Τις επιφυλάξεις τους σε ό,τι αφοράς την έγκαιρη θωράκιση των δήμων τους σε ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα τον ερχόμενο χειμώνα, εξέφρασαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο οι δήμαρχοι Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός.

Με τις πρώτες βροχοπτώσεις να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ο δήμαρχος Ορεστιάδας εκτιμά ότι η επτάμηνη καθυστέρηση έναρξης των εργασιών αποκατάστασης των αναχωμάτων, το γεγονός ότι υπάρχουν έργα που ακόμη δεν έχουν δημοπρατηθεί, αλλά και η υποστελέχωση, όπως αναφέρει, των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας, γεννά αμφιβολίες τόσο για το έγκαιρο κλείσιμο των ρηγμάτων και ενίσχυσης των αναχωμάτων, όσο και για την ποιότητα των εκτελούμενων έργων. Ωστόσο ο κ. Μαυρίδης αναγνωρίζει τις φιλότιμες προσπάθειες των τεχνικών υπηρεσιών καθώς και τους ταχείς ρυθμούς των συνεργείων από την ημέρα έναρξης της αποκατάστασης.

Η προστασία του Λαγυνά, της Μάνδρας και των Λαβάρων, ανησυχεί έντονα τον δήμαρχο Σουφλίου, Ευάγγελο Πουλιλιό, ο οποίος εκφράζει την εκτίμηση ότι εφ’ εξής οι πλημμύρες δεν θα είναι έκτακτο αλλά αναμενόμενο φαινόμενο. Ο κ. Πουλιλιός ισχυρίζεται ότι σημαντικά έργα για την ασφάλεια κατοίκων και περιουσιών δεν έχουν συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό της περιφέρειας, ενώ σημειώνει ότι στο δήμο Σουφλίου δεν έχουν αρχίσει ακόμη εργασίες αποκατάστασης των αναχωμάτων οι οποίες θεωρεί ότι τελικά δεν θα μπορέσουν να γίνουν εγκαίρως. Επίσης θέτει και το θέμα τοποθέτησης αντλιών σε συγκεκριμένες.

«Κάθε χρόνο που έρχεται το νερό κινδυνεύει ο οικισμός της Μάνδρας, ο οποίος είναι 2,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια των ποταμών Έβρου και Καμηλοποτάμου, ωστόσο η περιφέρεια δεν την έχει συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της. Στον οικισμό των Λαβάρων είναι επιτακτική ανάγκη η τοποθέτηση αντλιών, γιατί όταν φουσκώνει το ποτάμι πνίγεται το χωριό από το νερό της βροχής που κατεβαίνει», εξηγεί ο δήμαρχος Σουφλίου συμπληρώνοντας ότι ετοιμάζει σχετική επιστολή προς τον περιφερειάρχη ώστε να μην ειπωθεί ότι δεν ήταν ενήμερος.

Από τον καιρό και τους εργολάβους εξαρτάται σύμφωνα με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου η έγκαιρη ολοκλήρωση της αποκατάστασης των αναχωμάτων. «Έχουν γίνει αρκετά έργα στο Διδυμότειχο, υπάρχουν όμως κι άλλα τα οποία φοβάμαι ότι χρονικά δεν θα προλάβουν να γίνουν». Πραγγί και Πύθιο είναι η αχίλλειος πτέρνα του δήμου καθώς τα ήδη υπάρχοντα αναχώματα χρήζουν υπερύψωσης ώστε να μην κινδυνέψουν οι κάτοικοι, ενώ απαραίτητη κρίνει την τοποθέτηση αντλιών στο Διδυμότειχο καθώς όπως αναφέρει η πόλη πλημμυρίζει κάθε χρόνο εσωτερικά.

Για την πρόοδο των εργασιών μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Σαφώς υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις στην έναρξη των εργασιών τόσο ως προς τη χρηματοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο όσο και ως προς την έγκριση αδειοδότησης λήψης αδρανών υλικών από τους δανειοθαλάμους του νομού για το κλείσιμο των ρηγμάτων. Από τη στιγμή που τα θέματα αυτά διευθετήθηκαν η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών προχώρησε άμεσα στη σύνταξη των απαιτούμενων μελετών και δίνουμε μάχη με το χρόνο για να ολοκληρώσουμε γρήγορα τα αναχώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτροβιτς, έχουν ολοκληρωθεί ήδη με αυτεπιστασία σε όλο το μήκος του νομού 23 έργα, έχουν συμβασιοποιηθεί εννέα εργολαβίες, άλλα 11 μπαίνουν σε διαγωνιστική διαδικασία στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ δύο ακόμη έργα θα δημοπρατηθούν εντός του Οκτωβρίου. «Γνωρίζουμε ότι στα χρονικά περιθώρια που απομένουν πρέπει να υπερβάλλουμε εαυτόν για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους και αυτό κάνουμε», κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΕκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ
Επόμενο άρθροΕπίτιμος δημότης Ξάνθης θα ανακηρυχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας