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ελληνικών και ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τους τελευταίους μήνες αντίστοιχη είναι και η δραστηριότητα του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, το οποίο εισέρχεται και παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πολλές φορές απειλεί και απωθεί με τη χρήση όπλων τους Έλληνες ψαράδες.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η επαναλειτουργία του ναού της Αγίας Σοφίας ως τεμένους, η παραβίαση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Λιβύη, η παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας και του Ιράκ με την είσοδο τουρκικών στρατευμάτων, η αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκο-λιβυκή συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, η ανακοίνωση πραγματοποίησης παράνομων ερευνών και γεωτρήσεων εντός των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Οι πρακτικές αυτές της Τουρκίας αποσταθεροποιούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την Μέση Ανατολή, απειλούν την ειρήνη και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Με αγωνία σας καλώ ως τους μόνους εκλεγμένους εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης να βρίσκεστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Σας ζητώ να υψώσετε το ανάστημα σας και να ενώσετε την φωνή σας με όλους εμάς που ζητούμε η ΕΕ να απαιτήσει από την Τουρκία να σταματήσει την αντίθετη προς τα ευρωπαϊκά συμφέροντα δράση της.
Εάν η ΕΕ δεν δράσει έγκαιρα η Ελλάδα και η Κύπρος θα κληθούν να προστατέψουν μόνες τους τα εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα και τότε οι εξελίξεις θα έχουν δραματική τροπή. Η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου και σύγκρουσης των ελληνικών και κυπριακών ενόπλων δυνάμεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ πιθανή και μπορεί να συμβεί από μέρα σε μέρα.

Μετά τιμής

Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Προηγούμενο άρθροΜε επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες Πρωταθλήματος Ε2 Κατηγορίας ΑΚ14 που πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΣυνάντηση σωματείου Εκκίνηση με την επιτροπή του «Ελλάδα 2021»